Gibalno neučinkovit OFF

Aktualno-politična novica
22. 9. 2020 - 15.00
 / OFF

Italijani so na referendumu s skoraj 70-odstotno podporo glasovali za ustavno reformo, s katero bi se zmanjšalo število članov italijanskega parlamenta. V spodnjem domu parlamenta se bo s potrjeno reformo število sedežev zmanjšalo s 634 na 400, število senatorjev pa s 315 na 200. Namen ustavne spremembe, ki ima tudi v italijanskem parlamentu zadostno podporo, je zagotoviti učinkovitejše parlamentarno delo. Poleg tega naj bi se s spremembami zmanjšali stroški delovanja parlamenta. Ustavna reforma se bo morala v praksi uveljaviti do leta 2023. Slovenska senatorka Tatjana Rojc je ob izidih referenduma opozorila, da so se s podporo zmanjšale možnosti za izvolitev predstavnika slovenske narodne skupnosti v italijanski parlament, in izpostavila, da ima dežela Furlanija - Julijska krajina, kjer živi večina Slovencev v Italiji, najvišji odstotek glasov proti reformi.

Sočasno z referendumom so potekale tudi volitve v sedmih italijanskih deželah in lokalne volitve v skoraj 1200 občinah, katerih drugi krog je predviden za 4. oktober. Na deželnih volitvah je kljub skupnemu nastopu desnice svojo vladajočo pozicijo utrdila leva sredina. Najbolj razočaran je voditelj stranke Liga Matteo Salvini, ki se je nadejal zmage v Toskani, kjer je več glasov prejela levosredinska Demokratska stranka. 

belorusija
Analiza beloruskega protestniškega gibanja
 / 21. 8. 2020
Zunanji ministri Evropske unije na srečanju v Bruslju zaradi nasprotovanja Cipra niso dosegli soglasja glede sprejetja sankcij proti odgovornim za domnevne volilne goljufije in nasilje nad protestniki v Belorusiji. Za uvedbo sankcij, ki jih je Evropska unija napovedala že sredi avgusta, so namreč  potrebni pritrdilni glasovi vseh držav članic. Ciper uvedbe ne namerava podpreti, dokler Unija ne sprejme potrebnih ukrepov proti Turčiji zaradi iskanja energetskih virov v ciprski ekskluzivni gospodarski coni. Ciprski predstavniki od Evropske unije pričakujejo konsistentne odzive na kršitve temeljnih vrednot. 

V Maliju je bil za začasnega predsednika imenovan nekdanji obrambni minister in upokojeni polkovnik Ba N’Daou. Po načrtih malijske uporniške vojske, ki je z državnim udarom prisilila predsednika Boubacarja Keitaja k odstopu, bo N’Daou predsedoval v času 18-mesečne tranzicijske dobe, dokler ne bo ljudstvo na volitvah izvolilo svojega predsednika. Za podpredsednika je bil imenovan Assimi Goita, voditelj uporniške vojske. Mali je pod velikim pritiskom Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav. Organizacija  je državni udar že na začetku obsodila in zdaj od vojaškega vodstva zahteva, da se oblast čimprej prenese nazaj na ljudstvo. Gospodarska skupnost je sicer že uvedla določene sankcije proti Maliju in zaprla svoje meje z državo. Do upora v Maliju je prišlo po večmesečnih političnih sporih in protestih proti vladi. Prebivalci so predsednika Keitaja pozivali k odstopu zaradi prevladujoče korupcije, slabega vodenja gospodarstva in poslabšanja varnostnih razmer zaradi porasta džihadističnega in medverskega nasilja.

O protestih in splošnih družbeno-političnih razmerah v Maliju
 / 18. 7. 2020
V Kolumbiji so po enajstdnevnem premoru v več mestih spet potekali protesti proti policijskemu nasilju, oboroženim skupinam in politiki sedanje vlade. Nemiri so se začeli po smrti Javierja Ordoneza na začetku septembra. Na spletu se je namreč pojavil posnetek, na katerem je policija Ordoneza na policijski postaji omamila s paralizatorjem in ga nato pretepla. Na včerajšnjih protestih je prišlo v Bogoti do nasilnejših spopadov med policijo in protestniki, ki jim poveljujejo predstavniki sindikatov in študentov. Do sedaj je v kolumbijskih protestih umrlo najmanj 12 protestnikov, več tisoč ljudi je bilo ranjenih. 

Po neuspešni petkovi interpelaciji notranjega ministra Aleša Hojsa je ta včeraj dokončno potrdil, da umika svoj nepreklicni odstop. Premier Janez Janša, ki o odstopu svojega ministra konec junija ni obvestil državnega zbora, je zdaj Hojsu vrnil neodprto kuverto z njegovo odstopno izjavo. Opogumljeni Hojs napoveduje, da bo kuverto zlovešče raztrgal in s tem utrdil svoj ministrski položaj. Po strokovnem mnenju notranjega ministra so vse stvari zakonite, čemur nasprotuje ustavni pravnik Andraž Teršek, ki meni, da premier in minister kršita ustavo in zakon. Hojs se brani s 112. členom ustave, v katerem piše, da o imenovanju in razrešitvi ministra odloča državni zbor. Njegova argumentacija gre nekako takole: odstopa po zaslugi premierja državni zbor sploh ni dobil in o njem posledično tudi ni mogel odločati, zato ostaja vse lepo in prav.

O uspešni poravnavi terjatev upnikov in upnic ter restrukturaciji hrvaškega koncerna
 / 6. 7. 2018
Evropska komisija je potrdila prenos Mercatorja z Agrokorja, ki je pristal v stečaju, na novoustanovljeno skupino Fortenova. S tem je bil izpolnjen še en pogoj za dokončni prenos Mercatorja, do katerega naj bi prišlo do konca leta. Fortenova mora soglasje dobiti še od bank upnic Mercatorja, ki jim trgovec dolguje več sto milijonov evrov, in od srbskega varuha konkurence. Komisija je z odločbo ugotovila, da transakcija med Fortenovo in Mercatorjem ne bo pomembno vplivala na konkurenčen položaj na trgu. Fortenova je letos slovenskim dobaviteljem zagotovila, da bodo po prenosu slovenski izdelki še naprej varno ostali na Mercatorjevih policah. Prenos Mercatorja na Fortanovo je konec lanskega leta zadržal slovenski varuh za konkurenco, a je ljubljansko okrajno sodišče odločitev razveljavilo.

Fakulteta za šport v Ljubljani je naredila analizo, ki vključuje podatke več kot dvajset tisoč otrok od 1. do 9. razreda osnovne šole, in z njo pokazala posledice omejevanja telesne dejavnosti med epidemijo za otroke. Rezultati kažejo, da je med zadnjimi meritvami aprila 2019 in meritvami, izvedenimi po epidemiji junija 2020, prišlo do upada gibalne učinkovitosti pri skoraj dveh tretjinah otrok. Analiza je pokazala, da je delež otrok z debelostjo narasel za več kot 20 odstotkov, kar je več kot kadarkoli, odkar spremljajo telesni in gibalni razvoj otrok v okviru SLOfit - športnovzgojnega kartona. 

Profesor na Fakulteti za šport in član skupine SLOfit ekipe, ki je opravila raziskavo, dr. Gregor Jurak, pojasni sedanje gibalno stanje otrok in opozori na posledice. 

Izjava

Na današnji novinarski konferenci je skupina strokovnjakov, ki je pripravila analizo, pozvala k ukrepom, ki bi pripomogli k čim hitrejšemu napredovanju gibalnega razvoja pri otrocih. Natančneje Jurak. 

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness