Ameriškega pušk rožljanja OFF

Aktualno-politična novica
3. 2. 2022 - 15.00
 / OFF

Združene države Amerike bodo v Romunijo in na Poljsko poslale še dodatnih 3000 vojakov, da pred »rusko agresijo« zaščitijo tudi ostale vzhodnoevropske države, čeprav je v Evropi nastanjenih že 60.000 ameriških vojakov. Ameriški predsednik Joe Biden in britanski premier Boris Johnson sta pri tem opozorila na posledice provokacije Rusov, ki so na mejo z Ukrajino za zdaj poslali okoli 100.000 vojakov, obsodili pa so tudi pristranskost britanskih in tujih novinarjev ter politikov pri reševanju krize. V včerajšnjem telefonskem pogovoru sta se Jonhson in ruski predsednik Vladimir Putin sicer pogovarjala o mirnih načinih reševanja.  Kremelj je najnovejše oboroževanje na vzhodnoevropskih mejah označil za poskus izzivanja Rusije v vojno.  

Posledica zaostrovanja odnosov med Rusijo in ostalimi zahodnimi državami se kaže tudi v Nemčiji. Tamkajšnji televizijski regulatorji so namreč prepovedali oddajanje nemške različice ruskega državnega medija Russia Today. Delovanje Russia Today Deutschland, krajše RT DE, je bilo po razlagi regulatorjev prepovedano, ker medij po nemški državni zakonodaji ne poseduje ustrezne licence za oddajanje. Namestnica glavnega urednika RT DE, Anna Belkina, je potezo označila za politično motivirano, na spletni strani medija pa so že naznanili, da se bodo proti odločitvi pritožili na sodišču, češ da RT v Nemčiji oddaja s srbsko licenco, ki je po evropski zakonodaji popolnoma veljavna. 

Voditelja kanadske opozicijske konservativne stranke, Erina O’Toola, je strankarska večina po glasovanju včeraj razrešila s položaja. O’Toole, ki je stranko vodil od leta 2020, je mnoge člane in politike razjezil zaradi približevanja političnemu centru, saj se je ponekod zoperstavil prepričanju svoje volilne baze, denimo glede posedovanja orožja, nevarnosti globalnega segrevanja in pravic pripadnikov manjšine LGBTQ+. Razrešitev se je sicer zgodila ravno na dan, ko se je v glavnem mestu Ottawi zbralo na tisoče protestnikov proti kanadski cepilni politiki in omejitvam, med drugim pa naj bi jih podpirali prav O’Toolovi politični nasprotniki. 

Evropski organ pregona Europol bo v boju proti mednarodnemu kriminalu pridobil več pooblastil za zbiranje informacij. Europol bo tako lahko v okviru svojih akcij sodeloval tudi s spletnimi službami in državami, ki niso članice EU, dobil pa bo tudi nove možnosti na področju razvoja tehnologije, ki jih potrebuje za svoje delovanje. Širjenje pooblastil je pozdravila evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, ki je Europol označila za vodilno organizacijo na področju razvoja novih tehnologij za kazenski pregon. 

Belgijski organ za varstvo podatkov je odločil, da tako imenovani »pop up« okvirčki, s katerimi spletne strani pridobijo soglasje za zbiranje podatkov, kršijo splošne predpise o varovanju podatkov Evropske unije. To preprosto pomeni, da morajo biti vsi naši osebni podatki, zbrani prek soglasja z zbiranjem piškotkov, izbrisani. Za zdaj sicer še ni znano, kako bodo uveljavljeno zakonodajo regulatorji vršili v praksi. Delo jim bo namreč otežilo dejstvo, da uporabniki internetnih vsebin pri sprejemanju soglasja o zbiranju podatkov velikokrat nimajo neposrednega stika z omenjenimi podjetji, pač pa njihove podatke zbirajo vmesniki.

Včeraj so stranke SLS, Konkretno, Novi socialdemokrati in Nova ljudska stranka podpisale pogodbo o sodelovanju na prihajajočih parlamentarnih volitvah, pod imenom Povežimo Slovenijo. Gibanje naj bi oblikovalo enotno listo, na kateri pa mesta za posamezne stranke ne bodo jasno določena. V vsakem okraju bo kandidiral tisti, ki mu bodo javnomnenjske raziskave pokazale največjo podporo. Več o tem, za kaj se bo gibanje zavzemalo, pove poslanec stranke Konkretno Gregor Perič.

Izjava

Gibanje se je prav tako zavzelo, da bo nagovarjalo proticepilce. Kaj to pomeni v praksi, pove Perič.

Izjava

Nagovarjanje proticepilskega dela družbe lahko vidimo kot zgolj nabiranje političnih glasov. Perič se s tem ne strinja.

Izjava

Vodenje volilnega štaba bo prevzel prvak SLS Marjan Podobnik.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.