»NEURADNI LIST – LETNIK 7, ŠTEVILKA 10«

Aktualno-politična novica
24. 2. 2014 - 17.20

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Tujci lahko čutijo Slovenijo. A komaj zaznavno, kar jasno nakazuje poročilo koordinatorskega Sveta za vključevanje tujcev, ki ga bo v kratkem obravnavala vlada, obsega pa 1, ponavljamo, eno celo stran. Nestrmnjenega besedila. Z dvojnimi besedilnimi razmaki med odstavki in alinejami.

Svet za vključevanje tujcev je bil imenovan s sklepom dne 23. 8. 2012 in sicer z namenom združevanja različnih področij vezanih na vključevanje tujcev, izmenjave relevantnih informacij ter možnosti enotnega pristopa vključevanja tujcev v Sloveniji, s katerim bi se izognili področnemu podvajanju del in nalog.

Člani sveta so se v letu 2013 sestali na kar treh sejah, na katerih so sprejeli poslovnik ter se seznanili s pripravo predpisov, relevantnih s stališča vključevanja tujcev ter aktualnih projektih s tega področja. Ugotavljajo, da so v pripravi trije zakoni s področja izobraževanja, in sicer Zakon o višjem strokovnem izobraževanju, Zakon o gimnazijah in Zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju, v katere bo po novem vključena določba, da imajo tujci, ki pri nas plačujejo davke in prispevke, iste pravice kot državljani. V pripravi je tudi nov Zakon o tujcih, s katerim se med drugim uvaja tudi enotni postopek za pridobitev dovoljenja za prebivanje in delo. Člani sveta so se seznanili tudi z aktualnimi programi, namenjenimi migrantom ter programi, ki so še v fazi priprave.

Na omenjenih treh sejah so člani sveta sprejeli tudi nekatere jako pomembne, operativne, ciljno usmerjene sklepe in priporočila in mnenja glede potrebnih sprememb na področju vključevanja tujcev. Sklepi so, kot sledi. Sklep ena: Z namenom izboljšanja politične participacije priseljencev, bo v prihodnje potrebno poiskati način oziroma ustrezen postopek, s katerim bo mogoče zagotoviti imenovanje reprezentativnega predstavnika priseljencev v svet. Sklep dva: Člani sveta ugotavljajo, da mora v prihodnje priti do intenzivnejše izmenjave informacij med zavodom za zaposlovanje, notranjim ministrstvom ter ministrstvom za delo, ki bi tujcem omogočalo lažji prehod na trg dela. Sklep tri: Posebno pozornost pri spremljanju sistema nacionalnih poklicnih kvalifikacij bi bilo potrebno nameniti priseljencem, in sicer jim omogočiti, da si lahko čim hitreje pridobijo poklic oziroma kvalifikacijo, ugotavlja svet za vklučevanje tujcev. Sklepi so, kot ste lahko slišali, ustrezno konkretizirani in več kot upravičujejo stroške in čas vseh treh lanskih sestankov članov sveta.

Za konec vas pozdravljamo v rubriki »Javno naročilo tedna«. Zakon o konoplji, ki je bil v državni zbor posredovan na podlagi zbranih podpisov državljank in državljanov, je bil na matičnem odboru zavrnjen kot neprimeren. Država naj bi razmislila le o spremembah in dopolnitvah področne zakonodaje. Zato je javno naročilo državnega zbora, ki do 4. marca zbira ponudbe za dveletno opravljanje storitev zunanjega urejanja in vzdrževanja zasajenih in zelenih površin v okolici objektov parlamenta, nekoliko manj zanimivo.

ODPOVED: Neuradni list Radia Študent, letnik 7, številko 10 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova zasedamo že čez 14 dni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.