AzOFF

Aktualno-politična novica
16. 8. 2021 - 15.00
 / OFF

Predsednik Združenih držav Amerike Josip Biden je v tokratni epizodi zamegljevanja strukturnih problemov konservativce razjezil s povečanjem vrednosti tako imenovanih kuponov za hrano. Po reviziji prehranjevalnih standardov je Bidnova administracija, kot zahodnjaki radi rečejo vladi, ugotovila, da je za zadovoljevanje potreb najranljivejših 42 milijonov prebivalcev podporo v obliki kuponov za hrano treba dvigniti za 25 odstotkov, kar bo državni proračun obremenilo za dodatno dobro milijardo evrov. Pomoč posamezniku se bo tako na mesečni ravni dvignila z dobrih 100 evrov na dobrih 130 evrov, kar pomeni približno 5 obrokov več v najljubšem kiosku s hitro prehrano.

Protesti indijskih kmetov proti Modijevim reformam, namenjenim liberalizaciji kmetijstva
 / 11. 12. 2020
Medtem je predsednik indijske vlade Narendra Modi na 75. obletnico osvoboditve izpod britanskega jarma napovedal dobrih tisoč milijard evrov vreden infrastrukturni načrt za spodbuditev indijskega gospodarstva. Pomoč naj bi bila usmerjena v gradnjo cest na območju celotnega indijskega podeželja, izpopolnitev zavarovalniških in pokojninskih shem ter promocijo podjetij na tujih trgih. Modi je svetovni in indijski javnosti sicer znan po podobnih predlogih, na veliko slabšem glasu pa je njegovo izpolnjevanje obljub, tudi tistih v najnovejšem infrastrukturnem predlogu, ki so ga opozicija in številni ekonomisti pospremili s precej skepse, tudi zato, ker je predlagana vsota približno dvakrat višja od letnega prihodka v indijski proračun.

Zambijci so za novega predsednika države z absolutno večino izvolili dosedanjega opozicijskega vodjo Hakaindeja Hichilemo. Predsednik v odhodu, Edgar Lungu, ki je na volitvah prejel skoraj milijon manj glasov kot njegov nasprotnik in si s tem ni zagotovil drugega kroga volitev, je seveda odigral starodavno potezo volilnih poražencev in volitve označil za zrežirane. Hichilema, ki je bil pred politično kariero direktor v računovodskem podjetju, se je za predsedniško mesto potegoval že šestič, tretjič proti Lungu, tokratni uspeh v prvem krogu pa lahko pripiše nezadovoljstvu Zambijcev z gospodarskim stanjem, ki ga je še poglobila epidemiološka kriza. Zambija sicer čaka na obljubljeno pomoč Mednarodnega monetarnega sklada, ki je z izvajanjem testnega načrta preoblikovanja državnih dolgov počakal na rezultate volitev.

O korupcijski aferi 1MDB, malezijskem državnemu skladu iz katerega je izginilo več milijard evrov
 / 7. 12. 2016
Po zgolj 17-ih mesecih na oblasti je odstopila malezijska vlada, ki je štela 70 ministrov, s premierjem Muhidinom Jasinom na čelu, in s tem porušila rekord v kratkosti vodenja te države. Javnost je predsednika vlade k odstopu pozivala že več tednov, saj se Malezija, ki je s strogim zaprtjem države sprva dobro obvladovala epidemijo, trenutno bori z eno največjih koronavirusnih kriz, ki jo že vse od začetka Jasinovega vladanja spremlja politična negotovost. Jasin je na čelo vlade stopil marca lani, ko je izkoristil enotedensko politično krizo v takratni vladajoči koaliciji Pakatan Harapan, ki je privedla do odstopa premierja Mahatirja Mohamada, a politična nestabilnost je postala očitna že v prvih dneh njegovega delovanja, saj parlament po vzpostavitvi nove vlade ni zasedal kar dva meseca. Jasinovega naslednika še ni na obzorju, a ker so volitve v trenutnih epidemioloških razmerah neizvedljive, lahko pričakujemo novo parlamentarno kupčkanje v izvedbi istih politikov kot marca lani.  

Ukrajina, drugič
 / 3. 5. 2019
Ukrajinska neonacistična paravojaška skupina Nacionalni korpus je v protestih proti sprejemu tako imenovane Steinmeierjeve formule za prekinitev vojaških spopadov na ukrajinsko-ruskem obmejnem področju poškodovala vsaj osem policistov. Spopadi med neonacistično skupino, ki je nastala iz zdaj uradnega dela ukrajinske vojske z imenom Bataljon Azov, in policijo so izbruhnili, potem ko so pripadniki Nacionalnega korpusa poskušali prodreti v park pred predsedniško palačo v Kijevu, ne da bi varuhom reda in miru razkrili svojo identiteto. Steinmeierjeva formula, predlog nekdanjega zunanjega ministra in današnjega nemškega predsednika, ki jo podpira tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, predvideva izvedbo volitev v sporni regiji Donbas, vzpostavitev meja iz časa pred začetkom vojne leta 2014 in podelitev avtonomije trenutnim paradržavam v Donbasu. 

Novice v Sloveniji:

Kako širše razumeti razsodbo US, da je bilo omejevanje vlade v imenu covida-19 neustavno?
 / 2. 6. 2021
»Mreža za pomoč virusu ter ogrožanju zdravja in življenj«, kot Pravno mrežo za varstvo demokracije rad poimenuje najspravljivejši predsednik vlade na svetu Janez Janša, je na okrajnem sodišču dosegla precedenčno zmago nad neustavnimi odloki za omejitev širjenja epidemije, natančneje nad 176-dnevno policijsko uro na prelomu preteklega leta. Okrajno sodišče je namreč v primeru posameznice, ki jo zastopa pravna mreža, ustavilo postopek o prekršitvi policijske ure in odločilo, da se ji znesek globe – 400 evrov – vrne.  

 

 

Problematičnost predloga novele Zakona o nalezljivih boleznih
 / 13. 7. 2021
Medtem je vlada na dopisni seji izdala nekaj enotedenskih odlokov za boj proti epidemiji. Ponovno je obvezna uporaba zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah za vse razen nastopajoče. Na nekulturnih prireditvah, kot so verski obredi, uporaba zaščitnih sredstev in izkazovanje pogoja PCT še vedno nista priporočena. 

 

 

 

letileti
Poziv Sviza k odstopu ministrice za šolstvo
 / 5. 5. 2021
Čeprav je vlada vestno pripravila nove omejitve vsakdanjega življenja v boju proti epidemiji, pa opozicijski poslanci ne dovolijo spokojnega zaključka počitnic ministrici za izobraževanje, znanost in šport Simoni Kustec. Niti ministričina samoizolacija ob potrjeni okužbi s koronavirusom jim ni preprečila organizacije tiskovne konference, na kateri so napovedali nujno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino zaradi kaotičnega stanja pred začetkom šolskega leta. Na njej bodo zahtevali razrešitev Simone Kustec z mesta ministrice za izobraževanje, znanost in šport, o ponovni interpelaciji pa opozicijski poslanci še ne razmišljajo. Očitke Simoni Kustec je na tiskovni konferenci predstavil poslanec iz vrst Stranke Alenke Bratušek, Andrej Rajh.

Izjava

Predlog za izredno sejo programskega sveta RTV Slovenija o razrešitvi generalnega direktorja Igorja Kadunca
 / 21. 10. 2020
Po koncu današnjega dnevnega informativnega programa ne pozabite spremljati seje programskega sveta Radiotelevizije Slovenija, na kateri svetniki na predlog novega generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha ta trenutek odločajo o razrešitvi direktorice televizije Natalije Gorščak. Če bo glasovalo vsaj 15 od 29 svetnikov, bo njihova odločitev obveljala, če pa jih bo manj, bo o razrešitvi direktorice odločal Grah Whatmough sam. Ne zamudite, saj javnemu nacionalnemu mediju ni v navadi, da bi posnetke sej naknadno objavil v javnosti.

 

NOVICE V AFGANISTANU.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness