JANŠA SE VRAČA OFF

Aktualno-politična novica
26. 2. 2020 - 15.00
 / OFF

bertonceljsarec
Nova koalicija ali predčasne volitve?
 / 27. 1. 2020
Predsednik republike Borut Pahor je državnemu zboru za novega predsednika vlade predlagal Janeza Janšo. V dolini Šentflorjanski so za narodov blagor organi SDS, NSi, SMC in DeSUS namreč podprli oblikovanje nove koalicije z Janezom Janšo na čelu. Po besedah vodje SMC Zdravka Počivalška je tako  zmagal dialog in prevladal razum. Štiri stranke imajo v parlamentu skupaj 48 poslancev, proti koaliciji naj bi glasoval le Jani Möderndorfer iz SMC, ki je tudi v stranki glasoval proti sodelovanju z Janšo. V javnosti kroži osnutek koalicijske pogodbe, ki med drugim predvideva uvedbo naborniškega sistema, prenovo politike socialnih transferjev, sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi, spremembe v sodstvu in policiji. Nova koalicija obljublja tudi dvig sredstev za občine, uresničitev odločbe ustavnega sodišča o financiranju šolstva, davčno razbremenitev nagrad za uspešnost pa tudi uveljavitev e-vinjet. Neuradno je znano že, kako si bodo stranke razdelile ministrstva. Ministrstvo za finance naj bi dobil Andrej Šircelj iz SDS, zunanje zadeve Anže Logar, zdravje Tomaž Gantar iz DeSUS, minister za obrambo bi postal Matej Tonin, NSi pa je dobil še ministrstvo za delo in ministrstvo za infrastrukturo.

Za petek je bil v znak nasprotovanja novi vladi prek Facebooka že sklican protest Brez strahu. Proti politiki sovraštva., ki bo potekal ta petek na relaciji med sedežema SMC in DeSUS. Panika je zajela narod tudi ob prihodu novega koronavirusa na slovenske meje, česar ne izkoriščajo v svoj prid samo desničarski hujskaški politiki, ki bodo tvorili novo vlado, ampak tudi podjetni posamezniki. V Lekarni Kranj je tako želel moški farmacevtki prodati štiri tisoč zaščitnih mask za 11 evrov na kos. Lekarni je mask, ki jih sicer prodajajo za 11 centov, namreč zmanjkalo. 

Ostajamo pri medicinskih temah. Zvezno sodišče v Nemčiji je odpravilo prepoved zdravniške pomoči pri samomoru. Razsodilo je, da je člen v kazenskem zakoniku, ki prepoveduje pomoč pri samomoru, v neskladju z ustavo. Omenjeni člen je v veljavo stopil leta 2015 in je predvideval kazen do tri leta zapora ali denarno kazen za tiste, ki bi nudili pomoč pri samomoru kot profesionalno storitev ne glede na to, ali bi za to prejeli plačilo ali ne. Sporni člen je po mnenju sodišča kršil pravico do odločitve posameznika o lastni smrti. Zdravniki se bodo lahko spet posvetovali s pacienti o možnosti, da jim priskrbijo smrtonosna zdravila, ne bodo pa smeli aktivno sodelovati pri samomoru. 

Na več grških otokih poteka splošna stavka proti gradnji novih migrantskih centrov, ki jih nameravajo zgraditi na Lezbosu, Hiosu in Samosu. Zaradi stavke so na otokih zaprti vsi regionalni in lokalni uradi ter večina trgovin. Prebivalci otokov že dalj časa nasprotujejo gradnji novih centrov in pozivajo vlado, naj migrante, ki jih na otokih registrirajo, preseli na celino. Protesti so eskalirali včeraj, ko je prišlo na otokih Lezbos in Hios do hujših spopadov med lokalnimi prebivalci in policijo. Več v OFFsajdu ob petih.

Spopadi na severozahodu Sirije se stopnjujejo
 / 21. 2. 2020
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je povedal, da Rusija ne bo pristala na premirje z islamističnimi uporniki v sirski provinci Idlib. Premirja si želi Turčija, ki v provinci v bojih proti sirsko-ruskim silam podpira nekatere oborožene skupine. K premirju je pozval tudi ameriški zunanji minister Mike Pompeo. Boji na terenu se medtem ne ustavljajo. Turško podprti borci so zavzeli mesto Nairab na vzhodu province. Sirsko-ruske sile so medtem napredovale na jugu province Idlib oziroma na severu province Hama in zavzele približno deset vasi na poti do hitre ceste M4, glave prometnice, ki povezuje vzhod in zahod Idliba. 

Srbska zagovornica načela enakopravnosti Brankica Janković  je razsodila, da je na avtobusni postaji v Beogradu res prišlo do diskriminacije romske skupnosti, kot je v prijavi trdila Iniciativa za ekonomske in socialne pravice A11. Romi so na postaji delali kot nosači prtljage, pri čemer niso bili formalno zaposleni. Ko se je lokacija perona spremenila, jim je bil dostop do perona onemogočen z besedami “Cigani više ne mogu da rade.” Avtobusna postaja se mora diskriminiranim osebam pisno opravičiti, za svoje zaposlene opraviti dodatno izobraževanje o diskriminaciji, iz urada zagovornice pa so prav tako dobili priporočilo, naj v bodoče razmislijo o pozitivni diskriminaciji pri zaposlovanju novih ljudi. 

Plečnikovo kapelo v Mariboru na Ljubljanski ulici so jezuiti prodali podjetju Best in parking, ki upravlja garažni hiši ob UKC Maribor in namerava zgraditi še eno. Mariborski jezuiti so se od kapele včeraj poslovili z zahvalno mašo. Notranjost kapele je uredil arhitekt Jože Plečnik in je zato zaščitena. V občinskem prostorskem načrtu je zapisano, da morajo notranjost kapele pred zrušitvijo prestaviti, za to pa še ni točnega načrta. Ena izmed možnosti je, da bo notranjost kapele prenesena na Škofijsko gimnazijo v Mariboru, kjer bi lahko ohranila litrugično funkcijo in bila na ogled obiskovalcem. O problemih glede premikanja notranje opreme Srečko Štajnbaher, vodja Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije v Mariboru:

Izjava

OFF sta pripravila vajenka Ajda in Martin.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

we have latest news from radioactiviy centre in panic kingdom: a massive attack of alien forces, " nabornistvo" je potemtakem nujno. Abosolute priority...

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.