Izprašeni OFF

Aktualno-politična novica
20. 1. 2016 - 15.00
 / OFF

Grški sinidkat Panhelenska mornarska zveza je z današnjim dnem začel 48-urno stavko zaradi nasprotovanja vladnim načrtom glede pokojninske reforme in ukinitve samostojnega zavarovalniškega sklada Nat, ki je bil namenjen izključno zaposlenim v pomorstvu. Zaradi stavke bodo v naslednjih dveh dneh v pristaniščih ostali predvsem trajekti. Grška vladna stranka Syriza vse bolj izgublja podporo delovnega ljudstva, dodatno pa se je vera vanjo izgubila, ko je v začetku leta v javnost pricurljal osnutek varčevalne pokojninske reforme. Sporna refroma, če bo sprejeta, namreč predvideva znižanje stroška pokojnin tako, da se pri izračunu osnove upošteva povprečje celotne delovne dobe. Zaradi predvidenih reform je stavko za 4. februarja že napovedala zveza zasebnih sinidkatov Splošni kongres grških delavcev, zadnjo soboto pa je v Atenah potekal protest sindikalne zveze Konfederacija javnih uslužbencev.

Nemška kanclerka Angela Merkel zaradi vodenja nemške begunske politike že dalj časa žane nejevoljo strankarskih in vladnih kolegov, prvič pa se je zgodilo, da bi svoje nasprotovanje javno izrazil kateri od njenih ministrov. To je storil Alexander Dobrint, minister za promet in član Krščanske demokratske zveze, ki je v intervjuju za časnik Münchner Merkur kritiziral vladno politiko in poudaril, da bo Nemčija morala zapreti svoje meje. Besede ministra se že naletele na nasprotovanje s strani opozicijskih socialdemokratov, medtem ko se člani matične stranke vključno z Angelo Merkel še niso odzvali. Prav tako pa je svoje nestrinjanje s trenutnim vodenjem države izrazil del koalicije, ki je kanclerki poslal protestno pismo s 44 podpisi poslancev. Njemu nasproti je zaokrožilo tudi protipismo podpore s podobnim številom podpisov.

Nadaljujemo v Južni Ameriki. Po treh letih mirovnih pogajanj med kolumbijsko vlado in levičarsko skupino FARC so pogajalci obeh strani Združene narode zaprosili, da v državi naslednjih dvanajst mesecev nadzoruje izvajanje dogovora o prekinitvi ognja. Mednarodna organizacija se je na prošnjo že odzvala in sporočila, da bo v državo poslala svoje opazovalce. Ukrep o mednarodnem nadzoru bo sicer v veljavo stopil šele, ko bosta pogajalski strani podpisali dokončni mirovni sporazum. Ta naj bi se po do sedaj predividenih rokih sklenil konec letošnjega marca.

Sedaj pa k ameriškemu predvolilnemu dogajanju. Nepresenetljivo je na shodu v Iowi nekdanja guvernarka Aljaske Sarah Palin izrazila podporo predsedniškemu kandidatu Donaldu Trumpu. Bivša guvernerka je svetovno slavo ali raje posmeh požela s svojimi izjavami tekom republikanske kandidature Johna McCaina leta 2008, ko jo je ta nameraval imeti za svojo bodočo podpredsednico. Naklonjenost Trumpu je izpovedala v že znanem populiustičnem jeziku in ga označila za nekoga, ki lahko Islamski državi “izpraši rit”, obenem pa Ameriki ponovno povrne njeno izgubljeno veličino.

V regijo. Zveza samostojnih sindikatov Bosne in Hercegovine je sporočila, da bo 26. januarja izvedla splošno stavko, v kolikor vlada ne odstrani samovoljnih sprememb in dopolnitev delavske zakonodaje. Kakšne so škodljive spremembe, ki jih želi uvesti federalna vlada, in kako bodo ravnali sindikati, pojasni njihov podpredsednik Selvedin Šatorović.

Izjava.

Mednarodni pregled zaključujemo v Srbiji. Pred napovedanimi predčasnimi volitvami, ki bodo potekale to pomlad, se je zbralo 15 predstavnikov opozicijskih strank z namenom, da sklenejo dogovor o skupnem nastopu. Pobudnik za srečanje strank je bil vodja Demokratske stranke Bojan Pajtić, med drugim pa so se sestanka udeležili tudi predstavniki iz Socialdemokratske stranke, Nove stranke, Liberalnodemokratske partije, Stranke demokratske akcije in Skupaj za Srbijo. Po srečanju je Pajtić sporočil, da so stranke naklonjene ideji in bodo o skupnem nastopu razpravljali na nadaljnih sestankih, predvsem pa so se predstavniki opozicije dogovorili okoli po njihovem ključne stvari, to je “poraziti režim premierja Aleksandara Vučića”.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness