Basni OFF

Aktualno-politična novica
18. 7. 2017 - 15.00
 / OFF

V bližini mesta Livingstone na jugu Zambije je izpad elektrike prizadel 50 tisoč ljudi, potem ko je pavijan iztrgal več žic z ene od električnih postaj tamkajšnjega državnega ponudnika ZESCO. Tiskovni predstavnik slednjega je sporočil, da je pavijan elektrošok preživel in se zdravi v intenzivni negi. Z ZESCA so prav tako sporočili, da pavijana ne bodo tožili za škodo, kot bi to storili v primeru, da bi bil povzročitelj človek.

Iz grape na planini Krstenica v Julijskih Alpah je helikopter Slovenske vojske, s pomočjo policistov in gorskih reševalcev, s transportno mrežo rešil mlado kravo, ki je tam zdrsnila z bližnjega travnika. Helikopter je ponesrečenko pripeljal do planine Blato, kjer jo je prevzel njen lastnik.

Na živalski farmi v Franciji se svinje prerekajo okoli milijard evrov. General tamkajšnje vojske Pierre de Villiers je prekršil nenapisano pravilo in javno napadel vrhovnega poveljnika in predsednika Emmanuela Macrona, potem ko je slednji napovedal rez v letošnjem proračunu vojske v višini 850 milijonov evrov. Gre le za eno od področij, od katerih bo svinja Napoleon zahtevala varčevanje. V naslednji petletki bodo tako lokalne oblasti morale zmanjšati potrošnjo za 13 milijard evrov, celoten znesek varčevalnih ukrepov do leta 2022 pa naj bi znašal 64,5 milijard evrov. Vojska bo v to vsoto prispevala le kratkoročno, saj je Macron napovedal, da bo proračun za obrambo 2018 za poldrugo milijardo evrov višji od letošnjega.

Španska policija je v okviru akcije Europola aretirala 65 posameznikov v zvezi z nelegalno mrežo prodajanja konjskega mesa. Posamezniki so obtoženi zakola in prodaje portugalskih in španskih konj, ki so bili označeni za neužitne. Trgovina po Evropi je domnevno potekala prek Belgije, pridržani pa se bodo na sodišču morali braniti tudi pred obtožbami o zlorabi živali, pranju denarja in goljufiji, sporoča Europol.

Srbska premierka Ana Brnabić je v intervjuju za tamkajšnjo javno televizijo zavrnila obtožbe stavkajočih v Fiatovi tovarni v Kragujevcu o ignoranci in zatrdila, da te dni osemdeset odstotkov delovnega časa posveča izključno tej temi. Čebele delavke so sicer proizvodnjo ustavile že pred tremi tedni, zahtevajo pa višje plače in boljše delovne pogoje. Brnabić čebele opozarja, da lahko, če ne bodo pridne, torinski proizvajalec panj prestavi v drugo državo. Prav tako je poudarila, da njena vlada podpira delavce, a misli, da so ti manipulirani s strani političnih interesov.

Britanski in francoski raziskovalci opozarjajo, da je  število naplavljenih delfinov na obalah Rokavskega preliva najvišje v zadnjih štirinajstih letih, v prvih šestih mesecih je bilo zabeleženih tisoč takšnih primerov. Glavni vzrok je po prepričanju lokalnih okoljevarstvenikov ribolov z vlečno mrežo.

Da bi pa bilo na obalah Evrope naplavljenih čim manj človeških trupel, je Evropska unija sprejela omejitve izvoza napihljivih čolnov in motorjev za čolne v Libijo. Visoka predstavnica za zunanje delovanje EU, Federica Mogherini, je v izjavi za javnost izrazila prepričanje, da bo ukrep otežil poslovanje in življenje tihotapcem ljudi v Libiji, od koder je v letošnjem letu na obale Italije prispela večina od 85 tisoč migrantov. Uporaba napihljivih čolnov za prehod Sredozemlja se je povečala po tem, ko je evropska agencija Frontex začela sistematično uničevati varnejša lesena plovila.

Mali proruski medved in premier Donjecke republike na vzhodu Ukrajine, Aleksandar Zakarčenko, je razglasil naslednico Ukrajine, tako imenovano Malo Rusijo. Ta naj bi obsegala celotno površino trenutne Ukrajine, z izjemo Krima, ki pripada materi medvedki Rusiji. Prestolnica Male Rusije, kar je naziv za ta območja iz časa ruskega imperija, bi bil kakopak Donjeck, Kijev pa bi ostal kulturno in zgodovinsko središče.

Čudesa narave lahko vsako leto vidimo v ruskem Jekaterinburgu, ko na tisoče romarskih škržatov vsako leto na isti datum in ob isti uri pride na ulice mesta, da se spomni na smrt zadnjega carja Rusije, Nikolaja II, ki so ga pred 99 leti skupaj z družino usmrtili boljševiki. Kot bi imeli ure, se škržati vsako leto pojavijo ob treh zjutraj na noč s 16. na 17. julij in opravijo štiriurno hojo do mesta usmrtitve, kjer zdaj stoji katedrala za carja, ki je od leta 2000 tudi uradno svetnik ruske pravoslavne cerkve.

Še eno obletnico, tisto od poskusa puča, praznujejo v Turčiji, kjer je tamkajšnje sodišče odločilo, da mora šest nadležnih muh aktivistov ostati v priporu do začetka sojenja. Med šesterico borcev za človekove pravice je tudi direktorica Amnesty International Turčije Idil Eser, ki je začasno prevzela vodenje organizacije, potem ko je bil še pred tem pridržan predsednik organizacije Taner Kılıç. Oba sta pridržana zaradi domnevnega sodelovanja v teroristični organizaciji. Predsednik Turčije in glavni muholovec Recep Tayyip Erdogan je člane Amnestyja tudi javno obtožil delovanja proti vladi in skrajno nadležnega brnenja s krili, ki se sliši tudi prek meja Erdoganovega sultanata.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.