Debirokratizacijski OFF

Aktualno-politična novica
20. 5. 2020 - 15.00
 / OFF

Venezuelska centralna banka je na trgovinsko sodišče Združenega kraljestva naslovilo zahtevo za izterjavo Centralne banke Anglije. Zahtevajo namreč izplačilo 930 milijonov evrov vrednega zlata, ki ga Venezuela hrani v Banki Anglije. Zlato bi preko mehanizmov Združenih narodov romalo v namen zajezitve krize, ki jo je povzročila epidemija. Že prejšnji mesec so venezuelske oblasti zaprosile Banko Anglije, da odproda del venezuelskega zlata, a banka prošnje ni uslišala, saj Nicolása Madura ne priznava kot legitimnega predsednika države. Na podoben način banka že dve leti blokira unovčitev enaintridesetih ton venezuelskega zlata. To pa je eden izmed redkih načinov, kako bi Venezuela lahko prebrodila krizo, ki jo povzročajo notranja politična neskladja, sankcije Združenih držav Amerike in trenutno javnozdravstveno stanje.  

V Burundiju na vzhodu Afrike potekajo prve demokratične volitve na vseh ravneh – predsedniške, parlamentarne in lokalne – v 56-letni zgodovini neodvisnosti države. Trenutni predsednik Pierre Nkurunziza iz stranke Narodni svet za obrambo demokracije – sile za obrambo demokracije po treh mandatih ne kandidira, zamenjal ga je upokojeni general Evariste Ndayishimiye. Tej potezi so verjetno botrovali množični nasilni protesti ob predsednikovi kandidaturi pred petimi leti, ki so se končali z več kot tisočimi smrtnimi žrtvami. Nasproti vladnemu kandidatu stojijo predstavniki iz šestih opozicijskih strank, a jim odsotnost mednarodnih opazovalcev – ki jim trenutna oblast nikakor ne zaupa – in poročila o nasilju med volivci v času kampanje ne vlivajo prevelikega upanja za uspeh.

Skupina kosovskih muslimanskih vernikov je v protest proti zaprtju mošej zaradi epidemije na osrednjem Skenderbegovem trgu v Prištini opravila molitev ob svetem dnevu Lejletul-kadr – dnevu, ko je vsemogočni prvikrat svojemu preroku Mohamedu prikazal Koran. Molitev je potekala v skladu z varnostnimi predpisi, protestniki niso pripravili zahtev za oblastnike, temveč si želijo, da bi jim Alah čimprej omogočil odprtje molilnic. 

Medtem je kosovsko ustavno sodišče razglasilo, da je zaskrbljeno glede odnosa predsednika Hashima Thaçija in premierja Albina Kurtija, ki naj bi pritiskala na odločitve sodišča in politizirala njegovo delovanje. Hkrati sodišče poziva vse deležnike pri vmešavanju izvršne in zakonodajne oblasti na sodno vejo, naj se v nadalje vzdržijo kakršnih koli komentarjev na to temo. Naj jim vsemogočni Alah čim prej omogoči vzpostavitev neodvisnih vej oblasti. 

Vlada je seznanjena! Včeraj se ji je na Brdu pri Kranju predstavil strateški svet za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. V džunglo več kot dvajset tisočih predpisov ga bo vodil davčni tarzan Ivan Simič, ki je podobno vlogo opravljal v službi srbske vlade pred dobrimi sedmimi leti, ko je bil svetovalec finančnega ministra Mlađana Dinkića in kasneje direktor srbske davčne uprave. En izmed Simičevih poglavitnih ukrepov onstran Drine je bila tehnološka in infrastrukturna posodobitev, a pod Alpami bodo izzivi verjetno drugačni. 

Redakcijski strokovnjak za nogometne prestope sporoča, da se prestopni rok prve slovenske politične lige še vedno ni zaključil. Medtem ko naj bi se razburkane vode v DeSUS-u že pomirile, je iz Stranke modernega centra izstopilo deset članov iz Kopra in Ankarana. Razloge za odhod lahko nestrukturirano na socialnih omrežjih beremo že dobra dva meseca, a jih vseeno naštejmo: vstop stranke v koalicijo s Slovensko demokratsko stranko Janeza Janše, sporni državni posli pri nabavi zaščitne opreme pod vodstvom gospodarskega ministra Zdravka Počivalška; dodajmo še vladino bojda neuspešno kadrovanje, ki naj bi pokopalo gospodarstvo na obali. 

Na sosednjem hrvaškem poleg rdečega alarma ob prihajajočih nevihtah na lepi njihovi obali odzvanja tudi črni alarm v vladajoči Hrvaški demokratski stranki, ljubkovalno HDZ. Zapušča jo eden vodilnih populistov stranke, vukovarski župan Ivan Penava, ki se bo pridružil Domovinskemu gibanju pod vodstvom Miroslava “di si bija kad je grmilo” Škora. HDZ-jevi epidemiološki strokovnjaki že računajo verjetnost drugega vala odhodov iz stranke, ki bi ga lahko povzročila nedavna poteza Penave.

Dogodek polstoletja bodo, če citiramo slovenskega konzula v Trstu Vojka Volka, obeležili slovenski zamejci v Italiji. Njihovi krovni organizaciji, Slovenska kulturno-gospodarska zveza in Svet slovenskih organizacij, sta italijanskemu notranjemu ministrstvu sporočili, da sta pripravljeni prevzeti lastništvo Narodnega doma v Trstu. Slednjega so slovenska društva zgradila leta 1904 po načrtih pretežno spregledanega arhitekturnega mojstra Maksa Fabianija, šestnajst let kasneje pa so ga fašisti zažgali. Slovenci v prostorih obnovljenega doma trenutno opravljajo določene vsebine, a je v njem še vedno nastanjen sedež prevajalskega oddelka tržaške univerze. Simbolna primopredaja bo predvidoma potekala 13. julija, točno ob stoletnici požiga, pod okriljem italijanskega predsednika Sergia Mattarelle in slovenskega Boruta Pahorja. Več o obletnici požiga in izvrševanju stoletnega sna slovenskih društev v Italiji v današnjem OFFsajdu ob petih.

Petkovi rekreativci, kaviar kolesarji, če hočete, so dobili razlog, da svoje protestne cilje kaznovanja nečednih državnih poslov razširijo na preteklo in morebitno prihodnjo oblast. Specializirano državno tožilstvo je na celjsko okrožno sodišče vložilo obtožnico v zadevi TEŠ 6 zoper dvanajst slovenskih in ostalih državljanov ter dve pravni osebi. Neuradno naj bi šlo za nekdanjega direktorja TEŠ-a Uroša Rotnika, vodjo projekta Bojana Brešarja, lobista Petra Kotarja, direktorja podjetja CEE Boštjana Kotarja, vodjo prodaje elektrarn v družbi Alstom Power Franka Lehmanna, njegovega sodelavca Josefa Reisla, finančnega strokovnjaka Bogdana Pušnika, davčnega svetovalca Darka Končana in še tri zaposlene pri TEŠ-u. Pri gradnji šestega bloka naj bi z zlorabo položaja in zaupanja ter pranjem denarja oškodovali gospodarske partnerje za 250 milijonov evrov, poleg tega pa je celotna vrednost projekta z načrtovanih 650 milijonov skočila na skoraj milijardo in pol evrov. Čakamo na transparente z napisi “Smrt tešizmu”.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness