Zavrnitev referenduma Proti militarizaciji pred Ustavno sodišče

Mnenje, kolumna ali komentar
4. 11. 2015 - 16.00

71 poslank in poslancev Državnega zbora je na današnji izredni seji ponovno brez omembe večje javne razprave podprlo Predlog sklepa o zavrnitvi razpisa zakonodajnega referenduma o Zakonu o dopolnitvi Zakona o obrambi, za katerega se je na pobudo prvopodpisanih članov Uredništva Radia Študent in več kot 2500  sopodpisanih v ponedeljek 2. novembra pričel 35 dnevni rok za zbiranje potrebnih 40.000 podpisov volivk in volivcev v podporo zahtevi za razpis tega zakonodajnega referenduma. Kljub temu da ostaja vnaprej negotovo, ali bi pobudo prvopodpisanih in sopodpisnikov s potrebnimi na Upravnih enotah overjenimi podpisi do nedelje 6. decembra res podprlo nad občo militarizacijo družbe in države vendarle zaskrbljenih 40.000 sodržavljank in sodržavljanov in bi do referenduma o Zakonu o dopolnitvi Zakona o obrambi, ki slovenski vojski pri širšem varovanju meje na območju celotne države omogoča samostojna policijska, civilnorepresivna pooblastila, res prišlo, današnja odločitev v Državnem zboru potrjuje, da tega tveganja v tem trenutku politična kasta na Slovenskem z izjemo Združene levice nase pač ni pripravljena prevzeti.        

Eden od najpogostejših očitkov pobudnikom zakonodajnega referenduma z referendumskim vprašanjem: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o dopolnitvi Zakona o obrambi, ki ga je Državni zbor Republike Slovenije sprejel dne 21. 10. 2015, je bil in je, da jim gre predvsem za proceduralno zavlačevanje, kar je gotovo v neki meri povsem upravičeno, saj je bil prvobitni namen pobudnikov referenduma, da se o po nujnem postopku sprejetih dopolnitvah Zakona o obrambi, s katerimi se v temeljih spreminjata položaj in vloga vojaških obrambnih sil države, vendarle opravi vsaj neka bolj poglobljena javna razprava. Če pogledamo primer na današnji dan zaradi določitve samega datuma za še pred Božičem in na 20. decembra prav tako aktualnega referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, gre pravzaprav za identično situacijo oziroma proceduralno zavlačevanje, da do uveljavitve zakona ne bi prišlo, ki pa ga v tem primeru pobudnikom tega referenduma pač nihče ne očita.  

Toda ne glede na to, da je proceduralno zavlačevanje prav s pravnim redom Republike Slovenije predviden način, kako vsaj javno izraziti nestrinjanje z vsebinskimi podtoni spreminjanja obrambne zakonodaje in podeljevanja dodatnih  civilnorepresivnih pooblastil zanje neusposobljenim slovenskim vojakom in vojakinjam kot odgovor na humanitarno krizo beguncev na južni in severni meji, ki se ga v slovenskem političnem prostoru v poosamosvojitveni zgodovini kar se da često poslužujejo predvsem na slovenski politični desnici, je očitno, da se je v tem trenutku predvsem za taktiko zavlačevanja malo da ne v en glas enotno odločila tudi vsa parlamentarna politika. Kljub temu da se je pod predlog sklepa o zavrnitvi razpisa zakonodajnega referenduma o zakonu o dopolnitvi Zakona o obrambi podpisalo 84 poslancev in poslank Državnega zbora, kar samo po sebi priča, da je pobuda poskrbela vsaj za v domačem političnem prostoru redko videno strankarsko enotnost, iz katere ta čas ven štrli zgolj Združena levica, pa ta vendarle temelji na nekoliko za lase privlečeni razlagi leta 2013 popravljene domače Ustave.

Glede na 24. maja 2013 uveljavljeni Ustavni zakon o spremembah 90., 97. in 99. člena Ustave je namreč s prvo alinejo drugega odstavka spremenjenega 90. člena določeno, da referenduma ni dopustno razpisati o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitve obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč. Ker kljub temu da je v to na Slovenskem prepričano veliko ljudi in tudi posameznih politikov, pri begunski krizi le ne gre za posledico naravne nesreče, ključni dilemi ostajata, ali gre za obrambo in varnost države. Tako predlagatelji prepovedi referenduma kot opozicija, koalicija in vlada še naprej vztrajajo, da gre pri aktualni begunski in migrantski krizi za najprej varnostno in ne za najprej humanitarno vprašanje, kot opozarjajo pobudniki referenduma Proti militarizaciji.

O tem, kdo ima prav oziroma ali je begunska kriza najprej humanitarno ali res predvsem varnostno vprašanje, bo sicer zadnjo besedo reklo Ustavno sodišče, ki pa bo vendarle presojalo prav danes v Državnem zboru sprejeto in potrjeno politično argumentacijo, zakaj da je potrebno razpis tega zakonodajnega referenduma zavrniti. Po mnenju ustavne večine Državnega zbora razpis referenduma o Zakonu o dopolnitvah Zakona o obrambi ni dopusten, ker ta predstavlja zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev varnosti v smislu prve alineje drugega odstavka 90. člena Ustave. Toda temu je lahko tako zgolj v primeru, če pristajamo na domnevo, da je Republika Slovenija na svojem pa čeprav na meji s Hrvaško dokončno še nedoločenemu ozemlju res napadena in ogrožena, kar nas in vas že od pojava prvih beguncev na slovenskih mejah prepričujejo tako domoljubi in janševiki kot moderni centraši ter celo samooklicano levi socialni demokrati.

Ne glede na to, kako in s kakšno večino bo zadnjo v zadevi o nujnosti ali nepotrebnosti podeljevanja dodatnih civilnorepresivnih pooblastil slovenski vojski reklo domače Ustavno sodišče, pa bo to vsaj iz ustavnopravnega vidika do sedaj jasne razmejenosti pristojnosti med slovensko vojsko in policijo pred zahtevno nalogo. Predlagatelji zavrnitve referenduma in zagovorniki dopolnitev Zakona o obrambi so namreč danes sprejeli sklep, v katerem črno na belem celo bolj jasno kot v samem predlogu Zakona o dopolnitvi Zakona o obrambi piše, da ga je bilo potrebno sprejeti, da bodo pripadniki Slovenske vojske lahko samostojno izvajali policijska pooblastila pri izvajanju nalog zagotavljanja varnosti na celotnem ozemlju Slovenije, ki je sicer v pristojnosti policije, kar pač samo po sebi pritrjuje tezi, da se slovenska država in družba dodatno militarizirata. Toda tako to gre. Tako pač bo dokler bo družbeno in zakonsko povsem sprejemljivo z begunci še naprej plašiti in strašiti ljudi.   

ODPOVED: tudi za tokratni N-euro moment sem z novo civilizacijsko dilemo pred domačim Ustavnim sodiščem, in sicer ali so begunci na južnih in severnih mejah varnostno ali humanitarno vprašanje, v zobeh poskrbel Tomaž Z.     

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Prosim, da na R.Š. čim manj delate, ker je takrat najbolje za korist države.

prosim poznavalca, da pobrska po spominu in se spomni predosamosvojitvenih, preddemokratičnih, predevropskih ... zaklinjanj o ukinitvi meja, zidov in državnega nasilja - RŠ je temeljni kamen RS, bil je pred ustavo in bo tudi po EU - in ta kamnu stoji, kar dolfetu, njegovim podrepnim telebanom in ostalim Butalcem še ni spelo podreti - brez tega temelja še drog za zastavo pred parlamentom ne bi več stal, kaj šele ostali prividi slo-demokracije

prosim poznavalca, da pobrska po spominu in se spomni predosamosvojitvenih, preddemokratičnih, predevropskih ... zaklinjanj o ukinitvi meja, zidov in državnega nasilja - RŠ je temeljni kamen RS, bil je pred ustavo in bo tudi po EU - in ta kamnu stoji, kar dolfetu, njegovim podrepnim telebanom in ostalim Butalcem še ni spelo podreti - brez tega temelja še drog za zastavo pred parlamentom ne bi več stal, kaj šele ostali prividi slo-demokracije

Domoljubno navdahnjeni slovenski režim je vedno bolj nervozen, njegove reakcije že spominjajo na reakcije vseh tistih režimov, ki so še kako pripravljeni krepkeje udariti tudi po državljankah in državljanih, ne zgolj begunkah in beguncih. Reči postajajo zelo zelo resne, državljanom pred nosom razpada država, to, kar se sedaj instalira namesto nje, bi znalo biti nekaj precej hudega. Državljani to dobro razumejo, toda, precej lažje bo spustiti rolete in ne slišati in videti.

...riti.

