Klasični show-off

Aktualno-politična novica
26. 12. 2017 - 15.00
 / OFF

Srbija je sinoči prosilca za azil, Kurda Cevdeta Ayaza, izročila v Turčijo kljub pozivom Združenih narodov, naj tega ne stori. Ti so srbsko ministrstvo za pravosodje opozorili, da obstaja nevarnost mučenja prosilca za azil v njegovi državi izvora. Ayaz je prebegnil v Srbijo, ko je bil v Turčiji obsojen na 15 let zapora zaradi rušenja ustavne ureditve, a je bila njegova prošnja za azil zavrnjena. Ministrstvo vztraja, da je ravnalo po črki zakona, poziv Komiteja Združenih narodov proti mučenju pa ni bil upoštevan, ker naj bi prispel po tem, ko je bil dokument o vrnitvi že podpisan. Več o obtožnici pove Pavle Kilibarda iz beograjskega Centra za človekove pravice.

Izjava

Evropsko sodišče za človekove pravice je v ločenem postopku že potrdilo, da so mu bile kršene pravice do obrambe v Turčiji. Nadaljuje Kilibarda.

Izjava

Kilibarda priznava, da o razlogih za izročitev lahko samo ugibajo, najverjetneje pa gre za politični dogovor med Srbijo in Turčijo med katerima so vse boljši bilateralni odnosi.

Skupina štiridesetih sirskih uporniških skupin je v skupni izjavi za javnost odpovedala udeležbo na napovedanih mirovnih pogajanjih v Sočiju pod pokroviteljstvom Turčije, Irana in Rusije. Pod skupno izjavo se med drugim podpisujejo številne enote tako imenovane Svobodne sirske vojske in največje islamistične koalicije Ahrar-al-Šam. Rusijo uporniki označujejo kot pristransko, nepošteno in neiskreno ter kot takšno neprimerno za posrednika v pogajanjih. Rusija poskuša, po prepričanju podpisnikov izjave, zaobiti mirovna pogajanja v Ženevi pod pokroviteljstvom Združenih narodov, takšnim poskusom pa se je potrebno, po mnenju podpisnikov, izogibati.

Dobra dva tedna po tem, ko je ruski predsednik ob obisku letalske baze Hmejmim napovedal umik znatnega dela ruskih sil z ozemlja Sirije, je zgornji dom ruskega parlamenta ratificiral sporazum s to bližnjevzhodno državo. Sporazum predvideva razširitev dejavnosti ruske mornarice v Tartusu na obali Sredozemlja. Minister za obrambo Sergej Šojgu je na novinarski konferenci pojasnil, da je Rusija s tem začela vzpostavljati stalno prisotnost v obeh omenjenih bazah. Ti sta bili že predmet sporazuma iz začetka leta, ki daje Rusiji nadzor nad oporiščema za nadaljnjih 49 let.

Podpredsednik ruske vlade Vitalij Mutko za obdobje do šest mesecev odstopa s položaja predsednika tamkajšnje krovne nogometne zveze. Razlog za to odločitev, pojasnjuje Mutko, je proces na Mednarodnem razsodišču za šport v Lozani. Tam bo do nedavnega minister za šport poskusil izpodbijati doživljenjsko prepoved sodelovanja na olimpijskih igrah. Prepoved je Mednarodni olimpijski komite uvedel zaradi Mutkove domnevne vpletenosti v sistematičen doping ruskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014.

Mutku olimpijske afere niso tuje. Po igrah v Vancouvru leta 2010 se je znašel pod obtožbami o prekomerni porabi sredstev, ko je bilo razkrito, da je njegovo 20-dnevno bivanje v hotelu v povprečju stalo 1500 evrov dnevno. V tem času je Vitalij Leontijevič terjal stroške za kar 97 zajtrkov.

Samooklicani ruski nacionalistični demokrat Aleksej Navalni ne bo smel kandidirati na marčevskih predsedniških volitvah, je odločila volilna komisija. Skoraj soglasno odločitev 13-članske komisije so utemeljili z dejstvom, da je še vedno na prestajanju pogojne kazni. Leta 2013 je bil namreč obsojen zaradi domnevne kraje lesa iz državnega podjetja v vrednosti pol milijona dolarjev. Na prihajajočih volitvah si, sodeč po anketah javnega mnenja, nov, že četrti mandat, lahko obeta aktualni predsednik Vladimir Putin. Po javni naznanitvi odločitve komisije je Navalni državljane pozval k bojkotu volitev, s čimer si je po besedah Putinovega predstavnika za odnose z javnostmi morda nakopal nove pravne težave.

“Kanadčani ne bodo sedeli križem rok, dokler venezuelska vlada odreka lastnemu narodu osnovne človekove pravice in preprečuje dostop do osnovne humanitarne pomoči,” je povedala kanadska ministrica za zunanje zadeve Chrystia Freeland. Ministrica se je zato odločila, da bo ukrepala, in je na venezuelsko razglasitev kanadskega veleposlanika za nezaželeno osebo odgovorila povračilno. Veleposlanika Craiga Kowalika je predsednica ustavodajne skupščine Delcy Rodriguez pred dvema dnevoma obtožila vpletanja v venezuelske notranjepolitične zadeve.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

njeh Kanada ima dovolj lastnega masla na glavi, naj najprej to upedenajo, ne pa da Inuite vlačjo po sejmih umetnosti pa take oslarije. Kanada je dokaj najbližja Ameriki po politiki, tudi ni dobro spregledati, da Kanada nima več tako okoljevarstvene politike, kot jo je včasih imela ampak sledi vzoru ZDA.

hej, a veste da je premier Srbije klical Ciprasa za božič v Beograd? Kaj je že - ta vučko je opasan momak vam rečem.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.