CvitrOFF

Aktualno-politična novica
19. 6. 2020 - 15.00
 / OFF

"The hermit kingdom" v malo drugačni luči
 / 15. 6. 2018
Odstopil je južnokorejski minister za združitev Kim Jeon Čul. Odstop sledi zadnji zaostritvi odnosov med Severno in Južno Korejo. Severnokorejska vojska je sprva sporočila, da bi lahko na demilitarizirano območje ob meji z Južno Korejo poslala oborožene sile, nato pa je razstrelila poslopje urada za zveze z Južno Korejo na svoji strani meje. Prav tako so na severni strani napovedali prekinitev vseh vladnih in vojaških komunikacijskih vezi z jugom. Minister je z odstopom prevzel odgovornost za nove tenzije, stolček ministra zapušča, ne da bi se enkrat samkrat sestal s predstavniki severa. Južnokorejske oblasti, ki se same nikooooooli niso posluževale raznih propagandih akcij, so tiste posameznike, ki na sever pošiljajo propagandni material in steklenice, napolnjene z rižem, zdravili in obraznimi maskami, pozvale, naj s tem prenehajo. Kdor bi to še zmeraj počel, naj bi bil soočen s kaznijo. 

jesen je prinesla zamrznitev evropskih sankcij proti Belorusiji in otoplitev odnosov.
 / 16. 10. 2015
V beloruski prestolnici Minsk se je nekaj tisoč protestnikov postavilo v štiri do pet kilometrov dolgo vrsto. Demonstranti so se zbrali v znak nasprotovanja pridržanju Viktorja Babarika, ki se bo na avgustovskih volitvah pomeril z dolgoletnim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Babariko je za svojo kandidaturo že zbral prek 400 tisoč glasov, kar je rekord Lukašenkovih nasprotnikov v zadnjih 25 letih. Minimum za vložitev kandidature je sicer 100 tisoč podpisov. Babariko so včeraj pridržali in zaslišali na uradu za finančne preiskave posebnega državnega nadzornega telesa zaradi preiskovanja njegovih domnevno ilegalnih finančnih aktivnosti. Dve desetletji je bil Babarika direktor banke Belgazprombank, odstopil je maja, da bi kandidiral na volitvah. Na sedežu banke so prejšnji teden izvedli racijo v okviru preiskave izogibanja plačilu davkov in pranja denarja. Ruska lastnika banke, plinski gigant Gazprom in državna banka Gazprombank, sta raciji izrazila podporo.

O gospodarski dimenziji iranskega dogovora
 / 15. 7. 2015
Odbor 35 guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo je Iran pozval, naj agenciji omogoči dostop do dveh nekdanjih lokacij, na katerih bi se še lahko nahajal nepopisan jedrski material. Odbor, ki vključuje 35 držav članic Združenih narodov, je svojo prvo resolucijo po letu 2015 sprejel na predlog Francije, Združenega kraljestva in Nemčije, Rusija in Kitajska pa sta temu nasprotovali. Mednarodna agencija po iranskem jedrskem sporazumu, od katerega je Donald Trump pred dvema letoma enostransko odstopil, že izvaja najstrožji nadzor nad miroljubnim jedrskim programom v Iranu. A na podlagi izraelskih obveščevalskih informacij sedaj odbor guvernerjev agencije poziva k dodatnemu dostopu do dveh že zaprtih objektov. Na iranski strani trdijo, da so zahteve, ki temeljijo na izraelskih podatkih, nedopustne.

...v znamenju porasta nacionalizma.
 / 13. 10. 2014
Evropska unija in Turčija pozdravljata sporazum o novem statutu Mostarja in volitvah v mestu, ki lokalnih volitev ni dočakalo že 12 let. Dogovor sta podpisala predsednika vodilne bošnjaške Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović in stranke HDZ BiH Dragan Čović. Od leta 2009 v Mostarju županuje HDZ-jev Ljubo Bešlić, saj je leta 2010 ustavno sodišče volilni sistem v Mostarju spoznalo za neustavnega. Sodišče je za neustavno takrat spoznalo neproporcionalnost pri volitvah v mestni svet. Evropsko sodišče za človekove pravice pa je oktobra lani oblastem Bosne in Hercegovine naložilo spremembo volilne zakonodaje v šestih mesecih. Čović je napovedal, da bosta HDZ BiH in SDA prihodnji teden v parlamentu predstavili volilni zakon za Mostar, tako da bodo lahko lokalne volitve v mestu potekale predvidoma 15. novembra.

Osmič so za danes zvečer napovedani protesti proti vladi Janeza Janše. Protestniki naj bi se najprej zbrali na Prešernovem trgu, ob osmi uri pa na Trgu republike. A za razliko od preteklih tednov tokrat, kot kaže, ne bo kolesarjenja in protestiranja po ploščadi trga pred parlamentom, saj je policija celoten trg obdala s tehničnimi ovirami.

Govori državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler:

Izjava

Podjetje Hofer je pred svojimi trgovinami ponovno prepovedalo prodajo časopisa Kralji ulice. Tokrat so prepoved upravičili s tem, da skrbijo za čim manjše število medosebnih stikov, saj si prizadevajo zagotavljati varno nakupovanje. Pri Hoferju dodajajo, da so z društvom Kralji ulice že dorekli kontrolirano mehaniko prodaje in ukrepanja v primeru kršitev, a je kljub večkratnim pozivom na društvu od decembra niso uspeli vzpostaviti. Decembra, ko so prodajo Kraljev ulice prepovedali prvič, so kot razlog navedli domnevno številne pritožbe nad vedenjem prodajalcev časopisa. A so po glasnem nasprotovanju potrošnikov takrat prepoved morali umakniti. 

Jean Nikolič, urednik časopisa Kralji ulice, opiše, kako je potekala komunikacija s Hoferjem in zakaj društvo Kralji ulice ni uspelo vzpostaviti mehanike prodaje časopisa.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hočemo prodajalce in prodajalke nazaj!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.