Zlomljena puščica Koalicije ustavnega loka

Mnenje, kolumna ali komentar
7. 10. 2020 - 16.00

Smrtno resni in od sestopa prejšnjega predsednika vlade redko tako enotno videni prvaki aktualnih opozicijskih strank Socialni demokrati, Lista Marjana Šarca, Levica in Stranke Alenke Bratušek so se danes točno ob 15. uri kakopak pozitivno odzvali na Iniciativo za politično koalicijo ustavnega loka, katere pobudniki so na čelu s samopredlaganim kandidatom za mandatarja, ekonomistom Jožetom P. Damijanom trdo prepričani, da je potrebno ukrepati zdaj in takoj, če želimo preprečiti zdrs Slovenije v iliberalno demokracijo in pot brez povratka. Da so se vodje vseh štirih trenutno opozicijskih strank z Iniciativo in pobudo za ustanovitev koalicije ustavnega loka strinjali in da že od prvega včerajšnjega torkovega sestanka v tej smeri potekajo tudi vsebinski pogovori, je nenazadnje že danes zjutraj na svojem lastnem blogu objavil Jože P. Damijan, ki je po lastnih besedah to iniciativo nanje naslovil s skupino državljanov in državljank, ki so se že doslej angažirali s kritiko spodjedanja demokratičnih temeljev države Slovenije s strani tretje koalicije in vlade Janeza Janše ter stranke SDS.

Osnovni dokument, s katerim so še pred današnjo razglasitvijo poskusa novega enotno opozicijskega političnega napada na koalicijsko večino tretje vlade Janeza Janše že razpolagale številne medijske hiše, ob Jožetu P. Damijanu sopodpisujejo večinoma v preteklosti oziroma novejši politični zgodovini predvsem na liberalno demokratičnem parketu preverjeni težkokategorniki Spomenka Hribar, Pavel Gantar, Boris A. Novak, Arjan Pregelj, Barbara Rajgelj, Slavko Splichal, Niko Toš in celo Slavoj Žižek. Toda ker je napisan kot povsem konkretna koalicijska pogodba, v kateri analizi uzurpacije oblasti in spodkopavanja ustavnih načel vlade ter stranke SDS sledi prvih osem operativnih korakov ustanavljanja in vzpostavljanja politične Koalicije ustavnega loka, osnutek desetih skupnih točk njenega delovanja, predlog programskih prioritet do konca mandata leta 2022 in šest stebrov koalicijskega programa za razvojni preboj, prijazno prihodnost, večjo pravičnost in varnost, razgalja predvsem temeljno politično zavedanje, kako zelo nesposobna je kaj takega brez zunanje pomoči in celo predloga za konkretnega mandatarja skupaj sama spraviti aktualna opozicija strank SD, LMŠ, Levica in SAB, v kateri je v zadnjem času namesto okoli načinov, kako si zagotoviti dovolj poslanskih glasov in z njimi iz vlade ter totalne oblasti ponovno strmoglaviti Janeza Janšo in SDS, politično perje frčalo okoli tega, ali naj bo nov kandidat za mandatarja brez vnaprej zagotovljene poslanske večine ponovno Marjan Šarec ali Tanja Fajon kot novopečena voditeljica med tem mandatom na račun poslanskih prestopov že okrepljenih Socialnih demokratov.

Tudi z lastno nesposobnostjo doseganja drugačnega oziroma sploh kakega političnega dogovora soočena in v politični kot stisnjena opozicija političnih strank SD, LMŠ, SAB in Levica tako pravzaprav ni imela veliko manevrskega prostora, kot da se z odprtimi rokami in vsaj na prvi pogled v en glas enotno postavi v vrsto ter pod pogoji, ki pač niso zrasli na njihovem lastnem političnem zeljniku, najavi oblikovanje liberalne politične alternative iliberalni tretji vladi in koaliciji Janeza Janše, pa čeprav jim za tovrsten demokratični prevrat in koalicijo loka minimalne parlamentarne in ne ustavne večine manjka vsaj sedem glasov poslank in poslancev, ki do sedaj zagotavljajo trdno parlamentarno večino za vlado SDS, kot ji glede na njeno koalicijsko sestavo vendarle napačno pravijo prvopodpisani kandidat za mandatarja Jože P. Damijan in ostali pobudniki Iniciative, pravzaprav pa političnega programa in vsebin, s katerimi bi do leta 2022 preprečili nadaljnje drsenje Republike Slovenije med iliberalne demokracije in na pot brez demokratičnega povratka.

Da so se sicer razklane politične stranke trenutne državnozborske opozicije enotno kot prvovrstne rešilne bilke oprijele iniciative za koalicijo ustavnega loka, tako v občem pomanjkanju njihovih alternativno političnih programov in idej, pa nenazadnje po fiasku Marjana Šarca tudi vsaj kolikor tolikor karizmatičnih voditeljev z vsaj potencialom mandatarstva sicer res ne preseneča. Toda tako to gre. Ne glede na nemara res tehtne in za demokratično prihodnost republike ter države usodne vsebinske poudarke pobude za ustanovitev koalicije ustavnega loka, ki bo ob odprta za vse državnozborske stranke, razen Slovenskih demokratov in nacionalistov, bo mandatar Jože P. Damijan z vsaj minimalno parlamentarno večino koalicije ustavnega loka Janeza Janšo s trona predsednika vlade, ki ni vlada SDS, ampak še strank SMC, Nova Slovenija in DeSUS, uspešno sestrelil šele, ko se bo glasovom opozicijskih poslancev in s tem koaliciji ustavnega loka pridružilo še vsaj sedem poslank in poslancev aktualne Janševe koalicije, ki pa jih, ker samo štiri ali pet glasov DeSUS še pač ne zadostuje, zaenkrat še ni na političnem vidiku.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z zlomljeno puščico iniciative za koalicijo ustavnega loka Jožeta P. Damijana in več ali manj nekdaj liberalno demokratičnih somišljenic ter somišljenikov v zobeh poskrbel Tomaž Z.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.