Dokapitaliziran OFF

Aktualno-politična novica
21. 2. 2022 - 15.00
 / OFF

Odstop in izstop Karla Erjavca, trenja v stranki SMC in rusko omejevanje Twitterja
 / 10. 3. 2021
V Nepalu od včeraj potekajo protesti proti ameriški investiciji v infrastrukturo, saj naj bi ta spodkopavala nepalsko suverenost. Protestniki nasprotujejo dobrim štiristo milijonom evrov iz državnega sklada za pomoč državam v razvoju, s katerimi naj bi ZDA obnovile cestno infrastrukturo v državi in poskrbele za postavitev električnih daljnovodov. Nepalska vlada je tako imenovani korporacijski pakt milenijskega izziva oziroma MCC podpisala že leta 2017. Kritiki menijo, da bo pakt prevladal nad nepalskimi zakoni in v himalajsko državo v sklopu indo-pacifiške strategije pripeljal večje število ameriških vojakov. Nepalska vlada ima za ratifikacijo sporazuma čas do konca februarja, največji nasprotnici pakta pa sta dve vladni komunistični stranki, ki sta politično bližje Kitajski. 

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je v Malaviju prvič po več letih odkrila nov primer okužbe z virusom otroške paralize. Zadnji primer te bolezni v Afriki so odkrili leta 2016 v Nigeriji. Okužbo so zaznali pri otroku v malavijski prestolnici Lilongwe, po laboratorijskih raziskavah pa je bilo ugotovljeno, da je bil virus prinesen iz Pakistana. Leta 2021 je bilo po celotnem svetu zgolj pet primerov okužbe z virusom, vsi pa so bili zaznani v Pakistanu in Afganistanu, ki tako ostajata edini državi, v katerih je virus še endemičen. Kot ključno za izkoreninjenje virusa se izpostavlja nadaljnje cepljenje v koordinaciji obeh zgoraj omenjenih držav. 

Protesti proti covidnim ukrepom v Kanadi so se ta vikend končali, potem ko jih je v zadnjih dneh zatrla policija. Protestniki so skoraj tri tedne zapirali prestolnico Ottawo, protestirali pa so proti obveznemu cepljenju in karanteni ob vstopu v ZDA. Tovornjakarje v samooklicanem »Konvoju svobode« so policisti o nadaljnjih postopkih opozarjali z letaki, vse, ki so v konvoju ostali, pa so kasneje aretirali. Policija je uporabila tudi solzivec, konje in oklepna vozila. Zaradi protestov je kanadska vlada prejšnji ponedeljek sprejela tudi zakon o izrednih razmerah. Ta je omogočil bankam in drugim finančnim institucijam začasno zamrznitev računov ljudi, osumljenih podpiranja protestov, in sicer tudi brez sodnega naloga. Zvezna vlada je sporočila, da bo vsem, ki so bili oškodovani zaradi zapore glavnega mesta, povrnila vse stroške. Ti naj bi znašali okoli štirinajst milijonov evrov. 

Več kot petdeset novinarskih organizacij je s pomočjo žvižgačev razkrilo, da je švicarska banka Credit Suisse več let poslovala z osebami, ki so bile vpletene v hujša kriminalna dejanja. Te so na banki imele odprte račune, na katerih je več kot 78 milijard evrov. Gre tako za zasebne kot poslovne račune, najstarejši so bili odprti že v štiridesetih letih dvajsetega stoletja, največ pa jih je nastalo po letu 2000. Večina jih je že zaprtih. Kot navaja britanski Guardian, je imel na banki odprt račun filipinski trgovec z belim blagom, izvršni direktorji, ki so izčrpavali venezuelsko državno naftno podjetje, posameznik iz Vatikana, ki je račun uporabil za 350-milijonski posel v domnevno lažni investiciji v londonsko nepremičnino, in še mnogo drugih, ki so vpleteni v kriminalna dejanja. V banki zanikajo navedbe in namige o spornih bančnih praksah in pomanjkanju skrbnosti pri poslovanju ter se sklicujejo na zaščito finančne zasebnosti posameznikov. 

Spor med Etiopijo in Egiptom glede upravljanja vodnega bogatstva Modrega Nila
 / 16. 6. 2020
Etiopski jez na Modrem Nilu, imenovan tudi Renesančni jez, je uradno začel s proizvodnjo elektrike, je sporočila etiopska vladna televizija. Jez je sicer največji hidroenergetski projekt v Afriki. Gradnja je stala slabe štiri milijarde evrov, ko bo jez dokončan, pa bo imel moč pet tisoč megavatov, kar bo podvojilo proizvodnjo elektrike v tej zahodnoafriški državi. Predsednik Etiopije Abij Ahmed je na slavnostni otvoritvi dodal, da bo jez ključen za elektrifikacijo države, saj več kot šestdeset odstotkov državljanov še vedno nima dostopa do elektrike. Jez je sicer že več kot deset let jabolko spora med Etiopijo na eni strani ter Egiptom in Sudanom na drugi. Obe državi sta močno odvisni od Nila kot glavnega vira pitne vode in namakanja površin. Etiopijo Sudan in Egipt bremenita kršitve pogodbe, ki so jo vse tri države podpisale leta 2015. V njej je zapisano, da reko Nil lahko uporabljajo vse tri države hkrati in da so neusklajeni posegi ene države prepovedani. 

18 aretacij nekdanjih Bandićevih sopotnikov in šoferjev v Zagrebu
 / 1. 7. 2021
Hrvaško vlado pretresajo primeri korupcije v ministrskih vrstah. Zaradi suma korupcije se je v priporu znašel minister za gradbeništvo in prostor Darko Horvat, ki ga je medtem s položaja že razrešil predsednik vlade Andrej Plenković. Svoj odstop je ponudil tudi podpredsednik vlade Boris Miloševič, ki prihaja iz vrst Samostojne demokratske srbske stranke in je obtožen sodelovanja v isti zadevi. Koruptivnih dejanj pa je obtožen tudi minister za delo Josip Aladrović, a v ločenem primeru. Vsa zgoraj omenjena protizakonita dejanja naj bi se zgodila leta 2018. Več o tem, česa točno bremenijo ministra Darka Horvata, pove politični analitik Davor Gjenero.

Izjava

Zaradi več primerov korupcije se omenja tudi rekonstrukcija vlade, kot o skrajnem ukrepu se govori tudi o predčasnih volitvah. Več pove Gjenero.

Izjava

V Lendavi sta se srečala predsednik vlade Janez Janša in njegov madžarski kolega Viktor Orban. Podpisala sta sporazum o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh slovensko-madžarske meje. V ospredju pogovorov naj bi bila predvsem energetska infrastruktura.  Na podlagi sporazuma bo oblikovan program za obdobje med letoma 2022 in 2026, v sklopu katerega bodo zagotovljena dodatna finančna sredstva za delovanje manjšinskih medijev, kulturnih ter izobraževalnih ustanov. 

Janša je po srečanju z madžarskim premierjem dodal, da bo vlada na dopisni seji razpravljala o sklepu o dokapitalizaciji Slovenskega državnega holdinga za vsoto, ki bo omogočila uveljavljanje predkupne pravice za Sava turizem. Konec januarja je ameriški sklad York sklenil dogovor o prodaji dobrih 43 odstotkov Save turizma madžarskemu skladu Prestige Tourism. V Sloveniji pa se od takrat naprej vrstijo pozivi, naj država preko SDH-ja, ki ima v lasti preostali delež, uveljavi predkupno pravico. SDH in Kapitalska družba oziroma KAD imata čas za uveljavitev do tretjega marca, odločitev je pričakovati do konca tega tedna.

OFF je dokapitaliziral Premrov.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.