»NEURADNI LIST – LETNIK 6, ŠTEVILKA 16«

Aktualno-politična novica
24. 6. 2013 - 17.15

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Odkrižajte loto listke, preglejte napovedi poletnih krogov ligaških tekmovanj in njihova stavna razmerja. S Predlogom zakona o davku od srečk se uvaja nov davek na vplačilo srečk v sistemu prirejanja klasičnih iger na srečo. Zavezanci so prireditelji klasičnih iger na srečo, ki imajo ustrezno koncesijo za trajno prirejanje klasičnih iger na srečo. Nakup srečke se obdavči po enotni davčni stopnji 10 odstotkov njene vrednosti. Oproščeni so prireditelji, ki takšne igre na srečo prirejajo občasno zaradi zbiranja prihodkov za opravljanje njihove osnovne nepridobitne dejavnosti. Prvo leto naj bi davek, kot ocenjuje vlada, prinesel dobrih 7, naslednje pa dobrih 10 milijonov dodatnih evrov.

Srce parajoča sta predvsem skrb in sinergična sposobnost vlade, ki v obrazložitvi in ciljih predmetnega akta – le kaka dva odstavka narazen – navaja, da gre pri uvedbi novega prometnega davka obenem za inštrument boja proti zasvojenostim, kot tudi za prepotrebno konsolidacijo javnih financ.

Predlog zakona so kritično ocenili tako rekoč v vseh športnih in invalidskih organizacijah, ki se sofinancirajo iz loterijskih prihodkov. Menijo namreč, da bo posledični upad prometa destabiliziral njihove že tako škrbaste finance. Glavna izvajalca loterijske dejavnosti, Loterija Slovenije in Športna loterija poudarjata, da se bodo uporabnnice in uporabniki, spričo nekonkurenčnih cen, obrnili na tovrstne igre v tujini ali na splet.

Neuradni list Radia Študent, letnik 6, številko 16 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Zadnjič v šestem letniku izidemo čez 14 dni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.