Od kdaj je pa 'domoljubno navdihnjeni' dobil negativen prizvok? Ne strinjam se z interpretacijo, da nam država razpada. Nasprotno, država se končno zaveda obrambno-varnostnih vprašanj. To je pa temelj obstoja vsake države. Sedanja 'kriza' (begunska, migracijska, ekonomsko-migracijska,...) je tako humanitarno kot varnostno vprašanje. Če bi teorija veljala, bi v najslabšem primeru preko Slovenije prehajali samo begunci (podobno kot za časa vojn v začetku devetdesetih). Ker pa temu ni tako, gre pa definitivno (tudi) za varnostno vprašanje. In na žalost Slovenija s svojimi policijskimi enotami ni zmožna zagotoviti javnega reda in miru na celotnem območju države. Če se človek želi resnično obnašati državotvorno, mora razumeti vse vidike obstoja države (oz. po domače - tako socialni vidik na eni strani, kot tudi varnostni vidik na recimo povsem drugi). Na žalost so vsi vidiki med seboj povezani....in realnost kaže, da brez vseh država prej ali slej preneha obstajati. Je pa žalostno, da Slovenija ne more sama s svojimi sredstvi obvladati teh dogodkov (tako na humanitarnem kot na obrambno-varnostnem področju).

domo-ljub, domo-vina, za dom-spremni..kje je tu država??Veste, dom ni in ne more biti enako država. Država slovenija razpada, vedno manj je države, vedno bolj jo nadomešča dom-ovina. V domu je prostor samo za prave, domače..odtod vaše skrbi, spoštovani rasisti, pardon, domoljubi.

JANEZC, kaj rasističnega je pa v mojih zapisih? Jaz vidim samo nestrpnost v tvojih...

@BIVŠI ŠTUDENT: "ker pa temu ni tako" ... čemu ni tako? Navajanje nekih pravil (če...potem...) brez utemeljitve česarkoli je samo retorična figura.

Nesprejemljivo je, da se sedanje razmere prikazuje kot izredne (begunci so pred tem mesece pritiskali preko Madžarske). Nesprejemljivo je, da se slaba pripravljenost in opremljenost policije izkorišča za vpeljevanje vojske na ceste. Nepredstavljivo je, da bi lahko derbi Olimpija-Maribor varovala gorska divizija. V Patrijah.

Koliko varnostnih tveganj povzroča neustrezno ravnanje z begunci? Premajhno število zbirnih centrov, ki so zato preveliki? Težave z množicami ne naraščajo linearno.

Nesprejemljivo je, da vlada predlaga tako skrajne rešitve brez razprave in razmisleka o posledicah samo zato, da bo JJ tiho.

JANEZC,
Od gdaj so "begunci", migranti ipd. RASA?
Beseda RASIST je izpeljanka iz zgoraj navedene besede...

Lp

volonterski zakonodajalci so nam napraskali izbrisane ob rojstvu države in volonterski zakonodajalci nam bodo zagotovili red in mir ob njenem odmrtju - vse za vero, dom, cesarja! ... pa še: reši se, kdor se more

po suicidal še nomeansno za gotovo mašo.amen.

@bivši študent:v vašem zgornjem zapisu je šolsko natančno mogoče razbrati rasizem, ki se je nadel masko domoljubja, ki si prizadeva, da bi zvenelo kot nekakšna "skrb za državo" in je značilno za domala vse evropske režime v zadnjem obdobju.Naj vam ponazorim s primerom, ki vam bo razumljiv: ali bi zagnali enako varnostnoobrambno paniko v primeru prihoda nekaj stotisočev prebivalk in prebivalcev Pariza, Berlina, Londona, Milana...itn? Ne, ne bi kajti, to se zgodi vsako leto v poletnih mesecih, vaših (to velja za vse slodomoljube) obrambnovarnostnih pomislekov pa nikjer! Pa čeprav ljudje, ki v zadnjih tednih prihajajo po "balkanski" (hehe, v to se seveda všteva tudi slovenija, če še niste opazili) ne predstvljajo niti za mm večje varnostnoobrambno tveganje kot oni. V resnici vas rasizem zapakiran v domoljubje prepričuje, da je s temi ljudmi vendarle nekaj narobe, aneda? Naj ugibam: varnostnoobrambno je problematična "njihova" vera, okolja iz katerih prihajajo, izgled, prepričanja, pogledi na svet, vse tisto, kar v vašem domoljubnem imaginariju pripisujete tem ljudem, da vas njihov prihod takoj spomni na tisto, kar je goebbelsa, ko je nekdaj menda nekaj flancal o "kulturi" in "pištoli". Pravega (prikritega, strahopetnega, zahrbtnega, slovenceljskega) slovenskega rasista, pardon, domoljuba, prepoznaš po tejle izjavi: "Ko slišim za prihod beguncev/migrantov/prišlekov (oprosti Lojze K.) iz arabskega/muslimanskega/azijskega/afriškega dela planeta, se nemudoma zagrabim za pištolo..eee..za varnostnoobrambno vprašanje". To je možno, ker državo mešate z domovino, domovina pa je izpeljanka logike "doma", ne države, doma, v katerem ne more biti ne države, ne politike, kaj šele demokracije. Zmaga domoljubja bi pomenila zmago rasizma. (ps..dragi RŠ. predlagam,da svojo spletno stran preoblikuješ tako, da se bodo tekoči komentarji porazdelili po posameznih tematikah..politika, glasba, kultura..tako bodo te naše flancarije vendarle zasedale zgolj delček rubrike "zadnje komentirano"). Na svidenje v nečem boljšem od domovine, morda nekoč celo v državi enakih, enakopravnih, politično delujočih, dobroživečih.

