Jutro po noči čarovnic OFF

Aktualno-politična novica
1. 11. 2019 - 15.00
 / OFF

Turške in ruske vojaške enote so v skladu z dogovorom o vzpostavitvi tako imenovane “varne cone”, iz katere so se bili primorani umakniti sirski Kurdi, začele z izvajanjem skupnih patrulj na severovzhodu Sirije. Konvoja devetih ruskih in turških vozil bosta delovala na 110 kilometrov dolgem in 10 kilometrov širokem pasu turško-sirske meje, območje pa bodo nadzorovali tudi iz zraka.

O poročanju o Trumpu
 / 10. 9. 2019
Predstavniški dom ameriškega kongresa je z 232 glasovi za in 196 proti potrdil resolucijo o nadaljevanju postopka ustavne obtožbe predsednika Donalda Trumpa, ki mu očitajo kršenje ustave zaradi zadrževanja žvižgačeve prijave v primeru telefonskega pogovora z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. S sprejetjem resolucije, ki je sicer bolj simbolne narave, saj ustava njenega sprejema ne zahteva, demokrati poskušajo zavrniti očitke republikancev, da vodijo tajen in zato netransparenten postopek, v katerem se obtoženi ne more braniti. Resolucija tako določa nadaljnje postopanje odborov za mednarodne odnose, vladni nadzor in obveščevalne dejavnosti, ki vodijo preiskavo. Odbor za obveščevalne dejavnosti bo sestavil poročilo o tajnih zaslišanjih, ki bodo postala javna, in ga predal odboru za pravosodje. Na njem bodo potekala javna zaslišanja, na katerih bodo priče s potrebno večino lahko predlagali tudi republikanci, v postopku pa bodo lahko sodelovali tudi Trumpovi odvetniki.

Po vseh opravljenih zaslišanjih bo pravosodni odbor glasoval o potrditvi obtožnice, ta pa bo šla na glasovanje v predstavniški dom kongresa. Četudi jo bo ta potrdil - večino v kongresu imajo namreč demokrati - pa je zagotovitev dvotretjinske podpore v večinsko republikanskem senatu, ki bo nastopal kot porota, bržkone obsojena na neuspeh.

Čigave F16 bo kupila Hrvaška
 / 10. 1. 2019
Ostajamo v Združenih državah Amerike, kjer je ministrstvo za zunanje zadeve Hrvaški odobrilo prodajo dveh helikopterjev Black Hawk UH-60M s pripadajočo standardno opremo. Malenkost več kot stomilijonski posel - vanj sta všteta tudi urjenje posadk ter tehnična in logistična podpora - bo, kot so zapisali na spletni strani ameriške agencije za obrambno-varnostno sodelovanje, “z okrepitvijo zaveznice zveze NATO podprl prizadevanja ameriške zunanje politike in nacionalne varnosti ZDA”. Nakup Black Hawkov predstavlja začetek modernizacije hrvaške helikopterske eskadrilje in obenem presedlanje z ruske na zahodno oziroma ameriško tehnologijo; ruske Mi-8 bodo po izteku njihove življenjske dobe leta 2025 namreč nadomestili še z osmimi Black Hawki, po propadu nakupa 12 bojnih letal F-16 pa ponovno načrtujejo tudi nakup eskadrilje vojaških lovcev, ki bodo nadomestili zdajšnje Mige.

Moria
O požaru v Morii
 / 2. 10. 2019
Grški parlament je s podporo vladajoče konservativne stranke Nova demokracija premiera Kiriakosa Micotakisa in levosredinskega Gibanja za spremembe sprejel novo azilno zakonodajo, ki zaostruje pogoje za pridobitev azila. Čas za obravnavo prošnje se sicer skrajšuje z devetih na šest mesecev, bodo pa oblasti lahko le-to razglasile za neutemeljeno, če bodo ocenile, da prosilci z njimi ne sodelujejo. Prav tako prihaja do pospešitve postopka pri obravnavi otrok brez spremstva, ki bi lahko, kot opozarjajo nevladne organizacije, vodila do prenagljenih odločitev v škodo otrok. Zakonodaja tako imenovani režim “zaščitnega pripora”, čeprav je Evropsko sodišče za človekove pravice večkrat odločilo, da tovrstni pripor krši otrokove pravice. Maksimalen čas pripora beguncev zakonodaja podaljšuje s treh na 18 mesecev, obenem pa odpravlja samodejni postopek sodniške presoje uvedbe pripora. Oblastem prav tako omogoča, da pri prosilcih za azil, ki prihajajo iz držav, ki naj bi veljale za varne, preskočijo individualno obravnavo. 

Madžarska vlada se dokončno odpoveduje vzpostavitvi novih upravnih sodišč. Udejanjanje ukrepa, ki je bil del glasno kritizirane sodne reforme, je bilo za nedoločen čas preloženo že maja, sedaj pa se je vlada Viktorja Orbana odločila, da ohrani trenutni sistem. Srž spora okoli upravnih sodišč, ki bi morala začeti delovati z začetkom prihodnjega leta, je bila njihova pristojnost za razsojanje v sporih v javni upravi, kar bi v praksi pomenilo, da bi med drugim odločala o pritožbah na volilne izide in odločitvah nadzornikov medijev, nad imenovanjem najpomembnejših sodnikov pa bi bdela vlada.

V Avstriji z današnjim dnem v veljavo stopa prepoved kajenja v vseh javnih krajih, kjer strežejo hrano in pijačo, izjema so gostinski vrtovi. Zakon, ki ga je sprejela predprejšnja vladna koalicija Avstrijske ljudske stranke in socialdemokratov, bi moral veljati že od prvega maja letos, vendar je do preložitve prišlo po sklenitvi vladnega sodelovanja med ljudsko stranko in svobodnjaki, saj je takratni predsednik slednjih Heinz-Christian Strache umik prepovedi kajenja propagiral kot eno izmed predvolilnih obljub. Prepoved kajenja je pričakovano naletela na nasprotovanje gostincev, ki so protikadilski zakon poskušali izpodbijati tudi na sodišču, za zdaj neuspešno.

Na noč čarovnic, ob 6. uri zjutraj, je na Metelkovi prišlo do napada skupine nasilnežev na Klub Tiffany. Dogajanje povzame Jernej Škof, koordinator programa v Društvu ŠKUC.

Izjava

Klub Tiffany poziva še k udeležbi na dogodku z naslovom TUKAJ SMO, ki se bo danes od 21.30 naprej odvil pred stavbo Lovci.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.