50 do 50FF

Aktualno-politična novica
20. 3. 2019 - 15.00
 / OFF

Prvi in edini predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev se poslavlja. Po slabih 29-ih letih na čelu devete največje države na svetu je Nazarbajev sinoči v televizijskem nagovoru sporočil, da je podpisal dekret o predaji pooblastil predsedniku senata Kasimu-Jomartu Tokajevu, ki bo začasno prevzel funkcijo do naslednjih volitev. 78-letnemu Nazarbajevu, ki je v vrhu kazahstanske politike že od 1984 dalje, se obstoječi mandat sicer izteče naslednje leto. V. d. predsednika Tokajev je kot prvo potezo izbral imenovanje Nazabrabajeve hčerke Darige na izpraznjeno mesto predsednice senata, še isti dan pa je predlagal preimenovanje prestolnice Astana v Nursultan. Astana, kronski dragulj Nazarbajevega mandata, ima dolgo zgodovino menjanja imen - od 1830 dalje je to storila že štirikrat, nazadnje leta 1998, leto po tem, ko je prevzela naziv prestolnice od Almatija.

V vzhodnemsibirskem Jakutsku zaradi protimigrantske histerije ostaja zaprtih večina prodajaln, ki jih upravljajo priseljenci in migrantski delavci iz držav Srednje Azije, prav tako na delo ni prišlo veliko šoferjev javnega prevoza. Potem ko so bili trije Kirgizistanci pridržani minuli teden zaradi ugrabitve in posilstva domačinke, so čez vikend izbruhnili manjši protesti, zaradi česar je Ajsen Nikolajev, vodja Republike Sahe, daljnovzhodne entitete znotraj Ruske federacije, že obljubil ostrejši nadzor nad nelegalnim priseljevanjem in pogostejše deportacije. Predstavniki preiskovalnega organa, zadolženega za primer, so na svoji spletni strani zapisali zgolj, da “kriminal nima nacionalnosti”, policija pa je okrepila varnostne ukrepe v izogib ksenofobnim napadom.

Evropska komisarka Margrethe Vestager je najavila novo kazen za Google. Spletni velikan bo moral tako po novi odločitvi Evropske komisije plačati 1,49 milijarde evrov kazni povrh obstoječi kazni v znesku 4,34 milijarde evrov. V obeh primerih je Komisija ugotovila, da je ameriški spletni velikan zlorabil svoj prevladujoči položaj, tokrat z omejevanjem konkurence pri spletnih oglasih.

Brazilske volitve: od whatsapp fake news kampanje do neoliberalne čikaške šole
 / 31. 10. 2018

Znana full-time Twitter shitposterja, v vmesnem času pa predsednika ZDA oziroma Brazilije, Donald Trump in Jair Bolsonaro sta se srečala v Washingtonu D. C. Predsednika dveh največjih gospodarstev zahodne hemisfere sta si prijateljsko izmenjala nogometna dresa reprezentanc, v pogovorih pa si praviloma zgolj kimala. Strinjata se tako v potrebi po gradnji zidu na meji ZDA z Mehiko kot v podpori poskusa državnega udara v Venezueli. Bolsonaro je prav tako napovedal sledenje ZDA pri izstopu iz pariškega podnebnega sporazuma, med obiskom pa si je vzel tudi čas za ogled pisarn ameriške obveščevalne agencije CIA.

Zadnje sodbe pred iztekom 24-letnega mandata
 / 1. 12. 2017

Mehanizem za mednarodna kazenska sodišča v Haagu je zavrnil pritožbe obrambe Radovana Karadžića in predsednika Republike srbske ter vrhovnega poveljnika vojske bosanskih Srbov med vojno v Bosni in Hercegovini obsodil na doživljenjski zapor. S tem je sodišče ugodilo zahtevi tožilstva, ki je menilo, da je prvotna kazen 40-ih let zapora prenizka za zločine storjene v Srebrenici in v Sarajevu.

Člani odbora Državnega zbora za zunanjo politiko so zavrnili dva od treh predlogov stranke Levica v zvezi z dogajanjem v Venezueli. Zavrnili so predlog preklica prepoznanja Juana Guaidoja za začasnega predsednika, kot tudi, da bi se morala Slovenija pridružiti prizadevanjem za stabilizacijo razmer v okviru Združenih narodov. Da popravijo vtis, so v odboru vsaj sprejeli priporočilo, da nasprotujejo vojaški rešitvi krize.

Je pa Levica danes s strankami koalicije uspešno sklenila dogovor o sodelovanju. "Tista hčerka, ki je doma, ob prihodu ni toliko vredna, kot tista, ki pride domov vsake 14 dni, pa je tudi kosilo boljše ..." S temi besedami je Matjaž Han iz vrst Socialdemokratov komentiral podpis dogovora. Brez Levice vlada Marjana Šarca pač nima zagotovljene zadovoljive večine v parlamentu. Glasove poslancev Levice so nenazadnje potrebovali že danes, ko so morali znova potrditi rebalans proračuna, na katerega je Državni svet dal veto. Več o vsebini sporazuma v OFFsajdu ob 17-ih.

Kako je odletel tretji minister Šarčeve vlade
 / 1. 3. 2019

Državni zbor se je seznanil z odstopom Jureta Lebna z mesta ministra za okolje, kjer ga bo praviloma nadomestil Simon Zajc. Leben, ki ga je iz pisarne odpihnila afera okoli javnega naročila makete drugega tira, je izstopil tudi iz vrst Stranke modernega centra, vrnil pa se bo na delovno mesto v portoroško podjetje BLS Sinergije, ki se ukvarja s hotelsko dejavnostjo. Tam bo načeloma opravljal funkcijo pomočnika direktorja Rajka Reška.

Še en bivši minister aktualne vlade danes polni časopisne stolpce ali, če hočete, etrske sekunde, in sicer Marko Bandelli. Ta je nase opozoril s tvitom, kjer je izrazil podporo novi ruski zakonodaji, citiramo: “Z veseljem pozdravljam odločitev Rusije s kaznovanjem novinarjev, ki  žalijo politike in javne osebe.” Kmalu po objavi je Bandelli spoznal zmoto in v odgovor zapisal “Ne podpiram represivnega Ruskega zakona. To je napaka. Želim,da bi novinarji spostovali javne osebe in politike na funkciji. Naj pišejo dejstva in ne zavajajoča mnenja,neresnice in laži. Se opravičujem vse novinarjem ki ste slabo razumeli.” 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness