FURS OFF

Aktualno-politična novica
25. 11. 2019 - 15.00
 / OFF

Avstralska obveščevalna služba Asio preiskuje navedbe o poskusu Kitajske, da bi se infiltrirala v avstralski parlament. Po poročanju televizije Channel 9 so kitajski agenti pristopili do Boja Nicka Zhaa, zadolženega člana avstralske liberalne stranke, in mu domnevno ponudili okoli šeststo tisoč evrov, če bi na parlamentarnih volitvah kandidiral za dotično stranko. Ta je o tem obvestil obveščevalno službo, kasneje pa so ga našli mrtvega v hotelski sobi v Melbournu. Spommnimo, da so pred meseci vdrli v računalniške sisteme avstralskega parlamenta in ene od univerz, za kar je avstralska obveščevalna agencija obtožila dežurnega krivca - Kitajsko.

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev je objavil tajne dokumente kitajske vlade, ki vsebujejo tudi navodila za upravljanje taborišč, v katerih so zaprti pripadniki etničnih manjšin, predvsem Ujguri. Dokumenti potrjujejo, da se zapiranje dogaja predvsem na podlagi množičnega zbiranja podatkov. Prav tako potrjujejo, da kitajske oblasti ciljajo predvsem na Ujgure, saj je bilo represivnim aparatom eksplicitno naročeno, naj izvajajo aretacije pripadnikov te večinsko muslimanske manjšine ter da naj sledijo njihovim aktivnostim v tujini

Delavsko organiziranje na Kitajskem
 / 27. 3. 2019
Razkriti dokumenti vsebujejo navodila za vodje taborišč, ki jim jih je leta 2017 poslal namestnik sekretarja Komunistične stranke v provinci Sinkiang. Navodila velevajo totalen videonadzor taborišč in vzpostavljanje vedenjskih disciplinskih mehanizmov v vsakdanu priprtih. Ti so glede na domnevano grožnjo razdeljeni na tri kategorije - na splošno, strogo in zelo strogo - na podlagi katerih dobivajo različna navodila in nagrade. Ob primernem vedenju in pridobivanju ideoloških točk se je možno premikati znotraj različnih kategorij. Po ocenah človekoljubnih organizacij je v teh taboriščih priprtih približno milijon in pol ljudi.

Na hongkonških volitvah članov okrožnih svetov je 90 odstotkov sedežev zasedel tabor, ki se zavzema za avtonomijo nekdaj britanskega kolonialnega mesta, ki ga je britanski imperij leta 1997 predal kitajskemu političnemu principu ene države, dveh sistemov. Dotični tabor je tako za trikrat povečal število sedežev v primerjavi z volitvami izpred štirih let, prav tako pa se je močno povečala volilna udeležba, ki je tokrat znašala 70 odstotkov vseh volilnih upravičencev. 

Zmaga na okrožnem svetu pomeni možnost, da dobijo šest sedežev v hongkonškem parlamentu in približno desetino sedežev v volilnem odboru, ki bo leta 2022 volil naslednjega izvršnega vodjo ozemlja. Svet ima pristojnost odločanja o nekaterih lokalnih zadevah, kot so transport, recikliranje in usmerjanje določenega deleža proračunskega denarja. Spomnimo, da so protesti junija ponovno izbruhnili zaradi nasprotovanja sedaj že umaknjenemu predlogu zakona o izročitvi osumljencev kaznivih dejanj Kitajski, ki je nasprotoval vmešavanju Pekinga v to polavtonomno območje. 

V drugem krogu romunskih predsedniških volitev je ponovno slavil dosedanji predsednik Klaus Iohannis, ki je z dobrimi 63 odstotki glasov premagal socialdemokratsko protikandidatko Viorico Dancilo. Iohannis je kandidiral pod sloganom “Za normalno Romunijo”, omenjeno “normalnost” pa dojema kot sprejemanje vladavine prava in zavzemanje za parlamentarno demokracijo. V Romuniji je predsednik sicer vrhovni poveljnik vojske, prav tako pa imenuje premierja in ima pravico veta na zakone, ki jih sprejme parlament.

kandidat za PRS
 / 17. 10. 2017
V soboto ob osmi uri zjutraj so policisti na območju Planinskega polja zasegli replike orožja sedmim pripadnikom Štajerske varde, ki so na dotičnem območju priredili šesti tabor. Kot je razložil Anton Štubljar, vodja oddelka za državno mejo in tujce na Policijski upravi Novo mesto, so z vsemi osebami opravili identifikacijske postopke, orožje pa poslali v analizo v namene kategorizacije orožja. Vojvoda Štajerske varde Andrej Šiško je prepričan, da je tako posredovanje policije najmanj provokativno, če ne že protizakonito.

Izjava

Spomnimo, da je Svet za nacionalno varnost minuli teden ministrstvoma za pravosodje in notranje zadeve naložil spremembe kazenskega zakonika, s katerimi bi lahko sankcioniral postopanje varde. Čeprav nekateri strokovnjaki zatrjujejo, da sprememba ni potrebna za sankcioniranje njenega delovanja, sprememba predvideva globo za nošenje uniform in uporabo ali razkazovanje orožja - tudi lažnega - na način, ki bi imitiral delovanje uradne vojske ali policije. Več o tem pa v OFFsajdu ob 17.00. 

Vsi, ki ste zaradi neplačanih glob v postopku prisilne izterjave, lahko za zdaj še mirno spite, ako vam je kratila spanec skrb, da vam zaradi tega ne bodo izdajali uradnih potrdil ali dovoljenj, kot je na primer vozniško dovoljenje. Dvajseti člen Zakona o prekrških, sprejet leta 2016, namreč predvideva, da se storilcu ne podaljša dovoljenja ali izda potrdila iz uradne evidence ob nekaterih prekrških. Gre za prekrške, ki se nanašajo na področje javnega reda, organizacijo javnih zborovanj, registracijo motornih vozil in izdajo vozniških dovoljenj. A Finančna uprava Republike Slovenije, krajše FURS, ki je zadolžena za izterjavo in ima podatke o neuspešnih izterjavah glob, nima vzpostavljene informacijske povezave z upravnimi organi, ki izdajajo omenjena potrdila in dovoljenja. Prav tako težava leži v tem, da aplikacija, ki jo uporablja FURS, ne beleži podatka o vrsti prekrška, zaradi katerega je bila izrečena globa. Šepava tehnična podstat zakonskih določil je za zdaj prizanesla 49 tisoč dolžnikom. Samo lani je FURS prejel nekaj manj kot 113 tisoč predlogov za izvršbo, ki skupno znašajo 31 milijonov evrov terjatev.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness