Christiania OFF

Aktualno-politična novica
16. 1. 2014 - 14.00
 / OFF

Pripadniki ameriških zračnih sil, zadolženi za lansiranje medcelinskih balističnih raket, so poskrbeli za nov škandal. 34 častnikov iz baze v Montani je bilo suspendiranih zaradi goljufanja na vsakomesečnem testu pripravljenosti. Eden od njih je namreč 16-im kolegom posredoval pravilne odgovore, ostalih sedemnajst pa je bilo s prevaro seznanjenih, a niso ukrepali. Pripadniki zračnih sil, zadolženi za jedrske izstrelke, ga sicer zadnje čase precej serjejo. V njihovih vrstah je bilo odkritih več primerov kršenja varnostnih predpisov, propadlih inšpekcij in usposabljanj ter primerov sindroma izgorevanja. Pika na i je bila oktobrska brca v rit, ki jo je bil deležen nek general-major zaradi stalnega pijančevanja med tridnevnim obiskom Rusije.

V Haagu se je začelo sojenje za atentat na nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja leta 2005. Pred posebnim sodiščem za Libanon, ustanovljenem leta 2007, se bodo v odsotnosti zagovarjali štirje člani prosirskega gibanja Hezbolah. V napadu z avtomobilom - bombo je bilo poleg Haririja ubitih še 22 ljudi, zaradi ljudskega ogorčenja pa se je iz države po tridesetih letih intervencije umaknila sirska vojska. Hariri je bil sicer velik nasprotnik sirskega vmešavanja v notranje zadeve Libanona. Gibanje Hezbolah zanika vsakop povezavo z atentatom in trdi, da gre za zaroto med Izraelom in Združenimi državami Amerike.

Pred odborom Združenih narodov za pravice otrok se v Ženevi zaradi spolnih zlorab otrok drugič zagovarjajo predstavniki Vatikana. Že pred zasedanjem, ki je sicer del rednega pregleda držav, je Vatikan od odbora prejel seznam vprašanj. Kleriška vrhuška se brani, da kot država ni odgovorna za dejanja cerkvenih institucij ali za njene zaposlene v drugih državah. Prav tako ni podala podrobnosti o domnevnih zločinih in o tem, kako se lotila teh primerov. S prvim pregledom odbora se je Vatikan soočil leta 1985, še pred množičnim izbruhom pedofilskih škandalov. Papeška država priznava, da vsako leto prejme okoli 600 prijav o spolnih zlorabah s strani duhovnikov. Zveze žrtev trdijo, da bi lahko skupno število zlorab zajemalo več sto tisoč primerov.

Od besed k dejanjem. Filipinski, britanski in avstralski policisti so razbili pedofilsko mrežo, ki je preko svetovnega spleta v živo predvajala spolne zlorabe filipinskih otrok. V preiskavi, izvedeni v več kot desetih državah, je bilo identificiranih 733 osumljencev, od katerih jih je bilo aretiranih 29. Rešenih je bilo tudi 15 žrtev, starih med šest in 15 let. Filipinska policija opozarja na vse bolj razširjeno spletno predvajanje pedofilskih vsebin v tej državi, k čemur naj bi precej prispevala revščina žrtev.

Na Danskem se, zaradi nečednosti odstopljenega pravosodnega ministra Mortena Bødskova, maje stolček premierki Helle Thorning-Schmidt. Bødskov je lep čas zanikal, na koncu pa le priznal, de je bil seznanjen s špeganjem tajnih služb v urnike članov parlamenta iz vrst ljudske stranke z namenom, da detektirajo termin v katerem se ti ne bi mogli udeležiti obiska Christianie s strani danskih parlamentarcev. Čemu si pravosodni minister in tajne službe niso želeli prisotnosti dotičnih parlamentarcev v alternativnem skvotu, ozemlje katerega so tam stanujoči nedavno odkupili od države. Govori Peter Stanners, novinar časopisne hiše The Copenhagen Post:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Ne le v pekel, tudi k izgubi položaja vodi pot, tlakovana z dobrimi nameni. Poleg ministra Bødskova je odstopil tudi vodja danske tajne službe Jakob Scharf. S kakšnim namenom naj bi se predstavniki hrama demokracije namenili v Christianio?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Christiania je v prvi vrsti znana kot skvot. A, predvsem po zaostritvi kaznovalne politike na področju drog, služi kot prostor tudi organiziranemu kriminalu, ki je nasledil prvinsko dobronamerno sceno. Prebivalci skvota so nedavno z odkupom dela ozemlja od države rešili velik problem glede nadaljnjega obstoja, še naprej pa se vrstijo težave s prisotnostjo raznih kriminalnih združb. Zaključuje Stanners:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Ker iz podalpskih domoljubnih krogov vsake toliko prihajajo ponovne zahteve po lustraciji z bivšim komunističnim režimom povezanih ljudi, poglejmo, s kakšnimi rezultati se lahko pohvali Makedonija, kjer so pred petimi leti ustanovili lustracijsko komisijo. Tome Adžijev, predsednik komisije, je sporočil, da so po prečesanih 29 000 osebnih dosjejih identificirali približno 130 ljudi, ki so sodelovali s tajnimi varnostnimi službami oziroma so zaradi ideoloških razlogov ukazali nadzor nad drugimi. V naslednjem petletnem mandatu naj bi komisija pregledala še ostalih 20 000 dosjejev. Adžijev je prepričan o dobrem delu komisije, čeprav naj bi bila deležna obstrukcije s strani nasprotnikov lustracije, ki so prepričani o provladnem in politično motiviranem delovanju komisije. Opozicija je zato pred dobrim letom iz komisije umaknila dva svoja predstavnika, obstruira pa tudi sedanje imenovanje novih članov. Njeni napori bodo najverjetneje zaman, saj bo v končni fazi za oblikovanje komisije zadostovala večina vladnih poslancev.

V severnem, srbskem delu Kosovske Mitrovice je bil ponoči pred svojo hišo ubit občinski svetnik Dimitrije Janićijević iz srbske Samostojne liberalne stranke, ki za razliko od drugih srbskih strank sodeluje z oblastmi v Prištini. Kosovska policija je sporočila, da primer preiskuje skupaj s posebno enoto iz misije EULEKS. Janićijević je bil kandidat na novembrskih županskih volitvah v severnem delu Mitrovice in je bil tako kot nekaj drugih kandidatov že tarča napadov. Volitve v temu delu mesta bodo ponovljene, ker zmagovalec Krstimir Pantić pred dnevi ni želel priseči na položaj zaradi spora o uporabi kosovskih državnih simbolov.

Nadaljujemo z včerajšnjim posredovanjem pozivov k sanaciji zablodele investicije TEŠ 6. Tokrat je na vrsti Vili Kovačič iz društva Davkoplačevalci se ne damo.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.