O sestavi vlade v Srbiji

Mnenje, kolumna ali komentar
22. 5. 2012 - 15.00

Predsedniške volitve v Srbiji, na katerih je zmagal predsednik tako imenovanih srbskih naprednjakov Tomislav Nikolić, so marsikoga presenetile. Čeprav zaradi tega še ni treba dvigati prahu, saj ima Srbija parlamentarni sistem, in tako se bo moral tudi Nikolić prilagoditi poti, po kateri je Srbija stopala, torej počasi v Evropsko unijo. Če so bile njegove besede odkrite, ko je dejal, da Srbija ostaja na evropski poti, pa bo imel nekaj težav z dokazovanjem te trditve. Namreč njegovo volilno telo je vse prej kot naklonjeno Evropski uniji, kar so dokazovali tudi vzkliki njegovih privržencev na ulicah v stilu 'evo vam Tadića, vrnite nam Mladića'. Tudi eden od njegovih zaveznikov, predsednik Demokratske srbske stranke Vojislav Koštunica, se zavzema za nevtralno Srbijo, kar pomeni, da ne bi nadaljevali pogajanj o vstopu Srbije v Evropsko unijo.

Zaradi parlamentarnega sistema, ki ga imajo v Srbiji, kar smo že omenili, pa se bodo glavne igrice dogajale v zakulisju. Vzporedno s prvim krogom predsedniških volitev so namreč potekale tudi parlamentarne volitve. Na teh je sicer tudi zmagala Nikolićeva Srbska napredna stranka, vendar ni našla zadostnega števila koalicijskih parterjev, zato je Tadić mandat za sestavo vlade podelil svoji Demokratski stranki, ki je sklenila zavezništvo s Srbsko socialistično stranko in njenimi parterji. K tej navezi so se priključili liberalci Čedomirja Jovanovića.

Za časa Tadićevega predsedovanja je srbski sistem deloval vertikalno, saj je bila njegova Demokratska stranka venomer na oblasti in je bil v bistvu Tadić tisti, ki je vodil državo v obliki tako imenovane kohabitacije predsednika države in vlade, zaradi česar nekateri zmotno pojmujejo Srbijo kot predsedniški sistem. To pojmovanje je sentiment še iz Miloševićevih časov.

Največje vprašanje, ki se ob Nikolićevi izvolitvi postavlja, pa je, ali bo Demokratska stranka sposobna sestaviti vlado in s tem opozicijo Nikoliću. Njegova funkcija bi se v tem primeru zvedla na funkcijo angleške kraljice. Imel bi pozornost, to je pa tudi vse. Vendar je jeziček na tehtnici Srbska socialistična stranka. V kolikor ta po izvolitvi Nikolića prestopi in da svoje glasove Srbski napredni stranki in Demokratski stranki Srbije, potem lahko te tri stranke sestavijo koalicijo, kar bi de facto pomenilo, da je na vrhu Nikolić, saj bi bila njegova stranka največja v tej hipotetični koaliciji in tudi premier oziroma premierka bi izhajala iz njegove stranke.

In tega se nekateri verjetno upravičeno bojijo, saj bi se potem lahko latentne ideje nacionalizma, ki so bile v predvolilni kampanji do določene mere zakamulfirane, manifestirale.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness