Ameriški Off

Aktualno-politična novica
5. 8. 2013 - 14.00
 / OFF

Pozdravljeni. Potem ko je podjetje BART iz San Francisca, ki skrbi za javni prevoz v mestu, napovedalo sedemdnevno stavko zaradi povečanja dajatev za zdravstveno zavarovanje in neuslišanih zahtev po povišanju plače, je kalifornijski guverner Jerry Brown sprožil preiskavo, ki po zakonu onemogoča prekinitev dela. Ukrep s pravno podlago je utemeljil z naslednjimi besedami, navajamo: »Stavka bi prizadela javni prevoz in s tem ogrozila javno zdravje in varnost. Uslužbenci BART-a so sicer štiri dni stavkali že v začetku julija, kar naj bi prineslo na dnevni ravni 73 milijonov dolarjev izgube. Sklepati se da, da je to bistvenejši razlog za preprečitev tokratne napovedane stavke.

Nadaljujemo v Združenih državah Amerike oziroma v Guantanamo Bayu. Odvetnik za tamkajšnje zapornike Paradiss Kebriaei iz Centra za ustavne pravice je obelodanil še eno izmed morbidnih strategij zaporniških paznikov. Govoril je o konkretnem primeru jemenskega zapornika, ki naj bi bil izpuščen še ta mesec. Jemenčan mu je namreč poslal pismo, v katerem mu je sporočil, da se z njim noče več srečati niti pogovarjati preko telefona, ker so vsakokratne preiskave preveč ponižujoče in boleče, da bi jih še naprej trpel. Pred vsakim obiskom ali telefonskim pogovorom pravi, da ga popolnoma ponižajo, včasih tudi spolno nadlegujejo.

Nekaj zapornikov iz Guantanama, ki že od marca gladovno stavkajo, pri čemer jim oblasti ne pustijo umreti, saj jih prisilno hranijo, pa se nagiba k začasni prekinitvi upora. Do zaenkrat še ne udejanjene odločitve so prišli, potem ko je Obamova administracija ponovno napovedala zaprtje ilegalnega pripora. V kolikor bo beseda še enkrat prelomljena, pa bodo s stavko nadaljevali, še pravijo.

Dvajset mest v Združenih državah Amerike je prizorišče protestov aktivistov iz gibanja, z imenom Restore the Fourth. Ime gibanja se nanaša na četrti amandma ameriške ustave, ki postavlja pravico do zasebnosti za eno izmed osnovnih človekovih pravic. Protestniki izpostavljajo problematiko nadzorovalnega sistema ameriške vlade v okviru Agencije za nacionalno varnost. S parolami, kot so Yes we scan, opozarjajo na prevelika pooblastila, ki so bila agenciji podeljena po spremembi zakonodaje ob napadu na Newyorška dvojčka.

Medtem pa je nemška pravosodna ministrica Sabine Leutheusser-Schnarrenberger pozvala k uvedbi zakonodaje za zaščito osebnih podatkov v Evropski uniji, ki bi vključevala stroge standarde. Podjetja, ki bi pravila kršila, bi doletele sankcije. Ministrica se je navezala na prakso ameriškega nadzora in v odziv povedala, da potrebujemo paket ukrepov, pri katerih bi bili merilo visoki nemški standardi za zaščito podatkov. Ameriškim podjetjem, ki ne bi spoštovala teh standardov, bi bil prepovedan vstop na evropski trg. Po njenih besedah bi poleg tega morala enotna evropska politika o tem vprašanju vključevati ostrejši parlamentarni nadzor nad obveščevalnimi službami in redno, intenzivno izmenjavo podatkov med nadzornimi odbori. Navajamo: "Standardov za zaščito zasebnosti v digitalni dobi ne bi smele postavljati globalne obveščevalne službe, temveč bi morali temeljiti na pravicah državljanov," konec navedka. Nemčija si tudi sicer prizadeva za odmik od strogih nadzorovalnih praks v izvedbi, predvsem Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Minuli teden je Nemčija preklicala Hladno-vojni sporazum, ki je anglo-saksonskima državama in Franciji omogočal souporabo podatkov nemškega nadzorovalnega sistema.

Sirski predsednik Bašar al Asad je izrazil odločenost, da z železno pestjo zatre upor v državi, ki ga že dve leti poskuša spraviti z oblasti. V enem od svojih redkih govorov al Asad še pove, da opozicijska koalicija ne more igrati nikakršne vloge pri iskanju rešitve za krizo v državi. Oborožene uporniške sile je označil za teroriste ter pozval k nadaljevanju bojev. Navajamo: "Krize ni moč rešiti drugače kot na bojiščih," konec navedka.

Štiri mesece potem, ko je parlament v urugvajski prestolnici Montevideu uzakonil istospolne poroke, bo danes to moč uradno storiti. Prve istospolne poroke so za danes že napovedane, Urugvaj pa je s tem po Argentini postal druga južnoameriška država, ki je podprla omenjeni zakon.

V Srbiji v študentski sferi potekajo priprave na novo študijsko leto, ki ima svoj začetek v oktobru. Pristojni za pregled splošnega vpisa bodočih študentov so opazili številne zlorabe v povezavi z vpisovanjem karakteristik v vpisni obrazec. Dijaki, ki si želijo boljše izhodiščno mesto pri vpisu na želeno fakulteto, se pogosto izrazijo za romsko pripadnost. V poskusu afirmacije te manjšine v Srbiji je namreč vlada v Beogradu Romom pri vpisu na fakulteto omogočila enostavnejši preboj. Govorili smo z Vitomirjem Mihajlovičem iz Nacionalnega romskega sveta v Srbiji.

Izjava je na voljo v posnetku oddaje.

Evropska prestolnica mladih Maribor 2013  organizira dobrodelno fotografsko razstavo »We all deserve a life«, ki bo potekala v ponedeljek, 5. avgusta, ob 17. uri v Kulturno informacijskem središču Evropske prestolnice mladih Maribor 2013. Razstava je dobrodelne narave in posledično tudi odpira vprašanje o dobrodelnosti. Zakaj je ta sploh potrebna. Dobrodelno dejanje namreč večkrat kot no proizvaja odvisnostni odnos in opravičuje socialne razlike. Govorili smo z Nino Golob, ki nam je predstavila idejo o razstavi sami.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness