»NEURADNI LIST – LETNIK 7, ŠTEVILKA 12«

Aktualno-politična novica
24. 3. 2014 - 17.20

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Spomnimo: med parlamentarnimi počitnicami leta 2000 je bila obnovljena velika razpravna dvorana državnega zbora. Zastarela skupščinska dvorana se je spremenila v krožno oblikovan in sodoben parlamentarni prostor. Za takratnih 450 milijonov tolarjev si tako poslanci in ministri na čelu s premierom  v krožni razporeditvi sedežev lahko gledajo iz oči v oči, "parlamentirajo" pa iz klopi. Govorniški oder je namenjen le za pomembnejše nastope. Med bistvene pridobitve obnove je sodila namestitev klimatskih naprav, ki jih iz tehničnih razlogov v staro dvorano sploh ni bilo mogoče namestiti. Prav tako je bilo poskrbljeno za poslanske zadnjice in oči. Sedijo na ergonomsko oblikovanih poslanskih sedežih, dvorano pa razsvetljujejo prijaznejša svetila. "Ponosni smo, da na izbor izvajalcev ni bilo pritožb," je takrat dejala generalna sekretarka državnega zbora, Jožica Velišček ob razkritju, da bo glavni izvajalec del Hildin Vegrad, ki je pred slabimi 15 leti veljal za gradbenika v izvrstni kondiciji.

Poslanke in poslanci so pred leti dobili tudi sodoben glasovalni in komunikacijski sistem. Naprave so po meri vgrajene v poslanske klopi, ki so tudi narejene po meri, glede na dimenzije prostora ter na standard, ki določa velikosti delovnih miz ter postavitve sedežev. V njih so poleg elektronskih naprav vgrajene tudi naprave za klimatizacijo.

Letošnje parlamentarne počitnice bodo v parlamentarnem poslopju znova zabrneli obrtniški stroji. Prenova je potrebna zaradi zastarele in dotrajane opreme ter zaradi dotrajanih in neprimernih instalacij, ki ne omogočajo sodobnega načina dela, zadostne funkcionalnosti, fleksibilnosti in zanesljivosti pri izvedbah sej, so v državnem zboru zapisali v uvodu k javnemu naročilu za prenpovo glasovalnega in komunikacijskega sistema. Med drugim bo zamenjana predsedniška enota, 149 delegatskih, 1 enota na osrednji govornici, 12 prevajalskih, naročanih pa je tudi 400 novih poslanskih kartic za identifikacijo in prijavo h glasovanjem. Vse navedeno mora imeti 48-mesečni garancijski rok. Za arhiviste: lanska poletna vzdrževalna dela v parlamentarni stavbi so stala slabih 700 evrskih tisočakov.

Rok za prijavo izvajalcev preteže 23. aprila, najugodnejši ponudnik bo izbran predvidoma 15. maja, dela naj bi se začela na polovici julija, končana pa bodo morala biti 22. septembra. Ker bodo ljudski izvoljenci v nasprotnem primeru na sejah lahko le kričali, mahal in dvigovali roke. Kar pa pravzaprav, če bolje pomislimo, počnejo že sedaj.

ODPOVED: Neuradni list Radia Študent, letnik 7, številko 12 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova zasedamo že čez 14 dni.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness