Kam z obnovljivimi viri

Oddaja
obnovljivi

Nabrežine rek, gladine jezer, strehe kmetijskih poslopij ali odlagališča odpadkov? Vetrnice na Pohorju ali plavajoče sončne celice na Velenjskem jezeru so med aktualnimi načrti prostorskega umeščanja naprav za proizvodnjo elektrike iz obnovljivih virov, ki jih omogoča zakon v obravnavi.
V luči evropskih in posledično državnih ciljev zagotavljanja čim večjega deleža energije iz obnovljivih virov bomo na okrogli mizi prevpraševali predlog Zakona o umeščanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (ZUOVE). Odbor državnega zbora za okolje bo drugo obravnavo predloga zakona začel 7. junija. Predlog predvideva pospešitev in lajšanje postopkov za umeščanje pretežno sončnih in vetrnih elektrarn v okolje.
V zvezi z zakonom so se oglasile tudi okoljevarstvene organizacije, saj lajšanje postopkov po njihovem pomeni odpravljanje postopkovnih varovalk varstva okolja. Zakon namreč spreminja in posega v zakonske ureditve varstva narave in okolja, denimo za umeščanje naprav na vodovarstvena območja.
Gostje okrogle mize:
- Mihael Brenčič, predsednik Slovenskega komiteja Mednarodnega združenja hidrologov,
- Barbara Čenčur Curk, predsednica Globalnega partnerstva za vodo Slovenije,
- Tadej Bevk, krajinski arhitekt z Oddelka za krajinsko arhitekturo BF UL,
- Marina Pintar s katedre za agrometeorologijo, urejanje kmetijskega prostora ter ekonomiko in razvoj podeželja na biotehniški fakulteti, tudi dekanja BF UL,
- Hinko Šolinc, generalni direktor Direktorata za energijo na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Okroglo mizo bomo izvedli 𝘃 𝘁𝗼𝗿𝗲𝗸, 𝟲. 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗷𝗮, 𝗼𝗯 𝟭𝟴. 𝘂𝗿𝗶, 𝘃 𝗽𝗿𝗼𝘀𝘁𝗼𝗿𝗶𝗵 𝗣𝗿𝗶𝗿𝗼𝗱𝗼𝘀𝗹𝗼𝘃𝗻𝗲𝗴𝗮 𝗱𝗿𝘂𝘀̌𝘁𝘃𝗮 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗶𝗷𝗲, na Poljanski cesti 6. Vstop je prost.
Hkrati bo možno dogodek spremljati prek radijskih valov in živega prenosa na uradni Facebook in Youtube strani Radia Študent.

𝘋𝘰𝘨𝘰𝘥𝘦𝘬 𝘫𝘦 𝘱𝘰𝘥𝘱𝘳𝘵 𝘴 𝘴𝘳𝘦𝘥𝘴𝘵𝘷𝘪 𝘗𝘳𝘰𝘨𝘳𝘢𝘮𝘢 𝘈𝘊𝘍 𝘷 𝘚𝘭𝘰𝘷𝘦𝘯𝘪𝘫𝘪 2014–2021.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness