Ko delavci plačujejo delodajalcem

Aktualno-politična novica
22. 2. 2013 - 14.00
 / OFF

Lep pozdrav, spoštovano bralstvo. Situacija v Maliju že ponuja vzporednice z razmerami v obdobju po okupaciji Iraka. Kljub temu, da naj bi malijske in francoske vojaške sile iz severnega dela Malija pregnale islamske skupine, to še zdaleč ne predstavlja konca oboroženih spopadov. Prej šele njihov začetek. V mestu Gao na severu Malija so namreč pripadniki islamistične skupine Mujao za kratek čas zavzeli mestno hišo. Gre za islamistično skupino, ki je pred francosko vojaško intervencijo devet mesecev kontrolirala širše severno območje. Po večurnih spopadih, v katerih je izgubilo življenje vsaj 5 islamistov, so jih malijske in francoske sile uspele iz mestne hiše pregnati. Od francoske vojaške intervencije meseca januarja ni prvič, da so se islamistične skrajne skupine ponovno infiltrirale na območje, ki naj bi ga nadzorovali francoska in malijska vojska. Kasneje je pred vojaško bazo v mestu Kidal na severovzhodu Malija odjeknila podstavljena bomba v avtu. Tiskovni predstavnik Mujaa je napovedal, da lahko v bodoče pričakujejo še več tovrstnih akcij.

Poklicali smo direktorja Mednarodnega afriškega foruma Ibrahima Nouhouma, ki nam je povedal več o islamistični skupini Mujao.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Ibrahim v izjavi omeni, da je ekstremistična skupina Mujao iz Gao-a pregnala Nacionalno gibanje za osvoboditev Azawada, gibanje, ki se bori za neodvisno tuareško državo. A je pri tem dodal, da prav tako številni Tuaregi podpirajo tudi ekstremistično skupino Mujao. Razloge za malijsko negotovo prihodnost razloži povsem enostavno.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Agonija v Siriji se nadaljuje. V sirski prestolnici je bilo v eksploziji bombe, ki je odjeknila blizu sedeža stranke Baath in ruske ambasade, čez 50 smrtnih žrtev. Ranjenih je bilo vsaj 250. Med njimi so bili večinoma civilisti. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, sta pa tako vladna kot opozicijska stran obtožili druga drugo.

V indijski severni državi Bihar so maoistični uporniki, ki jih indijska vlada označuje kot največji izziv notranje varnosti, izvedli napad na policijski konvoj, ki je patruljiral na območju. Pri tem naj bi jih tudi olajšali za vse orožje in strelivo, ki so ga prevažali. Maoisti, ki zase pravijo, da se borijo za neodvisno državo in za revno podeželsko prebivalstvo, naj bi nadzorovali vse večja območja. Pod svojim nadzorom imajo številna območja v več indijskih državah s skupnim imenom Rdeči koridor, ki se vije od severovzhoda vse do centralne Indije.

V Evropi je v zadnjem času splošni trend, da se spreminjajo podobe oblastnih poslopij. Naša aktualna vlada si je zaradi protestov že pred časom odprla zasilna stranska vrata iz vladnega poslopja. Medtem ograjo, ki loči parlament in vseslovenske vstajnike, pomika vse bolj proti poslopjem Nove Ljubljanske banke, in če bo šlo tako naprej, se bomo lahko kaj kmalu dobivali kar pred KUD-om v Trnovem. Zaradi drugih varnostnih vzgibov bodo po predlogu poljske policije in obveščevalne službe v prihodnjih letih poljski hram demokracije obdali z zidom in ograjo. Razlog za izredne varnostne ukrepe je sicer druge narave kot pri nas. Za to je poskrbel 45-letni kemik iz Krakova, sicer nacionalist in antisemit, ki je pred letom načrtoval napad na parlament in hotel pri tem ubiti čim več visokih politikov.

Slovenska ljudska stranka bo v ponedeljek izstopila iz koalicije. To pomeni, da bosta minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav odstopila s svojih položajev. Bogovič je pojasnil, da bosta ministra s tem sledila sklepom stranke, ki so bili sprejeti na njenih organih. Prvi je bil ta, da bosta "v tako imenovani korupcijski škandal vpletena" premier Janez Janša in ljubljanski župan Zoran Janković odstopila z njunih javnih funkcij. Ker se zavedajo, da se to ne bo zgodilo samovoljno, izstopajo iz koalicije. Zavzemajo se za predčasne volitve.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije se pri projektu z naslovom Integracijski paket za brezposelne, begunce in prosilce za azil srečuje z neverjetnimi zgodbami pri izogibanju obveznostim, ki jih imajo delodajalci. Ena od teh je zgodba delavca migranta, ki se je hudo poškodoval v prometni nesreči. Več nam je povedal izvršni sekretar zveze Goran Lukič.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Koliko podobnih primerov izpisa iz registra Zavoda za zdravstveno zavarovanje so zaznali pri izvajanju tega projekta, ali lahko govorimo že o vzorcu? Goran Lukič:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.