AKC OFF

Aktualno-politična novica
9. 1. 2018 - 15.00
 / OFF

Ministrstvo za domovinsko varnost Združenih držav Amerike ukinja začasni zaščitni status za okoli 200 tisoč ljudi iz Salvadorja, ki so v ZDA prišli po dveh potresih leta 2001. Ti se morajo do septembra 2019 po skoraj 20 letih življenja v ZDA izseliti ali spremeniti svoj migracijski status. Oblasti navajajo, da se je položaj v Salvadorju z leti močno popravil in zaščita pred izgonom zaradi uničenja po potresu več ne velja, čeprav državo še vedno pestijo ekonomske težave in nasilje uličnih tolp. Novembra lani so oblasti ZDA ukinile začasni zaščitni status za dobrih pet tisoč Nikaragvijcev. Odločili so se tudi, da bodo novembra 2018 ukinili status Sudancem. Približno 60 tisoč Haitijcem je dovoljeno ostati do julija 2019.

V javnost je pricurljal dokument, ki nakazuje, da želijo kitajske oblasti omejiti rudarjenje bitcoinov. Moti jih velika poraba energije, saj imajo še vedno težave z enakomerno distribucijo elektrike v nekaterih predelih, ponekod na Kitajskem pa je sploh nimajo. Kitajski rudarji predstavljajo okoli dve tretjini svetovne procesne moči, porabljene za rudarjenje virtualnih valut. Kitajske oblasti skrbijo tudi socialne težave, ki jih lahko povzroči padec valute. Regulator za internetne finance je predlagal, da lokalne oblasti pritisnejo na rudarje s ceno elektrike, davki in okoljskimi pravili. Prav tako bi morali delati mesečna poročila o rudarjih v vsaki regiji. Več večjih kitajskih kriptorudarjev se je že preselilo v tujino.

Tunizijci protestirajo proti dvigom cen in brezposelnosti. Letos je tunizijska vlada namreč sprejela vrsto varčevalnih ukrepov na pobudo tujih posojilodajalcev. Med drugim so dvignili ceno nafte, povišali davke na internet, telefonske klice, hotelirstvo, uvedli nove davke pri kupovanju nepremičnin in povečali carino na uvožene izdelke. Padec turizma, primanjkljaj novih investicij in inflacija dodatno otežujejo gospodarsko situacijo ter s tem dostop Tunizijcev do dobrin. Zato so se ti v desetih mestih, tudi v prestolnici, podali na ulice. Policija je že razkropila več manjših protestov, pri čemer je prišlo do soočenj s protestniki. Več jih je bilo poškodovanih, eden je umrl, uradno zaradi zadušitve s solzivcem.

V Sloveniji pa se nadaljuje stavkovni val. Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije sta 13. februarja napovedala skupno stavko. Verjamejo, da bo stavka uspešna, ker njuni člani skupaj predstavljajo 80 odstotkov vseh organiziranih delavcev v zdravstvu in socialnem delu. Zakaj so se za stavko odločili in kakšne so stavkovne zahteve, pojasni Jelka Mlakar, predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije.

Izjava

Jelka Mlakar povzame še načrte sindikata in pričakovan potek stavke.

Izjava

Poleg stavke zdravstvenih delavcev se za jutri napoveduje tudi stavka delavcev v Domu starejših občanov Novo mesto. Uprava doma ne upošteva dogovora med sindikatom in ministrico za delo, družino in socialne zadeve Anjo Kopač Mrak. Direktorica noče sprejeti določila dogovora o poenotenju plačila nadomestila za plačo med prazniki. Zaradi neuspelih pogajanj z vodstvom se je stavkovni odbor Sindikata zdravstva in socialnega varstva odločil za stavko.

Okrajno sodišče v Novem mestu je pritrdilo občini in izreklo sodbo, da mora AKC Sokolc novomeški občini vrniti Narodni dom. Tožbo zaradi izpraznitve in izročitve nepremičnin v posest je občina vložila novembra 2016. Takrat je občina prejela 50.000 evrov od ministrstva za kulturo, namenjenih delni sanaciji strehe doma, in od uporabnikov zahtevala izpraznitev doma. Uporabniki so nasprotovali evikciji, saj da njihova prisotnost ne bi motila sanacije strehe. Zahtevo po izpraznitvi in izročitvi nepremičnine je junija lani potrdilo sodišče, na kar se je društvo pritožilo. Zdaj je sodišče pritožbo zavrnilo, sodba pa je s tem postala pravnomočna. Poleg izpraznitve občina od uporabnikov terja še plačilo stroškov uporabe prostora, nastalih od zahteve za izpraznitev do danes.

Hostel Celica ostaja v lasti Mestni občine Ljubljana. Upravljanje hostla bo prevzel javni zavod Ljubljanski grad. Ta bo objekt po njegovi obnovi dobil v desetletni najem. Za načrt prenove že zbirajo ponudbe arhitekta Janka Rožiča iz KUD Sestava, ki deluje v prostorih hostla. Ljubljanski župan Zoran Jankovič pravi, da bo KUD Sestava, ki skrbi za kulturni program Celice, z novim upraviteljem sklenil novo petletno pogodbo pod istimi pogoji, kot so v zdajšnji. KUD Sestava pa odgovarja, da jih MOL ne dojema kot enakovrednega sogovornika in da trenutno sploh nimajo sklenjene pogodbe. Tako so bili prisiljeni v pisanje predloga za prihodnje sodelovanje. Do menjave upravitelja so kritični in pravijo, da ne gre za nadaljevanje uspešnega delovanja Celice, ampak zgolj za prevzem.

Župan Jankovič je še povedal, da je dosedanji najemnik Tomaž Juvan občini poslal ponudbo za odkup blagovne znamke Celica in kritje stroškov rezervacij. A je župan predlagan znesek označil za previsok in zatrdil, da ga občina ne bo plačala. Če občini ne bo uspelo odkupiti blagovne znamke, napoveduje spremembo imena hostla.

Sindikat državnih organov Slovenije je na današnji tiskovni konferenci predstavil problematiko zaposlenih v slovenskem zapornem sistemu. Probleme, ki jih izpostavljajo v sindikatu, na kratko predstavi predsednik sindikata Frančišek Verk.

Izjava

Frančiška Verka smo povprašali tudi, kaj v sindikatu načrtujejo v prihodnje.

Izjava

OFF sta pripravila Vid in vajenec Matija.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

vsi v grčijo suffer furat !
https://www.youtube.com/watch?v=shoNopIxRnI

we are entering the glue. prepare for tsunami.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.