Beninsko-sudanski OFF

Aktualno-politična novica
3. 5. 2019 - 15.00
 / OFF

 

Kdo sestavlja venezuelsko opozicijo?
 / 22. 10. 2017
Venezuelsko vrhovno sodišče je odredilo ponovno aretacijo opozicijskega voditelja Leopolda Lopeza, ki je po dveh letih hišnega pripora skupaj s samooklicanim predsrednikom države Juanom Guaidojem poskušal zanetiti vojaški upor proti predsedniku Venezuele Nicolasu Maduru. Večina vojske je ostala zvesta Madurovemu režimu in upor zadušila. Po neuspešni vstaji se je Lopez zatekel v rezidenco španskega veleposlanika. Španija je možnost izročitve Lopeza venezuelskim oblastem zavrnila. Lokalne volitve v Združenem kraljestvu prinašajo razočaranje za obe tradicionalni stranki. Torijci so izgubili 433 svetnikov, laburisti pa 81. Največje izgube so utrpeli ravno na področjih, kjer so bili najmočnejši, torijci na jugu Anglije, laburisti pa na severu. Glasovi so šli tako v prid manjšim strankam: liberalnim demokratom, ki so pridobili 301 svetnika, neodvisni kandidati 215 in zeleni 38. Glasovi se na Severnem Irskem še preštevajo za 462 prostih sedežev, natančni rezultati naj bi bili znani jutri.     

medijski filtri
Google je v svojem prizadevanju zajezitve lažnih novic spremenil ranginarnje rezultatov iskalnih zadetkov
 / 14. 8. 2017
 Priljubljeni nevrotik, desničar, teoretik zarot in spletni celebrity Alex Jones je izgubil še eno platformo. Potem ko ga je avgusta lani izvrgel YouTube, ga je zdaj blokiral še Facebook. Svojo virtualno osebnost je izgubil kot del večje čistke s strani giganta, v kateri so pravico do objavljanja na tem družbenem omrežju izgubili tudi njegov britanski kolega Paul Joseph Watson, ki trenutno poskuša zgraditi politično kariero v UKIP-u, skoraj propadli altrightovec Milo Yiannopoulos [izg: milo janopolus] in islamofobinja Laura Looomer. Facebook je poudaril, da gre za njihovo neprestano zavezanost boju proti sovražnemu govoru, le da preiskave in proces odločanja pač terjajo svoj čas.

 

Protivladni protesti v Sudanu
 / 9. 1. 2019
Sudanski začasni vojaški svet je zavrnil zahtevo protestnikov po civilni večini v vrhovnem svetu, ki naj bi vladal v prehodnem obdobju dveh let, po katerem naj bi vrnili oblast civilnemu prebivalstvu. Protestniki še vedno vztrajajo s protesti pred sedežem vojske. Vrhovni poveljnik je dejal, da je največ, kar so pripravljeni sprejeti, enako razmerje med civilisti in predstavniki vojske. Trideset let vladajoči predsednik Omar Al-Bašir je bil odstavljen prejšnji mesec zaradi protestov, ki jih je sprožilo decembrsko zvišanje cen kruha in goriva. 

V Beninu že drugi dan potekajo protesti proti nedemokratičnim volitvam, na katerih so lahko volivci izbirali le med kandidati z dveh list, obe pa naj bi bili povezani s trenutnim predsednikom države Patricom Talonom. Odsotnost opozicije je posledica novih pravil, ki so petim opozicijskim strankam preprečile kandidaturo. Protestniki v ekonomskem središču Cotonou in mestu Kandi pozivajo predsednika k odstopu ter zahtevajo ohranitev demokracije. Talon je na predsedniški funkciji od aprila 2016. Udeležba na volitvah je bila le 23-odstotna, najnižja od volitev leta 1990.

Senat Združenih držav Amerike ni dosegel dvotretjinske večine, s katero bi preobrnili veto predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki je želel preklicati odločitev kongresa o prekinitvi vojaške podpore Saudovi Arabiji v vojni v Jemnu. Izid glasovanja je bil 53 proti 43. Saudova koalicija že od leta 2015 izvaja nediskriminatorno zračno obstreljevanje lokacij hutskih upornikov, ki jih v bližnjevzhodni hladni vojni domnevno podpira Iran.

Francoska bančna skupina Societe Generale je z madžarsko OTP sprejela dogovor o prodaji SKB Banke in njenih podružnic SKB Leasing in SKB Leasing Select. V prihodnjih mesecih morata prodajo potrditi še Banka Slovenije in Evropska centralna banka ter Agencija za varstvo konkurence. Societe Generale je sicer v prvi četrtini leta ustvarila 631 milijonov evrov čistega dobička, kar je 26 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, prihodki skupine pa so se v primerjavi z lanskim letom zmanjšali za 1,6 odstotka na 6,19 milijarde evrov in se v stresnih testih odrezala slabše od svojih francoskih konkurentov. Z nakupom madžarska OTP vstopa na slovenski trg, potem ko ji v preteklosti to ni uspelo s propadlim nakupom Nove KBM, ker je zanjo več ponudil ameriški sklad Apollo. Apollo, OTP in AIK banka Miodraga Kostića pa se zdaj potegujejo za nakup Abanke, tretje največje slovenske banke.  

OFF je pripravila vajenka Brina.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Bananje "napačnih mnenj" iz družbenih omrežij je nevarnost za svobodo govora. Alex Jones je brezdvoma utrgan. Ampak če danes cenzurirajo njega se postavi vprašanje, koga bodo cenzurirali jutri?

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness