Izraelu ušla žoga OFF

Aktualno-politična novica
so_sad
20. 5. 2015 - 15.06
 / OFF

Burundski predsednik Pierr Nkurunziz utrjuje svoj položaj na oblasti po neuspelem poskusu državnega udara. Predsednik je razrešil ombrambnega in zunanjega ministra in z dekretom za en teden preložil parlamentarne volitve, predvidene za 26. maj. Kot smo že poročali, je v preteklem tednu skupina generalov poskusila prevzeti oblast, da bi po njihovem prepričanju zaščitili ustavni red. Predsednik je namreč napovedal, da se bo na prihajajočih volitvah v tretje potegoval za mandat, kljub ustavi, ki predvideva možnost le dveh mandatov.

Omejitev predsedniškega mandata povzroča težave tudi na drugi strani celine. Voditelji zahodnoafriških držav so na regionalnem vrhu v Gani razpravljali o predlogu, ki je predvideval, da naj bi se države v regiji zavezale, da bodo zakonsko omejile število predsedniških mandatov. Vprašanje o omejitvi mandatov na dva možna je v regiji pereče od lanskega leta, ko se je bil nekdanji predsednik Burkine Faso Blaise Compaore prisiljen odpovedat oblasti zaradi množičnih protestov, ki so sledili njegovemu poskusu, da bi si zagotovil tretji mandat s spremembo ustave. Predlog je bil pričakovano zavrnjen zaradi nasprotovanja Toga in Gambije, katerih predsednika vladata že dlje kot dva mandata.

V reševanje izraelsko-palestinskega spora se je vključila tudi Fifa. Na pobudo Palestinske nogometne zveze bodo predstavniki Fife 29. maja na Fifinem vrhu v Zürichu glasovali o začasnem suspenzu Izraela. Začasni suspenz je druga najstrožja sankcija mednarodne nogometne zveze, saj jo prekaša le izključitev. Izrael bi tako lahko sledil Južnoafriški republiki za časa apartheida in Jugoslaviji kot tretja država, ki ji je Fifa odredila suspenz. Palestinska nogometna zveza se sklicuje na ponižujoč odnos izraelskih oblasti do palestinskih nogometašev na izraelsko-palestinski meji, na grobo ravnanje izraelskih varnostnih sil na nogometnih tekmah in na več primerov nepojasnjenih prisilnih zaprtij nogometnih klubov na področju okupiranega Zahodnega brega. Jibril Rajoub iz Palestinske nogometne zveze verjame, da bo pobuda uspela zaradi moči argumentov zveze.

Medtem pa je predsednik Fife Sepp Blatter odletel v Izrael, saj je želel doseči kompromis s premierjem Benjaminom Netanjahujem, ki bi preprečil glasovanje. Tako sta skupaj sklenila uprizoriti, citiramo, "mirovno tekmo", konec citata, med izraelsko in palestinsko ekipo, ki pomeni le zanikanje problematike in distrakcijo. Sepp Blatter je bil primoran priznati, da vseeno nima avtoritete odstraniti glasovanja s Fifine agende.

Sočasno je izraelski obrambni minister Moše Jalon predlagal novo shemo, po kateri bi se morali Palestinci in Izraelci, ki prečkajo mejo med okupiranim Zahodnim bregom in Izraelom, peljati v ločenih avtobusih. To naj bi po njegovem zmanjšalo nevarnost za izraelske državljane. Na srečo je premier Benjamin Netanjahu preklical shemo samo nekaj ur po tem, ko je bila oznanjena in je že prejela ostro kritiko Izaka Herzoga, vodje opozicije.

Severna Koreja zopet oznanja napredke na področju jedrskega orožja. Tokrat naj bi uspešno razvili dovolj majhno jedrsko konico, da bi jo lahko namestili na balistično raketo. Mnogi strokovnjaki dvomijo, da so dosegli tovrsten napredek, saj naj bi bila velikost atomske bombe največja ovira pri razvoju uporabnega jedrskega orožja. Severna Koreja tovrstnega napredka ne oznanja prvič, vendar novica prihaja manj kot dva tedna po oznanitvi severnokorejske vlade, da jim je uspela prva podmorska izstrelitev balistične rakete s podmornice. Admiral ZDA James Winnefeld trdi, da je posnetek izstrelitve rakete s podmornice grafično obdelan in da izstrelitve ni bilo.

Oznanitev prihaja sočasno s preklicem obiska generalnega sekretarja Združenih narodov Ban Ki-moona s strani Severne Koreje. Sekretar, ki je bil v preteklosti tudi zunanji minister Južne Koreje, naj bi ta teden obiskal industrijski kompleks Kaesong, ki je deset kilometrov severno od meje med Korejama in je njun skupni projekt. Dogodek bi pomenil prvi obisk Severne Koreje kakšnega generalnega sekretarja ZN v več kot 20-ih letih.

Vodja ruske federalne službe za nadzor nad informacijskimi tehnologijami in množičnimi komunikacijami Aleksander Žarov je zagrozil s sankcijami spletnim velikanom Googlu, Facebooku in Twitterju, če ne bodo pričeli sodelovati z ruskimi oblastmi pri izvajanju protiblogerske zakonodaje. Ruska zakonodaja namreč zahteva, da se organom pregona posredujejo informacije o obiskanosti spletnih strani in podatki, ki omogočajo indentifikacijo lastnikov strani, ki jih obišče več kot 3.000 ljudi dnevno. Poleg tega zahtevajo še blokiranje strani, ki naj bi po presoji oblasti pozivale k neredom. Če spletni velikani ne bodo sodelovali z oblastmi pri omejevanju svobode izražanja, jim Žarov grozi, da bodo omejili dostop do njihovih spletnih vsebin.

Nadaljujemo v Združenih državah Amerike, kjer je pravosodno ministrstvo krenilo v boj proti kitajskemu gospodarskemu vohunjenju. 6 kitajskih državljanov, med njimi trije univerzitetni profesorji, ki so na izmenjavi na Univerzi Južne Kalifornije, naj bi nezakonito zbiralo informacije o komunikacijskih tehnologijah, ki jih razvijajo podjetja Silicijske doline za ameriško vojsko. Zbrane podatke naj bi obtoženci nameravali uporabiti na Kitajskem v komercialne namene. Če bodo spoznani za krive, jim grozi do 5 let zaporne kazni.

Osnutek pravilnika o službi nujne medicinske pomoči, ki ga je Ministrstvo za zdravje predložilo konec minulega meseca, je razburil tudi občane Logatca. Logatec naj bi v skladu z novim pravilnikom sodil pod okrilje nujne medicinske pomoči Postojne, s čemer se ne strinja ne župan Logatca Berto Menard niti osebje Zdravstvenega doma Logatec. Obrtniško-podjetniška zbornica Logatec pripravlja javno sejo upravnega odbora, ki bo potekala jutri v Zdravstvenem domu Logatec. Več o problematiki pravilnika in stališču občine pove župan Berto Menard:

Izjava

Off je pripravil vajenec Žiga.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.