Neuradni list – letnik 6, številka 9

Aktualno-politična novica
18. 2. 2013 - 17.20

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

V uredništvu Neuradnega lista sicer nismo izraziti privrženci teorij zarot, so pa časi taki, da se stresejo tudi najbolj ravnodušni med nami. Le dva dni pred slovitim, levofašističnim govorom premierja Janše, v katerem je v svojem slogu nazorno nakazal tudi, kako si v teh časih predstavlja vlogi vojske in policije, je obrambno ministrstvo pripravilo predlog Uredbe o obrambnem načrtovanju. Zanimanje, hočeš-nočeš, zbudijo že uvodni členi, ki opredeljujejo osnovne pojme. Poglejmo torej, kakšni sta definiciji kriznih razmer in krize:

»Krizne razmere so razmere v regionalnem ali širšem varnostnem okolju, v katerih so zaradi vojaških, ekonomskih, socialnih in drugih razlogov, naravnih in drugih nesreč, kriz, izrednega stanja ter vojne, ogrožena nacionalna in mednarodna varnost ter temeljne družbene vrednote in jih ni mogoče obvladovati z običajnimi sredstvi in ukrepi.« In kaj je to kriza? »Kriza je od človeka povzročeno časovno omejeno stanje, dogodek ali proces v državi ali zunaj nje, ki lahko resno ogrozi nacionalno varnost oziroma povzroči nastanek izrednega stanja, ni pa ga mogoče obvladati z običajnimi sredstvi, ampak je za zagotavljanje nacionalne varnosti treba angažirati mehanizme kriznega upravljanja.«

Ali še koga spreleti srh? Kaj pa ob dejstvu, da slovenska policija z javnim naročilom išče 23 novih kopit in pripadajočih stojal za ostrostrelske puške?

ODPOVED: Neuradni list Radia Študent, letnik 6, številko 9 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova izidemo čez 14 dni.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.