Kitolovski OFF

Aktualno-politična novica
Japonska kitolov
25. 10. 2016 - 15.00
 / OFF

Valonijski parlamentBelgijski premier Charles Michel je izjavil, da Belgija ni v stanju podpisa pristopa k Celovitemu mednarodnemu prostotrgovinskemu sporazumu CETA. Podpis sporazuma so namreč kljub pritiskom zavrnili v valonskem parlamentu, pridružila pa se jim je še vlada mesta Bruselj in francosko govoreča skupnost. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sicer še vedno ostaja optimističen. S kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem se je dogovoril, da kljub vsemu pride v Bruselj. Ali bo kljub vsemu CETA v četrtek podpisana, komentira član belgijske organizacije Climaxi Fabian Fluis.

izjava

Po novem predlogu Evropske unije glede regulacije avtomobilskih emisij bi proizvajalci avtomobilov z bencinskim motorjem z direktnim vbrizgom lahko presegli najvišjo dovoljeno raven določenih emisij za do 50 odstotkov glede na trenutno uveljavljene standarde euro 6. Izpuhi motorjev z neposrednim vbrizgom vsebujejo več trdnih delcev, kot to velja za običajne bencinske motorje. Kot prikazujejo poročila evropske stranke zelenih, so nekateri lobisti avtomobilske industrije želeli doseči kar 300 odstotno zvišanje ravni emisij, regulatorji na ravni EU pa so bili pripravljeni sprejeti kompromis. Pri tem gre dodati, da spoštovanje vedno strožjih pravila glede emisij iz tehnološkega vidika postaja resnično težko dosegljivo pri večjih in težjih avtomobilih, kot so terenci, prodaji katerih se avtomobilska podjetja niso pripravljena odpovedati. Cestni promet ostaja glavni vir emisij CO2 v Evropski uniji.

Švedsko vrhovno administrativno sodišče je odločilo, da za brezpilotna letalnike s kamerami velja ista zakonodaja kot za nadzorne kamere. Po novi razsodbi bodo morali piloti letalnikov pridobiti licence, ki bodo zagotavljale varovanje zasebnosti. Na zakonodajo so se kritično odzvali mediji in švedsko združenje brezpilotnih letalnikov. Medijske organizacije se pritožujejo, ker bodo izgubile možnosti senzacionalističnih posnetkov velikih nesreč.

Grčija je prejela novo finančno injekcijo za reševanje finančne krize, ki znaša 2,8 milijarde evrov. Atene so tako prejele skoraj 32 od 86 milijard evrov pomoči, ki jo je odobril Evropski mehanizem stabilnosti, krajše ESM, in ki naj bi bila v celoti izplačana do konca 2018. Stabilneži so se za izplačilo pomoči odločili, ker Grčija izpolnjuje zaveze in spreminja zakonodajo, ki ureja pokojninsko zavarovanje, upravljanje bank in energetski sektor. Od slabih treh milijard pomoči bo dobra tretjina namenjena neposredno poplačilu obresti in glavnice.

Človeška veriga v HondurasuVeč deset tisoč ljudi je v mestih širom Hondurasa sestavilo človeške verige, s katerimi so želeli opozoriti na visoko stopnjo nasilnega kriminala v državi. Honduras beleži skoraj 85 umorov na 100 tisoč prebivalcev, kar je najvišje razmerje na svetu. Za večji del so odgovorne skupine organiziranega kriminala, ki so vpletene v trgovino z drogami preko Srednje Amerike. Tovrstno nasilje je v Hondurasu, El Salvadorju in Guatemali v lanskem letu z domov pregnalo nekaj več kot 100 tisoč ljudi, njihovo število pa se je v zadnjih treh letih povečalo za petkrat. Večina migrantov ubira pot proti Mehiki, število deportiranih iz Mehike nazaj v omenjene države pa se je v zadnjih petih letih povečalo za 180 odstotkov.

lov za raziskovalne nameneV Portorožu zaseda Mednarodna komisija za kitolov. Udeležili so se je delegati več kot 80-ih držav. Ponoven poskus uvedbe območja v Atlantiku, v katerem je kitolov prepovedan, je ponovno propadel. Predlog so predlagale države južne poloble, opozicijo pa so jim tradicionalno predstavljale Japonska, Islandija in Norveška. Pod harpunami naj bi letno sicer končalo okrog 2000 kitov. Število kitov, ki se ujamejo v ribiške mreže kot so-ulov, pa bi lahko doseglo več kot 100 000. Kiti bodo na svoj rezervat morali še malce počakati, komentira Nicolas Entrup z organizacije Ocean Care.

izjava

V nadaljevanju bo konferenca obravnavala še japonske kršitve prepovedi kitolova v znanstvene namene. Nadaljuje Entrup.

izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness