Divje rakete in nevaren čemaž

Aktualno-politična novica
28. 3. 2014 - 14.00
 / OFF

Severnokorejski ljubljeni vodja Kim Jong Un želi že spet pokazati, kdo ima daljšega. A tokrat le srednje dolgega. Iz Varnostnega sveta Združenih narodov namreč sporočajo, da je med najnovejšo vojaško vajo Severna Koreja uporabila dve raketi srednjega dosega, ki sta končali v morju v bližini Japonske. V Varnostnem svetu bodo organizirali zaprti posvet, v katerem bodo najverjetneje obsodili omenjeno akcijo. Morebitna obsodba pomeni več sankcij za nekatere vpletene severnokorejske pomembneže. Ameriške in južnokorejske oblasti pa že izvajajo vojaške vaje ob severnokorejski meji, za katere v Pjongjangu menijo, da so provokativne in služijo menda bližnji invaziji na njihovo državno suverenost.

Julija Timošenko je izjavila, da bo kandidirala za predsednico Ukrajine. Nekdanja premierka je zaradi spornih poslov z Rusijo več kot 2 leti služila zaporno kazen. A po nedavnem pobegu bivšega predsednika Viktorja Janukoviča iz države, je bila izpuščena, saj je kazala interese za sodelovanje z Evropsko unijo. Njena odločitev je padla, ko je Mednarodni denarni sklad obljubil 18-milijardno posojilo, še več posojil pa obljubljata Evropska unija in Japonska. Trenutna ukrajinska vlada za izgovor za varčevalne ukrepe uporablja dekadentno življenje odstavljenega predsednika in njegove ambicije z Rusijo. Vlada ne zakriva posledic po njihovem mnenju nujnih varčevalnih ukrepov, saj pravi, da jih bodo občutili vsi prebivalci Ukrajine. Krivdo pa izrecno vali na bivšega ukrajinskega predsednika.

Kazahstan je prepovedal nadaljnja testiranja ruskih raket na svojem ozemlju. Odločitev je padla po četrtkovemu incidentu, ko je testirana meteorološka raketa eksplodirala in nenadzorovano strmoglavila. Izstreljena je bila z vojaškega preizkuševalnega raketnega območja, ki jih po dogovoru s Kazahstanom uporablja Rusija za testiranje svojih vojaških raketnih zmogljivosti. Nesreča je sporna tudi zaradi ogrožanja tamkajšnjega prebivalstva, saj je raketa svoj poslednji let zaključila v neposredni bližini kazahstanske vasice Šungai.

Začasna prepoved izstreljevanja balističnih projektilov pa ne bo prva. Kazahstan je Rusiji zaradi tovrstnih nesreč že večkrat odredil moratorij na testiranje raket. Enako so storili tudi lansko leto pri izstrelitvi rakete Proton, potem ko so iz rakete po ponesrečeni izstrelitvi iztekle velike količine zelo strupenega raketnega goriva.

Šrilanka je izpustila 74 indijskih ribičev, ki so bili pridržani zaradi ribolova v njenih teritorialnih vodah. Predsednik Mahnida Rajapaksa je odredil, da se pridržane ribiče izpusti v gesti dobre volje. Nenadne simpatije Šrilanke do Indije izhajajo iz vzdržanosti slednje pri glasovanju v Združenih narodih o ustanovitvi mednarodne preiskovalne komisije, ki bi preiskovala zločine proti človeštvu, zagrešene v šrilanški državljanski vojni.

Zahvaljujoč dvanajstim vzdržanim glasovom je bila resolucija zavrnjena. Šrilanka še vedno zanika poboje civilistov med dolgotrajno in krvavo sedemintridesetletno državljansko vojno med Tamilskimi tigri ter uradnimi oblastmi. V zadnjih fazah spopadov je bilo ubitih več kot 40.000 civilistov, kar uradne oblasti še vedno zanikajo in hkrati na vse pretege poskušajo onemogočiti začetek mednarodne preiskave.

Združeni Narodi so opozorili na zaskrbljujočo zaostrovanje spopadov na meji med Irakom in Sirijo. Po besedah posebnega odposlanca Varnostnega sveta, Nikolaya Maladenovega, želijo sirski uporniki na tovrsten način razširiti svojo podporniško bazo. Splet različnih okoliščin, od delitve iraške oblasti, nerešenih vprašanj med različnimi skupnostmi in naraščajoče grožnje selitve konflikta s Sirije na njihovo ozemlje, ustvarjajo tleč sod smodnika. Večinsko sunitsko prebivalstvo se namreč pritožuje nad drugorazredno obravnavo s strani vladajočih šiitov, kar le še dodatno podžiga tamkajšnje sektaške boje.

Po Twitterju so turške oblasti blokirale še YouTube. Odločitev je padla, ko so se na najbolj popularnem video omrežju znašli posnetki, na katerih so se predstavniki visokih državnih organov dogovarjali o možni intervenciji v sirsko vojno v prihodnosti. Premier Tayyip Recep Erdogan je v svojem tipičnem političnem žargonu dejanja obsodil in povedal, da ogrožajo varnost države. Pravi, da gre za strahopetno in zlobno dejanje, storilce pa bo osebno poiskal v njihovih jamah. Turško sodišče je sicer razveljavilo zakon, ki je na papirju onemogočil uporabo Twitterja živečim v Turčiji. A vse kaže, da nova prepoved prihaja skupaj s strahom pred opozicijsko propagando, ki bi onemogočila ohranitev stolčkov Erdoganove vlade na nedeljskih lokalnih volitvah v Turčiji.

Grški premier Antonis Samaras želi izpolniti lanskoletno obljubo, da bo do leta 2015 omogočil brezplačen dostop do brezžičnega interneta za veliko večino grškega ozemlja. Pravi, da bodo tako prebivalci in prebivalke Grčije prihranili nekaj denarja. V državi se je od začetka krize leta 2008 letni prihodek v gospodinjstvu zmanjšal za tretjino. Realizacijo obljube vidi kot možnost razvoja Grčije v tehnološko središče, vendar ne podaja nobenih odgovorov, kako bo to v bližnji prihodnosti pripomoglo k zmanjšanju visoke brezposelnosti. Obujena obljuba je deležna številnih kritik s strani prebivalcev in prebivalk Grčije, ki so že več mesecev brezposelni in ne morejo plačevati osnovnih stroškov.

Novice iz Slovenije:

V Novem mestu je potekala novinarska konferenca Razvojno izobraževalnega centra Novo mesto, kjer je bilo uvodno srečanje partnerjev v projektu e-Roma Resource. Več o projektu nam je povedala Ana Granda Jakše, svetovalka v Svetovalnem središču Novo mesto in vodja omenjenega projekta:

Izjava dostopna v zvočnem zapisu.

Ustavno sodišče je odločilo, da je sprejeti nepremičninski zakon protiustaven. Zakon je po besedah varuhov najvišjega pravnega akta kršil ustavna določila glede zasebne lastnine, enakosti pred zakonom, pravnega varstva ter lokalne samouprave. Odločitev ustavnega sodišča je po besedah opozicijskih strank največja možna nezaupnica trenutni vladi.

Še opozorilo za naše poslušalce: v Centru za zastrupitve UKC Ljubljana želijo tudi letošnjo spomlad nabiralce čemaža opozoriti na nevarnost zamenjave s podobnimi strupenimi rastlinami, kot sta jesenski podlesek in čmerika. Več o nabiranju čemaža nam je povedala Alenka Marinček, zaposlena v Botaničnem vrtu v Ljubljani:

Izjava dostopna v zvočnem zapisu.

Ob koncu še obvestilo za tiste, ki si želite izvedeti več o uporabi konoplje v medicinske namene. Strokovnjaki svetovnega merila bodo v okviru cikla Demistifikacije konoplje jutri v Grand Hotelu Union delili svoje izkušnje. Več na spletni strani onej.info.

 

OFF so pripravili Jaša in vajenca Jakil ter Kovač.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness