Britansko risanje meja

Aktualno-politična novica
28. 11. 2017 - 16.00

Pogajanja o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije potekajo že dobrih šest mesecev, a vidnejših dogovorov še vedno ni na spregled. Finančni minister Philip Hammond pa je za saniranje posledic izstopa že namenil nekaj več kot 3 milijarde evrov. Medtem so prihodnost državljanov Evropske unije v Združenem kraljestvu, trgovinski sporazum in vpliv Evropskega sodišča še vedno nerazrešene točke spora med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo. A pred kratkim se je v osrčje pogovorov prebila nova težava. Irski premier Leo Varadkar je oznanil, da meja med Republiko Irsko in Severno Irsko ne sme postati običajna meddržavna meja. Republika Irska ima kot članica Evropske unije možnost veta na končni dogovor med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo. Zakaj je toliko težav z razmejitvijo otoka Irske?

Združeno kraljestvo bo edino kopensko mejo z Evropsko unijo vzpostavilo na irskem otoku, na meji med Severno Irsko in Republiko Irsko. Trenutno 500-kilometrsko mejo med obema državama določa velikonočni sporazum, ki je leta 1998 vsaj formalno končal tri desetletja dolgo vojno med irskimi republikanci in britanskimi lojalisti. Poleg tega sta obe državi trenutno še članici evropskega skupnega trga in carinske unije. Mejo vsak dan prečka 30 tisoč ljudi, zarisana pa je tako, da ločuje dele mest, ulic in kmetijskih površin. Enotni trg in carinska unija omogočata enostaven prehod meje tako za prebivalstvo in delovno silo kot tudi za izvozno in uvozno blago.

Težave nastopijo, ko pobližje pogledamo vsaj nominalni načrt Združenega kraljestva za izstop iz Evropske unije. David Davis, britanski minister za izstop iz EU, je namreč dejal, da si Združeno kraljestvo želi izstopiti tako iz skupnega evropskega trga kot tudi iz carinske unije. Izstop iz evropskega tržišča bi ustavil prost prehod kapitala, dela in storitev v Združeno kraljestvo. Članstvo v carinski uniji, v kateri je med drugimi tudi Turčija, pa predvideva skupno določanje višine carin izdelkov, ki prvič vstopijo v Unijo. Seštevek izstopa iz skupnega evropskega trga in carinske unije rezultira v vzpostavitvi trdne zunanje meje med članico in nečlanico Evropske unije, torej med Severno Irsko in Republiko Irsko. Vzpostavitev meje bi pomenila plačevanje novih carin in dodatne regulacije, kot je davek na dodano vrednost uvoznega blaga. In kršitev velikonočnega sporazuma. Če Theresa May Severno Irsko obdrži v skupnem trgovinskem območju, pa ji bo razpadla že tako šibka vladna koalicija. Enako velja za njenega irskega kolega.

Rešitev se zdi enostavna. Združeno kraljestvo mora oznaniti, da bo Severna Irska ostala vsaj del carinske unije z Republiko Irsko, kar bi pomenilo, da ne bi bilo trgovinskih ovir med Severno Irsko in Evropsko unijo. A tovrstna rešitev, četudi smiselna v očeh zunanjih opazovalcev, bi sprožila politični plaz. Premierka Theresa May je v šibki koaliciji s severnoirskimi Demokratičnimi unionisti, ki jih mora držati na svoji strani. Kar pomeni, da Severne Irske ne sme trgovinsko ločiti od preostanka Združenega kraljestva. Torej ne sme vzpostaviti trgovinskih ovir med Združenim kraljestvom in Evropsko unijo, če želi zaščititi mir na Irskem. Ob vsej tej zmešnjavi naj še spomnimo, da je večina Severne Irske glasovala za obstanek v Evropski uniji, medtem ko so Demokratični unionisti zagovorniki izstopa iz EU. Slednji sicer ne želijo trdne meje med Severno Irsko in jugom otoka, a hkrati zahtevajo, da Severna Irska ne ostane del obstoječih trgovinskih sporazumov.

Četudi bi Severna Irska ostala članica carinske unije, pa to ne bi izničilo drugih elementov morebitne državne meje med članico in nečlanico evropskega skupnega tržišča. Velik delež irskega izvoza gre preko Združenega kraljestva na celino. Vzpostavitev meje, fizične ali regulatorne, bi ta proces upočasnila. Hkrati bi izstop iz skupnega evropskega trga britanska podjetja prisilil v  preselitev v Republiko Irsko, enako velja za vse finančne storitve, ki bi izgubile možnost poslovanja v EU, v kolikor bi njihov sedež ostal izven Unije. Takih podjetij je v Združenem kraljestvu 5.500, v letu so v Evropsko unijo izvozila za 20 milijard evrov finančnih storitev.

Edina smiselna rešitev severnoirske meje se za Združeno kraljestvo zdi ohranitev tako statusa članice carinske unije kot skupnega trga. Tovrstna rešitev pa je seveda v nasprotju z najmočnejšimi torijskimi poslanci, ki so bili tudi glavni zagovorniki izstopa Združenega kraljestva. Slednji si namreč prizadevajo za čim prejšnji izstop iz carinske unije, saj bi ta omogočil sklepanje prostotrgovinskih dogovorov z državami nečlanicami Evropske unije.

Trhla koalicija Therese May je ujeta med nemogoča pričakovanja in realno grožnjo Severni Irski. Na drugi strani parlamentarnih klopi potrpežljivo na svojo priložnost čakajo laburisti. Slednji so, kar zadeva izstop iz Evropske unije, glavno ločnico med seboj in konservativci potegnili prav v želji, da Združeno kraljestvo ostane članica carinske unije.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness