Neuradni list – letnik 5, številka 19

Aktualno-politična novica
18. 6. 2012 - 12.00

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Kljub temu, da kronično šparamo, so področja, ki presegajo obče varčevalne interese. Na primer kiti. Med prvim in šestim julijem bo tako v Panama Cityju potekalo 46. letno srečanje Mednarodne komisije o kitolovu v okviru Mednarodne konvencije o ureditvi kitolova. Dnevni red? Bistven poudarek bo na odločanju o kvotah za kitolov domorodnih ljudstev za namene samooskrbe, na ustanovitvi zavarovanega območja za kite, kjer se kitolov ne izvaja v južnem Atlantiku, odobritvi japonskega malega kitolova na ščukarje ter na spremembah Poslovnika in financiranja mednarodne kitolovne organizacije.

Zakaj je udeležba Slovenije ključnega pomena? Zato, ker bo v Panami z drugimi članicami Evropske unije zastopala enotno stališče Bruslja pri vseh naštetih točkah dnevnega reda, razen pri spremembah Poslovnika. 6 dni Paname za zagotavljanje kvote, torej. No, za Slovenijo je bojda pomembna tema tudi financiranje organizacije, predvsem z vidika zmanjšanja prispevkov za članarino.

V srednjeameriško državo bo potoval sekretar na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, stroški izleta pa naj bi po vladnih napovedih znašali 1.500 konvertibilnih evrov. Kar verjetno pomeni, da stroške bivanja, razen letalske karte, ki jo krije matično ministrstvo, krije gostitelj ali kitolovna organizacija.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness