Jez Belo Monte off

Aktualno-politična novica
15. 8. 2012 - 14.00
 / OFF

Avstralsko Vrhovno sodišče je potrdilo vladni predlog o strogi embalaži pri pakiranju cigaret. S tem bodo od prvega decembra  embalaže brez logotipa blagovne znamke in opremljene z nazornimi fotografijami posledic kajenja. Škatlice bodo tako v popolnosti zavzemale slike poškodovanih pljuč, zob, dlesni in podobno. Predstavniki tobačnih podjetij so ogorčeni, ker menijo, da se bo v prvi vrsti na črnem trgu pojavilo več ponaredkov, ob tem pa so prepričani, da je novosprejeti avstralski zakon protiustaven, saj s tem, ko ne smejo več tiskati imena svoje blagovne znamke na embalažo – posegajo v njihov logotip in v njihovo intelektualno lastnino.

Državno sodišče v Braziliji je naročilo takojšnjo prekinitev gradnje jezu Belo Monte, ki ga ima brazilska vlada namen postaviti na reki Xingu v zvezni državi Para. Izgradnja jezu, ki bi bil razlog proizvodnje električne energije v Braziliji bi ogrozila življenja preko 16.000 ljudi in bi po ocenah iz obličja sveta izbrisala okoli 1000 vrst živali. Belo Monte bi ob postavitvi pstal tretji največji jez na svetu, za njegove postavitve pa bi bilo potrebno poplaviti širše območje okoli Amazonke.

Okoli 2000 protestnikov je v splošni stavki v tunizijskem mestu Sidi Bouzid protestiralo proti vladajoči koaliciji. Ti se zavzemajo za izpustitev večjega števila aktivistov in za izboljšanje vodovodne ter električne infrastrukture. V protestu so sodelovali pripadniki politične opozicije, trgovinski sindikati in pripadniki nevladnih organizacij. Stavka je mesto Sidi Bouzid, ki ima 40 tisoč prebivalcev paralizirala. Odprte so bile zgolj mesnice, ki so pripravljale zaloge mesa za večerje ob mesecu Ramazanu. Aktivisti, za katere se protestniki zavzemajo so bili sicer zaprti po protestih, ki so se zgodili prejšnji teden. Oblasti počasi izpuščajo priprte a ob tem opozarjajo širšo javnost, da so protesti predvsem politične narave. V mestu Sidi Bouzid se je v decembru 2010 samovžgal ulični prodajalec, kar je sprožilo arabsko pomlad.

Visoki predstavnik Madžarske skrajno desničarske stranke Jobik, Csanad Szegedi je odstopil s svoje funkcije potem, ko je javno oznanil svoje judovske korenine. Szegedi sicer prodoren madžarski politik je širši javnosti znan predvsem po antisemitskih komentarjih. Med drugim je trdil, da judje nasilno zasedajo madžarska ozemlja in skrunjajo nacionalne simbole. Ob javnem priznanju, da je njegova babica judinja, ki je preživela Auschwitz ga je njegova stranka po hitrem postopku prisilila v odstop.

Predsednik Vlade Federacije Bosne in Hercegovine Nermin Nikšič je v torek najavil namero o zamenjavi obstoječega ministra za trgovino Milorada Bahilija.  Bahilji je javnosti v Bosni in Hercegovini podal sporočilo, da naj varčujejo s tem, da manj jedo. Reakcija ministrskega predsednika je bila ostra saj pravi, da ne bo razmišljal o različnih pogledih na izjavo ampak od ministra Bahilija pričakuje nemuden odstop. Izjava je bila pogled ministra na reševanje vse večjega zadolževanja prebivalstva v Bosni in Hercegovini. Govorili smo z novinarko na radiu Slobodna Evropa, Đenaro Halilovič:

Izjava je v posnetku

V nadaljevanju pogovora nam je Halilovičeva povedala več o morebitnem odstopu ministra Bahilja:

Izjava je v posnetku.

Z današnjim dne začne veljati novela zakona o kmetijskih zemljiščih, ki znižuje višino odškodnin za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Z novelo se bo odškodnina ob tem odmerila le od tlorisa objekta in ne več od celotnega zemljišča. Novela prinaša črtanje odškodnine za zemljišča, ki imajo boniteto nižjo od 50. To je sicer ocena proizvodne sposobnosti zemljišča, glede na naravne in gospodarske pogoje za kmetijsko oziroma gozdno proizvodnjo. Za tlorisno površino se bo po novem zakonu štela tlorisna velikost stavbe na stiku z zemljiščem v skladu s predpisom, ki ureja projektno dokumentacijo. Če tloris objekta leži na parcelah različnih bonitet, se za vsak del tlorisa kmetijske rabe upošteva pripadajoča boniteta, piše zakon. Novela je dvignila veliko prahu, predvsem v strokovnih vrstah, kjer so opozarjali na možnost razprodaje najboljše kmetijske zemlje, ki jo bo omogočil nov zakon. Koalicijske stranke pa nov zakon zagovarjajo predvsem, ker naj bi z njim pospešili konkurenčnost slovenskega gospodarstva. 

OFF je pripravil Marko Kraševec.
 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.