BONOFF

Aktualno-politična novica
27. 9. 2018 - 15.00
 / OFF

o ruski pokojninski reformi
 / 10. 9. 2018
 Spodnji dom ruske dume je izglasoval osnutek zakona, ki cilja na zvišanje starostne meje za upokojitev s 60 na 65 let za moške in s 55 na 60 let za ženske. Poteza je že sprožila protestne odzive po številnih večjih mestih, številne izmed katerih organizira ali podpira ruska komunistična partija. Njen generalni sekretar Genadij Žuganov je osnutek zakona namreč javno označil kot “socialni terorizem” in potezo, ki ji “nasprotuje celotna družba”. Tekom razprave o spornem zakonu je tudi opazno padla priljubljenost vladajoče stranke Združena Rusija in predsednika Vladimirja Putina.

Mehiška vojska je razorožila policijo v mestu Acapulco na jugu države ter prevzela njena pooblastila v času trajanja preiskave o prepletenosti policije in organiziranih kriminalnih združb. Vojska je v obsežni operaciji aretirala tri višje predstavnike policije: dva preiskujejo zaradi suma umora, enega pa zaradi posedovanja orožja brez licence. Pod državno preiskavo sta tudi celoten občinski urad za varnost ter njegov sekretar Max Lorenzo Sedano. Mehiška vlada je vojaško operacijo v zvezni državi Guerrero uradno odobrila zaradi visokega porasta kartelnega kriminala in umorov v zadnjem letu ter, po njihovih besedah, odsotnosti policijskega odziva na ta porast. Mehiško ministrstvo za obrambo je tudi oznanilo, da bo vojska delo policije v mestu prevzela za nedoločen čas oziroma do konca trajanja preiskav in vzpostavitve vladavine prava v mestu.

Vpogled v gibanje talibov, afganistansko vlado in morebitno vzpostavitev premirja
 / 14. 3. 2018
 Nemške oblasti so danes napovedale, da bo Nemčija do konca leta za gospodarski razvoj Afganistana namenila 432 milijonov evrov pomoči. Kot je povedal nemški veleposlanik v Kabulu Peter Prugel, bodo sredstva med drugim namenjena ustvarjanju delovnih mest, opolnomočenju žensk, izboljšanju oskrbe z vodo in elektriko ter okrepitvi pravne države. Afganistanska vlada bo razpolagala z najmanj 62 milijoni evrov, ostalo pa bo porabila nemška vlada.

Več kot sto tisoč palestinskih šolarjev, ki živijo v begunskih taboriščih na okupiranem Zahodnem bregu, se je pridružilo demonstracijam proti umiku ZDA iz financiranja Agencije Združenih narodov za delo in razvoj palestinskih območij. Avgustovska odločitev državnega vrha ZDA, da prekine 350 milijonov vreden projekt financiranja Agencije, je slednjo namreč prisilila v odpuščanja in precejšnje zmanjšanje obsega dejavnosti, ki petim milijonom razseljenih Palestincev omogočajo dostop do šolanja, zdravstvenih in socialnih storitev ter preskrbe s hrano. Ker je finančni vložek ZDA predstavljal približno četrtino vseh sredstev, s katerimi Agencija razpolaga, je ogroženo že kratko- do srednjeročno delovanje šol in drugih institucij, ki spadajo pod njeno okrilje. Med prvimi ukinjenimi programi je bil denimo program pomoči ljudem z duševnimi motnjami, ki je zaposloval 430 ljudi.

Svoj prispevek k rešitvi palestinsko-izraelskega spora je dodal tudi prvak slovenske opozicije Janez Janša. Ta je, če je verjeti izraelskemu tabloidu Israel Hayom, v intervjuju povedal, da, citiramo, "bi njegova desnosredinska vlada priznala Jeruzalem kot glavno mesto Izraela". Konec citata. Hmmmmm ...

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani je svetu naznanil veselo novico, da se hramu demokracije obeta visoki obisk, citiramo, “velikega podpornika Evrope in Afrike ... ki bo spregovoril o priložnostih za obe celini”. Konec citata. Ta visoki gost je Bono. Ja, Bono. Dejansko.

Župan črnogorske prestolnice Podgorica Ivan Vuković je javno izrazil podporo postavitvi kipa Josipu Brozu Titu v nekdanjem Titogradu. Snovalci ideje v mestu, ki je ime predsednika Jugoslavije nosilo od leta 1946 do leta 1992, so člani Združenja borcev Črne gore, ki so ob tem izrazili željo o pospešenem sodelovanju z mestnimi oblastmi.

Na Štajerskem pa še naprej skrbijo za pluralnost v politiki. Mariborska Lista kolesarjev in pešcev, ki ima v sedanji sestavi mestnega sveta en sedež, je postala politična stranka. Njeni člani, pod vodstvom nekdanjega mestnega svetnika Josipa Rotarja, so napovedali, da se bodo zavzemali za več pravic kolesarjev in pešcev v prometu ter izboljšanje njihovih pogojev pri razvoju in načrtovanju mest. Prav tako bo stranka na prihajajočih lokalnih volitvah predstavila kandidate za občinske svetnike v Mariboru in Ljubljani, desetega oktobra pa bodo tudi javno oznanili svojega kandidata za župana Maribora.

Kdaj nova knjižnica v Mariboru?
 / 27. 9. 2018
Zaposleni v Mariborski knjižnici pa bodo čez pol ure zaprli vrata knjižnice in se udeležili izredne seje mestnega sveta, na kateri bodo svetniki obravnavali prostorsko problematiko te institucije. 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.