Gnile banane in ognjene mravlje

Aktualno-politična novica
15. 4. 2014 - 14.00
 / OFF

V Luksemburgu se je odvila seja evropskih zunanjih ministrov, kjer so razpravljali o nadaljnjih ukrepih zoper Rusijo. Odločili so, da bodo v drugem krogu sankcij proti Rusiji na črno listo dodali osebe, ki naj bi bile odgovorne za trenutno napeto stanje v Ukrajini. Iz prvega kroga je teh 33, večinoma visokih ruskih funkcionarjev. Evropski ministri pozivajo pristojne službe, naj pripravijo vse potrebno za uvrstitev novih predstavnikov Rusije in proruskih separatistov.

Na vzhodnem predelu Ukrajine namreč prihaja do številnih separatističnih teženj, kjer so oboroženi aktivisti zasedli različne vladne institucije. Te zahtevajo večjo avtonomijo regij ali priključitev Rusiji. Zahod in mnogi ukrajinski državljani za napeto situacijo v državi obtožujejo ruske oblasti, saj naj bi - po situaciji na Krimu - spodbujale separatistične težnje še na vzhodu države. Novo diplomatsko srečanje med Rusijo in zahodnimi silami bo potekalo v četrtek, po tem pa bo jasno, če se bodo slednje odločile že za tretji krog sankcij, ki pa bi vseboval gospodarske sankcije.

Za mnenje o kaotičnih razmerah na vzhodu Ukrajine smo prosili Branka Sobana, novinarja ter dolgoletnega dopisnika iz Rusije:

Izjava se nahaja v posnetku.

Iztekel se je tudi 48-urni ultimat, s katerim so oblasti iz Kijeva pozvale, naj separatistične sile zapustijo zasedene vladne stavbe, drugače bo zoper njih sprožena obsežna vojaška akcija. A teh groženj niso upoštevale, saj so medtem zasedle še več poslopij. Tudi oblasti v Kijevu očitno z groženjami niso mislile resno, saj akcije proti separatistom niso izvedle. Vse izgleda, da se bo o vseh nadaljnjih dejanjih v Ukrajini odločalo po četrtkovem diplomatskem srečanju.

O neavtonomnosti separatističnih gibanj na vzhodu Ukrajine in zakaj kljub postavljenemu ultimatu tako imenovanim proruskim aktivistom kijevske oblasti niso ukrepale, nadaljuje Soban:

Izjava se nahaja v posnetku.

Na Malti so legalizirali registracijo istospolnih zvez in možnost posvojitve otrok istospolnih partnerjev. V prid zakonov so v maltežanskem parlamentu glasovali vsi zakonodajalci, le opozicijska Nacionalistična stranka se je vzdržala. Prvi del enega od novih zakonov bo prinašal enake pravice, kot jih uživajo poročeni heteroseksualni pari. Gre namreč za nekakšno obliko civilne poroke. Sprejeti zakon pa omogoča tudi poroko transseksualcem. V centru mesta je izbruhnila evforija LGBT-skupnosti, ki se je za sprejetje zakona zavzemala 13 let.

Egiptovski vojaški poveljnik Abdel Fattah el-Sisi, ki je bil odgovoren za lanskoletni državni udar, je zbral dovolj podpisov za letošnjo predsedniško kanditaturo. Za kandidaturo je potreboval petindvajset tisoč podpisov iz vsaj 17 od 25 egiptovskih provinc, po podatkih el-Sisijevega pravnega svetovalca pa jih zbral dvesto tisoč. Glavni oponent, ki se bo na letošnjih predsedniških volitvah pomeril proti el-Sisiju, je Hamdeen Sabahi, voditelj naseristične levičarske stranke Egyptian Popular Current. Večina ostalih kandidatov je od razpisa predsedniških volitev odstopila od kandidature.

Bananam ne kaže preveč dobro. Iz Združenih narodov sporočajo, da bodo v primeru razširitve tako imenovane panamske bolezni banan iz Azije v Afriko in na Bližnji vzhod pristojne oblasti primorane uničiti vse nasade. Bolezen, ki je glivičnega izvora, je bila v petdesetih letih odgovorna za uničenje večine banan večjih proizvajalcev po svetu. Prav slednjih pa je glivičnega obolenja najbolj strah, saj sama bolezen ne škoduje človeku, vpliva pa na rodnost ter posledično nizko proizvodnjo banan. Izvoz banan v gospodarsko manj razvitih tropskih državah predstavlja četrto najbolj donosno panogo. Razne organizacije za prehrano in kmetijstvo potencialne države že pozivajo, naj se pripravijo na ustrezne varnostne ukrepe.

Z amazonskimi vaščani v Boliviji ni heca. Zaradi kraje treh motornih koles so vaščani v bližini Cochabambe vzeli pravico nad dvema domnevnima tatovoma v svoje roke. Držali so ju kot talca 3 dni in od njunih družin zahtevali odškodnino, vmes pa so ju mučili s prav posebno metodo - privezali so ju v bližino mravljišča strupenih rdečih mravelj, kjer sta zaradi zastrupitve skoraj umrla. Po treh dneh so domačini le dobili odškodnino, tatova pa so odpeljali na intenzivno nego, kjer je eden zaradi odpovedi ledvic potreboval dializo. Ob naslednjem obisku Bolivije poslušalcem in poslušalkam odsvetujemo krajo motornih koles.

Facebook za Evropo pripravlja storitev za prenos denarja, ki bi delovala kot nekakšna virtualna banka. Uporabnice in uporabniki bi lahko na socialnem omrežju shranjevali denar ali preko tega kupovali različne aplikacije. Velikan ima v Ameriki že dovoljenje do nekaterih oblik virtualnega prenosa denarja. Pri nakupu aplikacij različnih podjetij na Facebooku namreč slednji pobira 30 odstotno provizijo. V drugačnih oblikah se spletna platforma pojavlja tudi v Indiji, kjer naj bi pozitivno vplivala na finančne trge. V Evropi bi se spletna platforma pojavila v obliki e-denarja, kjer bi lahko konkurirala agencijam za prenos denarja, kot je Western Union, vendar še čaka na zakonsko odobritev.

V Mariboru je potekala novinarska konferenca skupine Odločaj o mestu, kjer so predstavili pobudo za uvedbo instituta participatornega proračuna v Mestni občini Maribor. Pobudo o participatornem proračunu je mestnim oblastem in javnosti predstavila skupina že lansko leto, vendar ni prišlo do bistvenih premikov. Več o današnji novinarski konferenci ter ponovnem obujanju pobude nam je povedal Aljoša Peternel, član Iniciative mestni Zbor in skupine Odločaj o mestu:  

Izjava se nahaja v posnetku.

Ideja za participatorni proračunu izhaja tudi iz nezadovoljstva civilnih iniciativ in občanov pri sprejemanju občinskih proračunov obstoječih lokalnih oblasti. O prednostih participatornega proračuna zaključuje Aljoša Peternel:

izjava se nahaja v posnetku.

Na seji sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so sprejeli uravnoteženi finančni načrt zavoda in program dela za leto 2014. Na koncu seje je vršilec dolžnosti generalnega direktorja Simon Vrhunec dejal, da do konca leta predvidevajo 14 milijonov izgube. Svet UKC Ljubljana je sprejel tudi sklep, s katerim zavod predlaga računskemu sodišču, da opravi revizijo poslovanja ter smotrnosti sklenitve pogodb za dobavo materiala, izvajanja storitev in podjemnih pogodb za leto 2013. O problemu operacijskih miz, kjer se je pod lučmi kriminalistov znašel Simon Vrhunec, bodo na svetu zavoda razpravljali v četrtek. Iz UKC-ja tudi sporočajo, da se do začetka naslednjega leta obeta zmanjšanje števila javnih uslužbencev, in sicer za 1 odstotek.

 

OFF je pripravil vajenec Jakil.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness