Berlusconi ni OFF

Aktualno-politična novica
26. 2. 2013 - 14.00
 / OFF

Na predčasnih volitvah, ki so včeraj in v ponedeljek potekale v Italiji, je po vseh preštetih glasovih tako za poslansko zbornico kot za senat največ glasov prejela levosredinska koalicija Piera Luigija Bersanija. Za prvo nekaj več kot 29,5 odstotka, za drugo pa nekaj več kot 31,6 odstotka glasov. Kljub temu pa ji bo zaradi specifičnega volilnega sistema zgolj v poslanski zbornici zagotovljena večina in sicer 340 sedežev, medtem ko bo imela drugo uvrščena Berlusconijevo zavezništvo 124 sedežev. Skupaj ima poslanska zbornica 630 sedežev. V senatu bo situacija obrnjena, saj bo tam Berlusconijeva stranka zasedla 116 sedežev, Bersanijeva koalicija pa 113. Ker je senat institut, od katerega potrditve so odvisni vsi zakoni, bo koalicija nujna.

 

Na tretje mesto v senatu se je presenetljivo uvrstilo protestno gibanje Pet zvezd komika Beppeja Grilla, ki je pobralo skoraj 24 odstotkov glasov in bo imelo 54 sedežev. Hud udarec pa je na volitvah utrpel odhajajoči tehnični premier Mario Monti, ki je s svojim sredinskim zavezništvom pobral le dobrih 9 odstotkov glasov in tako zasedel 18 sedežev. Volitev se je po podatkih notranjega ministrstva udeležilo dobrih 75 odstotkov volivcev, kar je manj od 81 odstotkov, kolikor jih je na volišča odšlo leta 2008.

 

Volitve seveda niso edini način za preštevanje državljanov. Drugi splošno sprejeti način je štetje prebivalstva. V Združenih državah Amerike prihaja do korekcije vprašalnika za ta način zbiranja statistike. Od prihodnjega leta se na obrazcu tako ne bo več možno deklarirati za nigra. Vprašalniki za štetje prebivalstva so izraz "negro" prvič uporabili leta 1900. Do 60. let prejšnjega stoletja ni bil problematičen in celo veliki borec za državljanske pravice temnopoltih Martin Luther King ga je uporabljal v svojih govorih. Leta 2010 pa se je tako opredelilo 36.000 Američanov. Ker naj bi izraz predstavljal preteklost, ko so bili temnopolti tretirani kot drugorazredni državljani, bosta od slej na voljo zgolj še izraza črn in Afriški Američan.

 

Tunizijska policija je aretirala še enega osumljenca za atentat na opozicijskega voditelja Chokrija Belaida. Tokrat naj bi prijeli pravega atentatorja, saj da je ta dejanje priznal, pri čemer je dejal, da je bila povod islamska fatva proti Belaidu, ki si je prizadeval za ločitev politike in religije. Prvič po umoru se je oglasila tudi vdova Basma in poudarila, da je nujno odkriti tudi najemnike dobro organiziranega atentata. 48-letni Belaid je bil ubit s streli v glavo 6. februarja pred svojim domom v prestolnici Tunis. Njegova družina je odgovornost za atentat nemudoma pripisala vladajoči islamistični stranki Ennahda, kar pa ta seveda zanika. Premier Hamadi Jebali je dan po atentatu v glavnem zaradi pritiska ulice napovedal oblikovanje tehnične vlade, ki bi jo sestavljali nadstrankarski strokovnjaki, a so to pobudo v njegovi lastni stranki, Ennahdi, zavrnili. Jebali je nato odstopil, mandat za sestavo nove vlade pa je dobil notranji minister Ali Larayedh.

 

Reforma šolskega sistema je doletela tudi Mehiko. Predsednik Enrique Pena Nieto je namreč spravil skozi vse pristojne državne organe zakon, ki bo temeljito spremenil izobraževalni sistem. Prvič v zgodovini bo Mehika dobila, vsaj na papirju, neodvisno telo za nadzor poučevanja in učnega programa, katerega namen je poenotenje različnih programov in pristopov poučevanja. Pomembnejši element reforme je vzpostavitev 40 tisoč šol s polnim dnevnim učnim programom z zdajšnjih 6 tisoč, predvsem kot preventivno orodje, da se mladi ne bi ukvarjali s kriminalnimi dejanji, kot je preprodaja drog. Tako se bo šolstvo prvič financiralo tudi iz bogate malhe, namenjene boju proti prekupčevanju drog. Prav tako pa reforma predvideva centraliziran postopek za pridobitev učiteljske licence in popis, s katerim bi ugotovili število šol in učiteljev v državi. Po prepričanju nekaterih je imel učiteljski sindikat do sedaj preveliko moč pri izbiri učiteljev, pri čemer naj bi službe dobivali tudi po načelu dedovanja ali proti plačilu. Glavni mehiški sindikat učiteljev je, nasprotno, prepričan, da je glavni namen reforme množično odpuščanje in priprava na privatizacijo javnega šolstva.

 

Racionalizacija je tudi ena od prioritet za izdelavo vesoljske tehnologije. Na višini 785 kilometrov nad zemljo tako kroži satelit, katerega tovor je cenovno dostopen googlov pametni telefon. Namen poizkusa je namreč ugotoviti, ali je takšna naprava odporna na radikalne temperaturne spremembe in močna sevanja, ki so prisotna v vesolju. Če bo telefon preizkušnjo dobro prestal, bo to pomenilo, da se bo v vesoljska plovila lahko namestilo dosti cenejše naprave. Posledično se bodo tako odprave znatno pocenile.

 

Poslanke in poslanci državnega zbora bodo najverjetneje v sredo na izredni seji odločali o predlogu Socialnih demokratov, da za predsednika državnega zbora izberejo Janka Vebra, nato pa še o konstruktivni nezaupnici vladi Janeza Janše, pri čemer je kandidatka za premierko Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije. Da se bo glasovanje o obojem verjetno izteklo pozitivno, daje slutiti odločitev Državljanske liste, ki je naznanilo, da namerava podpreti tako Vebra kot Bratuškovo. Vodja poslancev Državljanske liste Rihard Braniselj je ob tem ponovil, da se bodo pogovori s potencialnimi koalicijskimi partnericami nadaljevali v prihodnjih dneh, in dodal, da o ministrskih resorjih oziroma konkretnih imenih še niso govorili.

 

Na skupni novinarski konferenci Študentske organizacije Slovenije, Sindikata Mladi plus in Mladinskega sveta Slovenije so družno podprli program, poimenovan Jamstvo za mlade, ki ga bo v četrtek sprejemal svet Evropske unije za zaposlovanje, socialno politiko, zdravje in varstvo potrošnikov. Več o programu nam je povedala predsednica Mladinskega sveta, Tea Jarc.

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Ob tem Jarčeva dodaja, da bi bilo po tem programu pripravnike nujno plačati, pri čemer izpostavlja, da dosedanja ureditev tega ne zahteva, kar pa še najbolj izkorišča prav država. Eden od razlogov za to je seveda tudi finančne narave. Jarčevo smo vprašali, ali bo program sofinanciran tudi s strani Evropske unije.

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Romska skupnost v Pomurju je dobila strategijo razvoja do leta 2020, prvi celovit strateški dokument na regijski ravni, ki odgovarja na njihove potrebe in išče priložnosti za celoten razvoj ter povezuje različne akterje, ki se ukvarjajo z romskimi vprašanji. Ob tem je osem pomurskih občin podpisalo strateško partnerstvo z romskim prebivalstvom. Že pred današnjim dogodkom, ko so strategijo predstavili v celoti, so potekale delavnice na temo posameznih področij, ki jih dokument obravnava. Več o strategiji nam je povedal Romeo Varga, svetovalec direktorja pri regionalni razvojni agenciji Mura.

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Varga nam ponazori del strategije tudi s samim konkretnim načrtom za spodbujanje podjetništva pri Romih.

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness