Neuradni list – letnik 5, številka 20

Aktualno-politična novica
16. 7. 2012 - 12.00

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Gorenakovo ministrstvo za notranje zadeve je za vladno obravnavo pripravilo predlog sprememb Zakona o mednarodni zaščiti. Namen predlaganega gradiva je dopolnitev zakona s prenosom neobvezne določbe evropske direktive, na podlagi katere bi se v nacionalni zakonodaji vzpostavila podlaga za ugotavljanje starosti mladoletnikov brez spremstva v primeru dvoma v dejansko starost. Zaradi javno-finančne situacije se predlaga tudi ukinitev brezplačne pravne pomoči in podpore svetovalcev za begunce v postopkih na prvi stopnji, v kratkem povzetku materije navaja notranje ministrstvo.

Na vidnejši odziv zainteresirane javnosti, verjetno tudi zaradi delovne narave sprememb, še čakamo. Ima pa minister Gorenak pri uveljavljanju sprememb, ki naj bi na račun nižanja standardov na področju človekovih pravic in temeljnih svoboščin nižale državni račun – težave že znotraj vlade.

Ministrstvo za pravosodje in javno upravo, kljub dodatnim pojasnilom notranjega ministrstva, vztraja, da, citiramo, »ekonomski razlogi ne morejo zadoščati za zniževanje ravni varstva človekovih pravic in temeljnih svoboščin, posebej kolikor bi bil prihranek zanemarljiv in kolikor niso bile predhodno izčrpane druge, manj sporne možnosti varčevanja,« navajajo na Pličaničevem resorju. Ob tem poudarjajo, da se število prišlekov v Slovenijo letos, po njihovih neuradni podatkih, sploh ni povišalo.

»Republika Slovenija bo tudi težko pojasnila pristojnim mednarodnim institucijam, kako je lahko z enim zakonom najprej dvignila standarde varovanja človekovih pravic in temeljnih svoboščin, potem pa jih je z novelo kmalu zatem znižala,« še med drugim opozarja pravosodno ministrstvo, ki se verjetno zaveda, da bi sprejetje Gorenakove novele, v vsoti s sodbo evrosodišča o izbrisanih ter kasnejšimi izjavami nekaterih predstavnikov top-politike, samozvani podalpski raj postavilo še v nekoliko bolj dvomljivo luč.

Neuradni list Radia Študent, letnik 5, številko 20 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova izidemo septembra.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.