BolsonarOFF

Aktualno-politična novica
29. 10. 2018 - 15.00
 / OFF

Na predsedniških volitvah v Braziliji je v drugem krogu zmagal Jair Bolsonaro, predsednik Socialno-liberalne stranke. Prejel je 55 odstotkov glasov in tako premagal Fernanda Haddada, kandidata Delavske stranke. Novoizvoljeni predsednik je napovedal, da bo državno ekonomijo znova popeljal na pravo pot, saj se Brazilija že predolgo spogleduje s socializmom, komunizmom, populizmom in levim ekstremizmom. Nasprotniki se medtem bojijo, da bo šla Brazilija spet po poti diktature, saj je Bolsonaro obdobje diktature med letoma 1964 in 1985 označil za zmagoslavno obdobje Brazilije ter se v kampanji posluževal desničarske retorike. Volitve je zaznamovala odločitev vrhovnega volilnega sodišča o prepovedi kandidiranja nekdanjega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve, sicer najbolj priljubljenega brazilskega politika, ki je bil aprila obsojen na 12 let zapora zaradi pranja denarja in korupcije.

Pakistansko vrhovno sodišče je obnovilo prepoved predvajanja indijskih televizijskih oddaj iz leta 2016. Odločitev je sprejelo na podlagi peticije domačih ustvarjalcev TV programov, kot razlog za prepoved pa je vrhovni sodnik Saqib Nisar navedel indijsko vmešavanje v pakistansko oskrbo z vodo. Indija s svojimi jezovi zaustavlja tokove proti Pakistanu, hkrati pa otežuje izgradnjo pakistanskih jezov. Poleg zaposlenih v indijski televizijski industriji se proti prepovedi opredeljujejo tudi pakistanski kabelski operaterji. Predsednik njihove zveze je pojasnil, da ukinitev indijskih programov ni rešitev, osredotočiti bi se morali na izboljšanje kvalitete pakistanske televizije.

V Republiki Irski so v prvem krogu volitev za predsednika s 56 odstotki glasov ponovno izvolili Michaela Higginsa, ki bo predsedoval še nadaljnjih sedem let. Poleg predsedniških volitev so se na referendumu odločali o prihodnosti zakona proti bogokletju. Za odpravo zakona se je opredelilo 66 odstotkov vseh volivcev, med okraji pa je le v Donegalu na severu večina volila za ohranitev prepovedi bogokletja, in sicer s 4-odstotno razliko. Večina volivcev je za obstoj tega zakona izvedela leta 2015, ko je bil komik Stephen Fry v postopku zaradi izjave na javni televiziji. V zadnjih nekaj letih so na Irskem izvedli tri referendume, na katerih je zmagala liberalnejša opcija, pred tremi leti so podprli istospolne poroke, letos pa tudi pravico do splava.  

O propadu koalicijskih pogajanj za četrto vlado Angele Mekel
 / 21. 11. 2017

Nemška kanclerka Angela Merkel je na tiskovni konferenci Krščansko-demokratske zveze ali CDU naznanila, da se na decembrskih strankarskih volitvah ne bo  več potegovala za predsednico CDU, hkrati pa je naznanila, da je to tudi njen zadnji mandat na mestu nemške kanclerke. Njeni odločitvi je botroval slab volilni izid na včerajšnjih regionalnih volitvah v zvezni deželi Hessen. Krščansko-demokratski zvezi so volivci namenili 27 odstotkov glasov, s čimer je, kljub temu da je osvojila prvo mesto, zabeležila najslabši rezultat po letu 1966. Po volitvah na Bavarskem prejšnji teden je to še drugi zaporedni poraz CDU, Angela Merkel pa, kot je še dejala, z napovedanim umikom prevzema odgovornost zanj.

V Atenah je med študentskim protestom proti šolskim reformam prišlo do fizičnega spopada med več sto protestniki s pirotehniko in policaji s solzivci. Načrtovane reforme ministrstva za izobraževanje bodo obsegale spremembo učnega načrta v zadnjem letniku srednje šole in preoblikovanja univerzalnih sprejemnih izpitov v specifično usmerjene izpite. Po mnenju študentov bodo reforme dijake preobremenile z izpiti in vzpostavile sistem, ki ne podpira kritičnega mišljenja. Nasilno se je končal tudi zadnji mladinski protest z enako vsebino pred enim tednom, ko so protestniki vdrli v pisarno ministra za izobraževanje Costasa Gavroglouja.

O občinskem referendumu v Piranu in pozidavi Fiese
 / 11. 4. 2017

Civilna iniciativa Piran - Pirano je organizirala tiskovno konferenco o Odlokih o občinskih podrobnih prostorskih načrtih, krajše OPPN, s katerimi občina Piran ureja gradnjo počitniško-turističnih poslopij. Civilna iniciativa občini očita, da so načrti rezultat lobiranja tujih investitorjev, gradnje, ki jih načrti predvidevajo, pa uničujejo podobo Pirana. Pred dvema tednoma so vložili podpise v podporo treh referendumov o uveljavitvi OPPN-jev, ki se nanašajo na gradnje v Parku cvetja, ob Belokriški cesti in na ulici Med vrtovi. Več o referendumskem delovanju Davorin Petaros iz Civilne iniciative Piran - Pirano.

Izjava

Petaros omeni tudi birokratske težave pri vložitvi zahteve za referendume.

Izjava

OFF je pripravil vajenec Virant.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness