Izredno češki OFF

Aktualno-politična novica
5. 5. 2017 - 15.00
 / OFF

Pozdravljeni v dnevno-informativnem programu Radia Študent. Današnji Off začenjamo v kazahstanski prestolnici Astana, kjer so Rusija, Iran in Turčija dosegle dogovor o varnih conah v Siriji. Dogovora niso podpisali predstavniki sirskih vladnih sil in sirskih uporniških sil. Dogovor, ki bo začel veljati v soboto, bo vzpostavil 4 varne cone v Siriji, kjer bo zahtevana prekinitev ognja z vseh strani, vključno z zračnimi napadi. Dogovor od vseh podpisnikov zahteva, da se borijo s pripadniki Islamske države in pripadniki fronte Al-Nusra, sirske veje Al Kaide. Prav tako bo znotraj varnih con in okoli njih omogočen pretok humanitarne pomoči. Cone, določene v dogovoru, vključujejo severno provinco Idliba, centralno provinco Homsa, južno Sirijo ob meji z Jordanijo in Vzhodno Ghouto v bližini Damaska. Sirske uporniške sile dogovora niso podpisale, ker je v njem po njihovem mnenju preveč praznin. Hkrati nekatere uporniške skupine ne sprejemajo Irana kot legitimnega podpisnika dogovora. Sirske vladne sile so opozorile, da bi tak dogovor lahko Sirijo postopoma razdelil na vladna in uporniška območja. Do dogovora so skeptične tudi Združene države Amerike. Njihovim letalom bi bilo po dogovoru onemogočeno preletavanje varnih con v Siriji.

Ameriški senat je odobril financiranje za 2500 afganistanskih imigrantskih viz. Te bodo podeljene Afganistancem, ki so v afganistanski vojni kot prevajalci ali podporno osebje pomagali ameriški vojski. Na čakalni listi za odobritev take vize je sicer še 15 tisoč Afganistancev. Financiranje viz je bilo odobreno v sklopu bilijonskega načrta za državni proračun, ki ga je včeraj sprejel senat. Republikanci so se v sprejetem načrtu veselili predvsem povečanja sredstev za obrambo. Demokratom je vsaj začasno uspelo preprečiti financiranje gradnje zidu na mehiški meji. Načrt za državni proračun bo vlado financiral do septembra, potrditi pa ga mora še ameriški predsednik Donald Trump. S sicer zakasnjenim sprejetjem proračuna se je senat izognil potencialni zaustavitvi dela vlade.

Selimo se v Indijo, kjer so vladne sile zaprle dostop do 20 vasi v indijskem delu Kašmirja. V operacijo je bilo vključenih nekaj tisoč vojakov, ki so iskali separatistične upornike, ki naj bi se skrivali v kašmirskih vaseh. Akcija je odziv na domnevno vse več nasilja in bančnih ropov, ki naj bi jih uporniki izvajali na območju. Prebivalci vasi so se indijskim vojakom uprli in v njih metali kamenje. Kašmir je regija, ki je že od leta 1947, torej od konca britanske vladavine, razdeljena med Indijo in Pakistanom, obe državi pa trdita popolno prevlado na območju. Uporniki v indijskem delu zahtevajo neodvisnost ali pa združitev s Pakistanom.

Od nekdanjih kolonij Velike Britanije v imperij sam. Po do sedaj znanih rezultatih lokalnih volitev v Veliki Britaniji so slavili torijci. Lokalne volitve so se odvile pet tednov pred predčasnimi splošnimi volitvami, ki jih je napovedala predsednica vlade Theresa May v sredini aprila. V Angliji in Walesu, kjer so že prešteli glasove, so torijci zmagali v desetih od 23 grofij. V primerjavi s prejšnjimi lokalnimi volitvami so osvojili 150 več svetniških sedežev. Evroskeptični stranki UKIP je podpora od zadnjih volitev leta 2013 padla, tako da so izgubili skoraj vse sedeže. Laburisti so v primerjavi s prejšnjimi volitvami dosegli 119 svetniških sedežev manj, zmagali pa so v petih grofijah. Po do sedaj preštetih glasovih iz Škotske vodijo torijci v večini regij. Laburisti so proti škotski nacionalni stranki izgubili v Glasgowu.

Še v vzhodno Evropo. Češki premier Bohuslav Sobotka, ki je v torek napovedal svoj odstop, je danes preklical svojo odločitev. Odstop je Sobotka napovedal zaradi spora s finančnim ministrom, milijarderjem Andrejem Babišem. Slednjemu Sobotka očita utajo delnic pri prodaji delnic svojega podjetja. Sobotka je s svojim odstopom ciljal na padec celotne vlade, s katerim bi razrešil tudi finančnega ministra Andreja Babiša. Sobotka svojega odstopa še ni uradno naznanil češkemu predsedniku Milošu Zemanu, zato je svoj odstop sploh lahko preklical. Zeman se je sicer na odstop Sobotke že odzval z izjavo, da bo sprejel odstop premierja, ne pa tudi odstopa celotne vlade. To bi pomenilo, da bi Babiš ostal na svojem položaju. Babiš je sicer predsednik liberalno populustične stranke ANO. Ta bo glavna tekmica vladajoči socialdemokratski stranki Sobotke na prihajajočih oktobrskih parlamentarnih volitvah.

Predstavniki mladinskega sektorja so se sestali s predstavniki vlade na delovnem posvetu. Od predstavnikov mladinskega sektorja so bili prisotni Mladinski svet Slovenije, Mreža MaMa, stanovanjska zadruga Zadrugator, Zavod Ypsilon in Zavod 404. Razpravljali so o problemih mladinske politike, v ospredju sta bili predvsem vprašanji zaposlovanja in pridobivanja stanovanj. O bolj ali manj konkretnih zaključkih, ki so jih dosegli z vlado, bolj ali manj konkretno razlaga Tin Kampl z Mladinskega sveta Slovenije:

Izjava

O položaju mladih pa je razpravljal tudi odbor Državnega zbora za delo. Odbor je podprl predlog spremembe Zakona o socialnem varstvu, ki ga je vložil nepovezani poslanec Andrej Čuš. Predlog spremembe zakona je bil vložen predvsem z namenom, da se diplomiranim biopsihologom omogoči opravljanje strokovnih izpitov in s tem lažji vstop na trg delovne sile. Program študija biopsihologije izvaja Univerza na Primorskem od leta 2010/2011, zakonsko pa poklic biopsihologa ni urejen. Skupina 23 študentov in diplomantov je zaradi tega lani poleti sicer kazensko ovadila rektorja Univerze na Primorskem Dejana Marušiča, dekanjo Fakultete za matematiko in predstojnika Oddelka za psihologijo. Državna sekretarka na Ministrstvu za delo Martina Vuk je izpostavila, da bi bilo v predlog spremembe zakona smiselno vključiti tudi druge profile, ki so v podobnem položaju kot biopsihologi.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness