AljažOFF stolp

Aktualno-politična novica
7. 9. 2018 - 15.00
 / OFF

Ameriški vojaki so v Egiptu pričeli s protiterorističnim urjenjem tamkajšnjih vojakov. Predstavnik egiptovske vojske Tamer al-Rifai je v izjavi za javnost povedal, da treningi vključujejo tako teoretično kot praktično znanje na področju boja proti terorizmu. Urjenje se je pričelo dva dni pred zagonom operacije Svetla zvezda, v kateri bodo poleg Egipta in Združenih držav sodelovale še Grčija, Jordanija, Velika Britanija, Saudova Arabija, Združeni arabski Emirati, Italija in Francija. Operacija Svetla zvezda je namenjena krepitvi odnosov in deljenju vojaških znanj med državami, prvič pa se je izvedla leta 1981. Odkar je leta 1979 Egipt podpisal mirovni sporazum s sosednjim Izraelom, Združene države potomcem faraonov vsakoletno nudijo 1,2 milijarde evrov ekonomske in vojaške pomoči.

Dunkirk Christopherja Nolana
 / 25. 7. 2017
Francozi poleg vojaških treningov v Egiptu ponovno bijejo bitke tudi na severu Francije, v Dunkirku. Kjer so bili po porazu leta 1940 evakuirani zavezniki, danes tamkajšnja policija prisilno prazni, pardon, evakuira neuradno migrantsko naselje, kjer je prebivalo med 500 in 800 migrantov. V pristaniškem mestu ob Rokavskem prelivu so migranti predvsem čakali na možnost preboja v Veliko Britanijo. Francoski notranji minister Gerard Collomb je v intervjuju za lokalni radio poudaril, da večje migrantsko naselje v regiji zavira gospodarski razvoj. Policija je migrante prepeljala v zasilna bivališča, kjer bodo domnevno preučili njihov status in jim ponudili možnost za zaprositev za azil.

Do migrantov pa bodo bolj humanitarni Črnogorci. Vlada v Podgorici je na Twitterju naznanila, da je “v skladu z načeli humanosti in solidarnosti do ljudi v težavah kot tradicionalnima vrednotama črnogorske družbe, ki so ju izkazali že večkrat v njeni zgodovini, odločila, da na prošnjo Italije sprejme DO 5 migrantov z ladje Diciotto.” Ladja je v Italijo prispela 19. avgusta, vendar migrantom na krovu italijanska vlada ni dovolila izkrcanja, dokler ostale evropske države niso zagotovile, da si bodo migrante prerazporedile. Poleg radodarne ponudbe Črne gore sta do sedaj na prerazporeditev migrantov pristali le Irska in Albanija.

Pogovor s Teno Prelec in Adnanom Ćerimagičem
 / 29. 8. 2018
Avstrijski premier Sebastian Kurz je na obisku v Makedoniji pozval makedonske državljane, naj na prihajajočem referendumu glasujejo za predlagano ime Republika Severna Makedonija in s tem državi omogočijo svetlo evropsko prihodnost. Na obisku v Skopju je Kurza pričakala napačna zastava, barvno-shematsko sicer avstrijska, toda proporcionalno bolj podobna latvijski. Kljub spodrsljaju je Kurz poudaril, da je Avstrija prijateljica Makedonije in da si želi z njo graditi skupno prihodnost. Nostalgično se spominjamo nekih drugih časov, ko je neki drugi avstrijski imperialist z ženo pripotoval v neko drugo balkansko državo …

V Braziliji je bil na predvolilnem shodu zaboden desni predsedniški kandidat Jair Bolsonaro, ki sicer ni več v kritični nevarnosti. Bolsonaro je brazilsko javnost redno razburjal s svojimi rasističnimi, homofobnimi in seksističnimi izjavami, leta 2008 pa zagovarjal tudi prisilno sterilizacijo revnega prebivalstva. Do volitev, ki bodo naslednji mesec, bo Bolsonaro tako svojo predsedniško kampanjo vodil iz bolniške postelje, njegov edini resni protikandidat, Luiz Inácio Lula da Silva, pa je trenutno v zaporu, obsojen korupcije v aferi Avtopralnica. Luli sicer kampanjo onemogoča zakon, ki pravnomočno obsojenim posameznikom prepoveduje kandidaturo za politične funkcije. Po dveh neuspešnih pritožbah na Vrhovnem sodišču je včeraj naznanil, da se pripravlja na opustitev kandidature.

pogovor z novim predsednikom PZS
 / 23. 4. 2018
Orošenih oči so danes Slovenci v Mojstrani opazovali, kako je helikopter v dolino prinesel Aljažev stolp, ki je prvič po 123 letih zapustil svoje domovanje na Triglavu. Aljažev stolp, ki ga je na 2864 metrih postavil dovški župnik Jakob Aljaž, je potreben nujnega vzdrževalnega dela, če naj še služi narodu kot simbol slovenstva. Stolp bodo iz Mojstrane zdaj s tovornjakom prepeljali v Restavratorski center Zavoda za kulturno dediščino Slovenije. Gorska policijska enota je poskrbela za to, da je celo zastavica na vrhu stolpa ostala nedotaknjena.

V Novi vasi pri Mariboru, v neposredni bližini nakupovalnega centra Qlandia, se bodo danes na državnem tekmovanju preizkusili najboljši slovenski orači. Na dvodnevnem 62. državnem tekmovanju oračev se bodo orači prvi dan preizkusili v oranju strnišča, drugi dan pa v oranju ledine. V okviru dogodka Zveza kmetic Slovenije organizira še državno tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem. Tekmovanje predstavi Irena Ule iz Zveze kmetic Slovenije:

Izjava

Na tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem se je letos prijavilo osem tekmovalk, vsako leto pa se na licu mesta pridružijo še naključne gledalke.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.