@blazun: dobro vprašanje, odgovor pa vam ne bo všeč, kajti, postaviti bi ga morali domoljubom, ne meni, no naj vam malce pomagam: "Spoštovani slovenski domoljub, zakaj begunce in migrante iz Sirije...itn..obravnavate, kot da bi šlo za neko manjvredno raso, še huje, za naravno nesrečo, še huje, za strupene odpadke?". Hvala za pomoč.

Življenje je kurba. Vsekakor smo še vedno na tem, da je eno življenje manj pomembno od drugega. Država .družba..brez meja je zaenkrat še samo stvar znanstvene fantatike (Zvezdnih stez recimo). In takšno vsiljevanje multikulture in sprejemanje vsega tujega in drugega na takšen nepremišljen ad-hoc način je trenutno zelo neokusno. Še enkrat.. pač smo še v sistemu, kjer je eno življenje manj pomembno od drugega. Malo v pomoč

BOMO ZBRALI PODPISE DA SE VAS UKINE !!!

@JANEZC Samooklicani strpneži ste zmerom sami najhujši fašisti. Besedo rasizem več al manj uporabljate/zlorabljate z enim samim namenom, in to je diskreditacija sogovornika.

Vojko, hihi. Kok boste presenečeni, ko ugotovite, da par sto zafrustriranih podpisov ni dovolj za to, da vsaka stvar, ki presega udobno povprečje vašega vsakdana, kar neha obstajat.

radio študent mislim da vsi ki mate kake ideje proti vojski na meji pomeni da ste proti zaščiti države, po tem takem ste izdajalci kar pa za moje pojme pomeni da se je tako imenovani vaš temeljni kamen pogreznil globoko v zemljo i da tudi brez vas bi bil ta svet lepši

Temeljni kamen ozkogledosti in strahu, počivaj v miru.

@JANEZC: jej…a mam dolgo lajtngo al…V svojem zapisu ne vidim nič rasističnega. Domoljubje pa ne moreš (in ne smeš) enačiti z rasizmom. Glede tvoje primerjave s turisti pa ni glih najbolj posrečena. Turisti iz mest, ki si jih napisal, pridejo lahko preko letališč (varnostne kontrolo, čeprav je EU let), lahko pa z avtobusi, avtomobili, vlaki itd. (skratka v naprej znani prometni tokovi). Navadno si rezervirajo/priskrbijo nastanitev (torej imajo streho nad glavo-lahko tudi šotor, hrano v hotelih, trgovinah itd.). Imajo urjene dokumente itd. Niso humanitaren 'problem' So pa seveda lahko tudi varnostni problem (povečano število prometa na naših cestah-zastoji, stanje nekaterih kombijev na naših avtocestah, prireditve z visokim tveganjem npr. nogometne tekme, srečanje fašistov na Krasu itd.). + Za njih je potrebno zagotoviti ustrezno zdravstveno oskrbo (turistične občine). Pa kaj naj ti govorim….sj sam veš oz. bi moral vedt. Po tvojem prepričanju, bi morali domoljube motiti vsi tujci Torej tudi fašistični Italijani, nacistični Nemci, Avstrijci, mogoče tudi Madžari, komunistični Rusi, npr. huligani Britanci, itd. Eh…pa dj no
Država, mogoče še dežela iz začetka 90. let, domovina, očetnjava, nacionalnost, vera, kultura, običaji…  Dj no. Ne posplošuj kar vse povprek in ne pretiravaj. Že je domovina zate enako rasist, potem pa ukinimo vse zgoraj našteto (države, vero, kulturo, običaje), pojdimo še tako daleč, da ukinimo tudi barve, različna oblačila….vse, samo, da se ne bomo razlikovali. Kaj bomo pa naredili s spolom, višino, težo itd.? Pa dj no, sj nisi normalen. Ne pretiravat.
V bistvu si edini nestrpnež tukaj ti. Ne poznaš me, moj zapis ti očitno vzbuja predsodke, sovraštvo , ne sprejemaš, da ima kdo drugačno mnenje itd.

vojko: BOMO ZBRALI PODPISE DA SE VAS UKINE !!!

- ko ubiješ glasnika, ne spremeniš resnice
- če še tako tiščiš glavo v pesek, te bo osa pičila v zandnjo plat
- na srečo v teh krajih dolgo tradicijo samozaščite in samoorganiziranosti (Kričač!), tako da se nam ni bati ukinitve, četudi bi vam, pokončnim domoljubom, uspelo organizirati ustavo-proof-referendum na to temo (pa itak zmorete samo packarije)

xena: Temeljni kamen ozkogledosti in strahu, počivaj v miru.

govorimo morda o RKC, filiala dežela Kranjska?

@JOŽE: Čemu ni tako? Temu, da bi teorija (vedno) veljala v praksi . Teoretično bi se lahko z vsemi sosedi dogovorili o prehajanju beguncev/migrantov, pa se nismo. Sedaj imamo dogovorjene vstopne/izstopne točke (koncentracija naših policistov, CZ, vojske, humanitarnih delavcev, prostovoljcev je dosežena, pred tem so pa morali biti razkropljeni na več točkah), zadeve potekajo bolj organizirano itd.
Formalno sedanje razmere niso izredne.  Se povsem strinjam, da je nesprejemljivo, da je prišlo do slabe pripravljenosti in opremljenosti policije. Ali je na to kdo od predlagateljev opozoril, ko so se jim zniževala sredstva? V stilu logike: če vojski podeliš začasna policijska pooblastila lahko pride do vojaškega udara. Ker potem lahko to logiko razširim: če ne namenjaš policiji zadostnih sredstev, lahko pride ob izjemnih/izrednih dogodkih do nezmožnosti obvladovanja razmer s policijo, zato bo primorano vključiti vojsko, kar pa lahko pride do vojaškega udara. Pač 'metuljev učinek'. Od nas je pa odvisno, koliko verjamemo v to oz. koliko hočemo pretiravati (zlivati vodo na svoj mlin).
Neodgovorno je, da se država (in državljani) ne zavedajo pomena obrambno-varnostnih vidikov. Sj, dokler je vse OK, potem je naša glavna skrb sociala, gospodarstvo, šolstvo. Ko pa do česa pride, pa naj si bodo naravne nesreče ali drugi izredni dogodki, se pa vsakič sprašujemo, zakaj je vedno isto. Na žalost je malha tako polna kot je. Potrebno je izbirati po prioriteti. In se je tudi izbiral v času krize. Pa djmo šparat pri policiji (sedanja kriza, jamrat, kako jih ne vidimo na cesti, kako so neuspešni pri preiskavah), MORS (vojska, CZ). Mene kot državljana skrbi, da CZ nima dovolj šotorov in postelj. A si sploh predstavljate to v primeru večjega potresa? Informacije so, da zmanjkuje nekaterih zadev iz blagovnih rezerv….spet, a si predstavljate to v primeru večjega potresa? A si predstavljate, da ima Slovenija cca 500 pripadnikov posebne policijske enote (te vidimo v teh dneh, so pa vsi klasični policisti…ne gre to za 500 dodatnih). Pa če to deliš na 3 izmene (kot sedaj delajo 12 ur počitka, 12 ur dnevne, 12 ur nočne). Koliko ljudi lahko naenkrat zagotoviš? In potem pa odpade še nogometna tekma. Pa kaj je hujšega
Pismo, ne podcenjevat varnostnih vprašanj. Sj je lepo, da verjameš v nek ideal, dobroto itd. Ampak vsi imamo hkrati na vratih ključavnico (če nekoliko karikiram).

se mi zdi, da se vračamo, če že nismo v letu '89, to je leto, ko je izšla Ministry's "The mind is a terrible thing to taste". Besedila komadov na tej plati so sama po sebi dovolj zgovorna.

Šment! 6. december se bliža, koliko je zbranih podpisov? :-/

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness