Politični rizom: Zelene laži Miša Alkalaja

Okrogla miza, intervju ali pogovor

V pogovoru z Mišom Alkalajem smo obdelali nekaj najbolj problematičnih poglavij njegove nove knjige Zelene laži: delovanje slovenskih okoljevarstvenikov, prepoved CFC-jev in varovanje ozonskega plašča, prepoved belega azbesta oz. krizotila, prepoved svinca v bencinu ter varovanje vrst oz. biodiverzitete.

Strokovno pomoč pri teh vprašanjih so nam nudili Jernej Stritih, mag. Tanja Cegnar, dr. Metoda Dodič Fikfak in dr. Boris Kryštufek.

Celoton kritično branje Alkalajeve nove knjige o lažnivih okoljevarstvenikih lahko poslušate s klikom na zgornji predvajalnik!

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

zakon oddaja, kere legende^^

Odlično pripravljena oddaja! Navdušen sem.

....zadaj je bila azbestna industrija zelo močna...v kanadi imajo celo tkim. azbestni inštitut, ki ima nalogo, da fino podkupi znanstvenike....

NO...KAJ ZDEJ ???
A NI TO DOVOLJ DOBER DOKAZ, DA SO TUDI ZNANSTVENIKI in razni mag. in dr. DEL "ZAROTE" ???

koga boš vprašal za "strokovno" pomoč ???

Super oddaja! Navijala za Majo (proti Alkalajevim kretenizmom) 100 na uro. Bravo, super, odlično! Takih oddaj še čim več!

Bravo!

:D

To!! Čist se je prešvical ;-)

Top
Kompetentna novinarka.

Ne gre poslušat:(

Pri biodiverziteti se je lepo videlo da nima skoraj nič pojma. Ni dokazov, da bi delovanje človeka vplival na izumiranje vrste? Kaj pa Aralsko jezero, Viktorijino jezero, šotna barja na Borneu, prelov rib,....

TIna: Z desnim klikom na ime audio posnetka (pod predvajalnikom) lahko shraniš posnetek na računalnik in ga predvajaš od tam. Lahko pa poskusiš prispevek predvajati v katerem drugem brskalniku (Chrome, Firefox...), morda ti bo potem delalo. Če boš še imela probleme pa sporoči, bomo uredili drugače. ;)

Maja, čestitam za dobro pripravljenost in odločno nasprotovanje določenim interpretacijam :) Se mi samo zdi ali je moral večkrat poseči po cigareti? :D Bravo, odlična oddaja.

Zelo všeč mi je bilo tole. Bravo. Še. :)

Kokrkol tip bluzi, ma pa vseen šarmanten vokal. Pa zgleda kt en tak mali muflonček. Yeah! Hot!

Čas je biv, da se je nekdo lotil Alkalajevega idiotizma.

Lepo pripravljena novinarka in super da so na radiu student to zgodbo z Alkalajem pokrili in ga postavili pred par dejstev. :)

Odličen prispevek k kritičnemu razmišljanju. Sicer verjamem o nesmiselnosti antropogenega CO2 kot grelca Zemlje (Podnebna prevara), toda to o Hg, Pb, O3, azbestu, je pa malo čez rob.

Vsaka čast novinarki Maji! Odlično argumentiranje, všeč mi je pa tudi, da se ni dala diskreditirati in ji je dejansko uspelo priti do besede - kar je pri pogovoru z Alkalajem že skoraj čudež.

Bravo, še več takega novinarstva!

Jep, vsaka čast novinarki!

odlična oddaja - z užitkom je poslušati presedanje g. Alkalaja, ko dejstva ne govorijo njemu v prid...kar je v bistvu vseskozi, še vedno pa je težko verjeti, kako pokvarjen in sprevržen je lahko človek...vse pa se vrača, vse se plača !

ups, pozabil je pomesti pred svojim pragom.

Na 1:17:00 mi je zanimivo, da Alkalaj kar naenkrat zaupa številkam znanstvenikov, koliko vrst je izumrlo 250 milijonov let nazaj, prej pa močno dvomi, da vemo, koliko vrst izumira sedaj.

Izvrsten prispevek, novinarki kapo dol za izjemno poglobljeno pripravo, dobro izbiro sogovornikov in res dober, provokativen intervju.

Spoštovani. Alkalaj ni edini znanstvenik, ki zastopa take teorije.

Naj samo dodam, da terorijo globalnega segrevanja, katero najbolj zagovarja organizacija IPCC, bi naj podprlo 2.500 znanstvenikov iz vsega sveta, ko pa so šli preverjati pri teh podpisnikih, pa nihče od preverjenih ni dal nikomur potrditve, da za to teorijo stoji.

Samo nekaj primerov:
http://www.youtube.com/watch?v=YtevF4B4RtQ
http://www.youtube.com/watch?v=8s47y8ZGOmI
http://www.youtube.com/watch?v=DHb1EklPrPE

In še vprašanje: a verjamete, da so Talibani organizirali napad na WTC stolpa? Če ja, potem vas tudi v tem primeru ne morem prepričati v nasprotno.

Važno je, da si človek dandanes ustvari mnenje tako, da preveri različne vire. Tudi polresnica je lahko laž. In prav Al Gore je tisti, ki je prezentiral polresnice, iz katerih je vlekel napačne zaključke (namerno ali nenamerno, je težko soditi). A isti človek je lastnik podjetja, ki se ukvarja s nafo (in nam prezentira nekaj o CO2, zakaj že??). Več o tem na prvem linku zgoraj - kjer so intervjujani priznani znanstveniki in ne neki kvazi znanstveniki iz Slovenije, ki prepisujejo članke - to je destvo in nočem žaliti s to izjavo nikogar.

Čestitke novinarki, krasna preparacija. :)

Pozdravljeni. Zmotilo me je kako večina tukajšnjih komentatorjev pravzaprav pristransko navija, manj pa se osredotoča na vsebino. Oddaja je bila pripravljena, zrežirana in sestavljena s posameznimi sekvencami pogovora in voditeljičino podlago komentiranja. To je vsaj delno, zmanipulirana oddaja. Pa ne mislim v slabšalnem pomenu. Vsekakor pa, vsaj za moje mišljenje, g.Alkalaj ni bil povožen v tem pogovoru. Človek je enciklopedično načitan in vsekakor zagovarja upravičeno teorijo o zelenih lažeh.
Vsaj upam, da večina debaterjev tukaj ni študentk(ov=), ker se v nasprotnem bojim za prihodnjo slovensko inteligenco. Zaradi poenostavljanja in nekritičnega pogleda na vsebino - medtem ko se ukvarja s obliko...

Kdor ne razume, kaj govori g. Alkalaj, bo moral še kaj prebrati.
Komentarji spodaj jasno kažejo na to, da je na zemlji še vedno več ovčic, ki samo sledijo.
Za kritično presojo je treba kaj več poznat.

Glede oddaje pa samo nekaj: če bi novinarka bila na mestu, bi objavila posnetek oddaje ne pa remix, kjer dodaja nokusne komentarje. Te komentarje bi zagotovo dobila nazaj v usta, če bi nanje sogovornik imel možnost odgovarjat.
Nekonsistentna in neobjektivna oddaja - manipulacija, ki pa žal ni usepala. Razen za ovčice:)
Lepo plavajte v toku

Meni je v neki pogovorni oddaji na TV samo še potrdil moje domneve, ampak, kaj pravite na tale graf:

http://nsidc.org/arcticseaicenews/

vir: National Snow and Ice Data Center :: Advancing knowledge of Earth's frozen regions

kr zmaga tole ;)

2015 - Dejsta še bolj govorijo Alkalaju v prid - Greenpeace in razni na državni denar (establishment) prilepljeni "naravovarstveniki" proizvajajo vedno več ideološke megle brez znanstvenih dokazov. Napovedi raznih katastrof vključno z koncem sveta so stalnica za vladanje in pobiranje denarja - prodajo odpustkov (včasih za grehe, danes za CO2...)

Čisto vseeno je ali se Alkalaj zelo moti, pretežno moti, malo moti ali celo zelo malo moti (pač nihče ni povsem nezmotljiv:) Brutalno dejstvo je, da od vstopa kapitalističnega načina produkcije do danes (ko je na delu še nekaj precej hujšega od kapitalizma) del človeštva vedno bolj temeljito žaga vejo, na kateri sedi celotno človeštvo (torej tudi sebi) Ta veja predstavlja osnovne pogoje za kolikortoliko dostojanstveno dobto življenje slehernega človeka (če drugih živalskih vrst tule ne naštevam) na planetu Zemlja. Če kdo še vedno resno misli, da vpliv brutalnega izkoriščanja virov tega planeta v ničemer ne ogroža dobrega življenja svetovnega prebivalstva, no, potem mu pač ni več pomoči. Lahko je namreč živeti v okolju, kjer stvari še niso tako "neznosne", kjer voda iz pipe še vedno je pitna, kjer polja še vedno nekaj obrodijo. Lahko se je iti gledalca v teatru, v katerem na odru umirajo milijoni, aneda. Lahko je iz polne guzice pametovati in biti ciničen. Kar. Kdor pa bi vseeno tole zgoraj malce preveril, no, temu pa svetujem, da se odpravi živeti v enega od milijonskih predmestij Azije, Afrike, J. amerike in vsekakor ne izpustite tiste znamenite delte v Nigeriji. Srečno, ko se boste prijokcali domov.

A ni tragikomično, ko se kritični medij establišmenta (RŠ) spravi na kritično osebo znanstvenega establišmenta Miša Alakalaja, katerega cilj je zgolj vzpostavitev distance do enoglasnega nabijanja obstoječe znanstvene srenje? Majina predpostavka je kompetenca znanstvenih sogovornikov, pri čemer nihče od njih ne zmore argumentiranega odgovora. Cegnarjeva meša meglo in se zateka v težko ali nerazložljive zračne tokove, Kryštufek prizna, da gre tudi pri njegovih podatkih za ugibanja ker študij ni, Fikfak pri azbestu govori o ranah tkiv v pljučih, ki da generirajo rast celic, pri tem prizna, de se bel azbest razpolovi v 3 mesecih in ga po dobrem letu ni več - torej od kod čas za razrast celic v okolico rane. Vzrok raka belega proti ostalim azbestom na hitro opredeli kakor 1:3 (brez navedbe vira ali študije), kar pa Maje na njeni poti kompromitiranja kritičnega misleca ne zanima. Maja se je odlično pripravila, Alkalaja ulovila na kar nekaj navedbah, na žalost pa česa podobnega ni naredila za nasprotni breg, poln podobnega, a plačanega potvarjanja podatkov. Na žalost se je interwiev po dobrem začetku, ko je stremel k objektivnosti proti koncu izrodi v navadno manipulacijo s ciljem kompromitacije kritika.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness