Neuradni list - letnik 6, številka 2

Aktualno-politična novica
24. 9. 2012 - 12.00

Neuradni list Radia Študent je štirinajstdnevnik, v katerem prestrezamo in prežvekujemo osnutke in predloge zakonov, pravilnikov, uredb, javnih naročil in drugih aktov ter dokumentov, ki šele nastajajo po vladnih in ministrskih kuloarjih. Prestreči jih je pomembno pred njihovo potrditvijo na seji vlade, saj je po njihovem pristanku v državnem zboru za vsebinske popravke praviloma prepozno. Naivno bi bilo namreč verjeti, da vsakokratna večinska koalicija svojega dela ne bo opravila skladno z voljo političnih botrov z Gregorčičeve.

Na splošno se zdi, da slovenski modus operandi, ki te dni dobesedno rajca ministrsko ekipo, lahko strnemo v tri besede: šparanje, varčevanje, zategovanje. Na tapeti so trenutno mediji in javni uslužbenci. Slednjih je bojda preveč, na prve pa se očitno dogaja frontalni napad. S predlaganim zvišanjem RTV-prispevka in domnevnim zvišanjem dedeveja za informativne tiskovine. Počelo se zdi enako: majhen prihranek za gospodinjstvo, velike težave za javni zavod. In še: visoko obdavčenje za časopise in revije, sorazmerno nizki prilivi v davčno blagajno. Hkrati pa se na noge postavlja kvazizasebni telekomovski medij … Nemara bi bilo dobro stvar poimenovati z imenom, ki ji pritiče: vladni varčevalni sadizem.

Se pa zato ministrica za zamejce na prehodu iz novembra v december za 14 dni podaja v inšpekcijo ameriških Slovencev. Program se bere kot slab road-movie, obiskala pa bo nemalo maš, polka-fešt in celo … »polka-mašo«.

Da ne bomo krivični: srečala se bo tudi z gospodarstveniki, kulturniki, akademiki, obrtniki. Bodimo pa, v luči varčevanja, tudi precizni: prve štiri noči bo Ljudmila Novak s spremljevalcem, svojim sekretarjem na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu, prespala v clevelandskem hotelu Renessaince (izg. Renesans). Eleganten, zgolj 3 km od strogega centra, 4 zvezdice. Hiter pregled po njegovem spletišču razkrije, da nočitev košta skoraj 200 evrov. Kar pomeni, da bi lahko bil proračun v 4 dneh olajšan za približno 1500 evrov.

Skladno z varčevalno dogmo imamo predlog: ministrica in sekretar lahko znesek prepolovita, če delita dvoposteljno sobo. Res ne bo krščansko, bo pa poceni.

Neuradni list Radia Študent, letnik 6, številko 2 je podpisal in v nadaljnjo obravnavo poslal Lan. Znova izidemo čez 14 dni.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.