Španskih egov OFF

Aktualno-politična novica
18. 9. 2019 - 15.00
 / OFF

Španski predsednik vlade Pedro Sanchez je razpisal datum predčasnih parlamentarnih volitev. Te se bodo odvile desetega novembra letos. Odločitev, da napove predčasne volitve, sledi njegovemu neuspehu pri sestavi vlade. Aprila letos je Sanchezova socialistična stranka na volitvah osvojila 123 od 350 sedežev v parlamentu, torej le malo manj, kot bi potrebovala za večino. Sledil je poskus sestave vlade z levo stranko Podemos, ki je osvojila 42 sedežev. Po besedah Pabla Iglesiasa, prvega moža Podemosa, so pogajanja s Sanchezom propadla zaradi njegove obsedenosti z oblastjo. Sanchez je po propadlih pogajanjih s Podemosom poskusil sestaviti vlado še z desnima Ljudsko stranko in Stranko državljanov. Ker pri tem ni bil uspešen, je španski kralj Felipe VI. na zagovor poklical vse vodje parlamentarnih strank. Po končanih pogovorih je naznanil, da ne bo nikogar predlagal za novega mandatarja.

O novih zmagah Benjamina Netanjahuja
 / 12. 4. 2019
Ponovne volitve pa so se zaradi neuspeha pri sestavi vlade odvile tudi v Izraelu. Rekorder v številu mandatov, dolgoletni predsednik vlade Benjamin Netanjahu si namreč po aprilskih volitvah ni uspel zagotoviti večine v parlamentu. Na tokratnih volitvah so bili rezultati še bolj tesni kot na aprilskih. Bibijev glavni tekmec Beni Ganc se je s svojo Modro-belo koalicijo še bolj približal rezultatu Netanjahujeve stranke Likud. Po preštetih 92 odstotkih glasov sta obe stranki dosegli 32 sedežev v 120-članskem knesetu. Tretja najmočnejša stranka, ki se je uvrstila v parlament, je postala pretežno arabska Združena lista. Zaenkrat se tako levemu bloku z modro-belo koalicijo, vključno z Združeno listo, obeta 55 sedežev, desnemu bloku pa 56. Tako nobeni od strank ni uspelo zagotoviti večine, Ganc pa je že izključil možnost koalicije z Likudom zaradi aktualnih korupcijskih obtožb proti Netanjahuju. Jeziček na tehtnici bo po vsej verjetnosti še neopredeljena skrajno desna stranka Izrael naš dom pod vodstvom Avigdora Liebermanna, ki je dosegla 9 sedežev. 

V Londonu aretirali Assangea
 / 11. 4. 2019
Ameriško pravosodno ministrstvo je vložilo tožbo proti žvižgaču Edwardu Snowdnu, s katero zahteva zaplembo vseh prihodkov od prodaje njegove novoizdane knjige Permanent Record. Knjiga, v kateri so po mnenju ministrstva objavljene državne skrivnosti, je na police knjigarn prispela včeraj. Snowden je v Združenih državah obtožen vohunjenja in kršitve pogodbe o nerazkritju, ki jo je podpisal s prihodom na delovno mesto v nacionalno varnostno agencijo. 

Tajski predsednik vlade Prajut Čan-oča je stopil v bran policiji, ki je zahtevala informacije o študentih muslimanske vere na tajskih univerzah. Prajut je poudaril, da mora tajska vlada vzpostaviti varnostno podatkovno bazo in da je policija zato pričela z zbiranjem podatkov o muslimanskih študentih na univerzah. Pismo, ki ga je policija poslala univerzam, je na spletu delila nekdanja članica tamkajšnje Nacionalne komisije za človekove pravice. Iz zapisanega je razvidno, da je policija od univerz zahtevala podatke o številu, kraju rojstva, sekti, ki ji pripadajo, in drugih podatkih o muslimanskih študentih. Po mnenju predsednika vlade se v študentske vrste zlahka infiltrirajo zlonamerni ljudj, in so zato taki podatki ključni za varnost države.

Za varnost države je skrbelo tudi francosko policijo, ki je izpraznila migrantsko taborišče v Normandiji. Policija je iz nekdanje gimnazije izselila več kot 700 migrantov, ki so tam prebivali od decembra lani. Policijska akcija sledi odločitvi sodišča, da migrantsko taborišče predstavlja varnostno in zdravstveno grožnjo. Gre za največjo prisilno izselitev v Franciji v zadnjem letu.

Več kot sto tisoč jordanskih učiteljev iz javnih šol stavka že drugi teden zaporedoma. Zahtevajo petdesetodstotno povišanje plač, ki so trenutno le za las višje od praga revščine. Vlada je že pred petimi leti obljubila dvig plač, toda obljube ni izpolnila. Več kot milijon učencev javnih šol v Jordaniji tako že od začetka pouka v začetku septembra ne hodi v šolo. Več deset tisoč učiteljev se je zbralo pred vladno palačo v prestolnici Aman, kjer so od predsednika vlade Omarja al-Razaza zahtevali, da začne neposredno reševati krizo in da se sam sestane s sindikatom učiteljev. Med protesti je bilo aretiranih več kot petdeset učiteljev, a so bili nato izpuščeni iz pripora. Vladni uradniki trdijo, da bo zvišanje plač učiteljev sledilo le v primeru, da učitelji izboljšajo svojo angažiranost. To naj bi storili z objavo neodvisnih raziskav, udeleževanjem akademskih seminarjev in zunanjih izobraževanj.

O vnovičnem pridobivanju dovoljenj za gradnjo Bežigrajskega športnega parka
 / 11. 1. 2019
Nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben se je zaposlil kot vodja projekta Bežigrajski športni park pri poslovnežu Jocu Pečečniku. Ta je nekdanjega ministra povabil k sodelovanju po Lebnovem odstopu z ministrske funkcije. Leben je ministrstvo vodil do odstopa s položaja zaradi predrage afere makete drugega tira. Ministrstvo za okolje in prostor je eno od ključnih akterjev v projektu Bežigrajski športni park. V času Lebnovega ministrovanja je bila sprejeta gradbena zakonodaja, ki združuje dva postopka, pridobitev okoljevarstvenega soglasja in gradbeno dovoljenje. Pečečnik tako čaka na gradbeno dovoljenje po integralnem postopku, kar bo po vsej verjetnosti pospešilo postopek pričetka gradnje.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness