Kurzev off

Aktualno-politična novica
6. 6. 2016 - 15.00
 / OFF

V Portoriku je na strankarskih volitvah zmagala kandidatka demokratske stranke Hillary Clinton. Točno štetje glasov sicer še poteka, po sedanjih podatkih pa je nekdanja zunanja ministrica osvojila najmanj 31 glasov delegatov, s čimer ji za nominacijo Demokratske stranke na zvezni ravni primanjkuje le še dodatnih 30 glasov. Zaradi varčevalnih ukrepov je bila sicer odprta le tretjina prvotno začrtanih volišč, iz vrst kampanje protikandidata demokratske stranke Bernieja Sandersa pa je bilo prav tako slišati, da jim demokratska stranka ni odobrila certifikacije za nabiranje glasov v zaporih. Spomnimo, da so primarne volitve v Portoriku edini način vplivanja na izid predsedniških volitvah, saj zaradi pravnega statusa teritorija tamkajšnji prebivalci ne morejo voliti na splošnih volitvah.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je podpisal novo zakonodajo, uperjeno zoper gibanje BDS. To gibanje se zavzema za bojkot in sankcije zoper Izrael v imenu varovanja pravic Palestincev, ki so kršene s strani izraelske države. Nov zakon za podpornike gibanja predvideva tudi kazni, guverner pa je v izjavi dejal, da “če bojkotiraš Izrael, bo New York bojkotiral tebe”. New York je tako postal prva zvezna država, ki je sprejela ukrepe zoper gibanje BDS, potezo pa so že močno obsodile mnoge nevladne organizacije. Kako bodo oblasti nadzirale in preprečevale podporo gibanju, še ni jasno.

Ostajamo pri Izraelu. Na predvečer začetka ramadana, muslimanskega postnega meseca, se je v Izraelu več tisoč ljudi odpravilo na tradicionalni pohod po ulicah muslimanske četrti v starem delu Jeruzalema. S tem so obeležili praznik, imenovan dan Jeruzalema, s katerim se spominjajo ponovne združitve in predvsem okupacije nad Jeruzalemom po šestdnevni vojni leta 1967. V preteklih letih je omenjeni pohod že izzval konfliktne situacije, saj so pohodniki muslimanskim opazovalcem skandirali rasistična in nacionalistična gesla in skrunili muslimanske simbole ob poti. Zavoljo tega je Ir Amim, organizacija, ki bdi nad izraelsko-palestinskim konfliktom, na vrhovno sodišče naslovila peticijo, v kateri so predlagali spremembo poti pohoda, da ne bi prišlo do neposredne konfrontacije pri zahodnem zidu, svetem kraju za obe verstvi. Sodišče predloga ni sprejelo, so pa pohod časovno omejili, da se ne prekriva z začetkom ramadana.

Iraška vojska je zavzela jugovzhodni del mesta Faludža. Vojsko sicer podpira koalicija brezpilotnih zračnih napadov, ki jo vodi ZDA, prav tako pa pri bojevanju sodelujejo šiitske milice. S strani vodje ene izmed milic Hadija al-Amirija je bilo ob zavzetju mesta slišati očitke o primanjkljaju načrtovanja, prav tako pa je osredotočanje iraške vojske na bitko pri Mosulu označil kot izdajstvo bitke pri Faludži.

V veljavo je stopil sporazum Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo, ki uvaja strožje nadzorovanje nezakonitega ribarjenja. Težnja po uresničitvi sega v leto 2009, pred mesecem dni pa se je 29 držav zakonsko obvezalo k uveljavitvi njegovih določil, s čimer je bil dosežen pogoj za veljavo sporazuma. Določila obsegajo vnaprejšnjo zahtevo po dovoljenju za pristanek, ki bo sedaj mogoča le v pristaniščih, opremljenih za ustrezno inšpekcijo, ter podajanje informacij o aktivnosti posamezne ladje in ribah, ki jih prevaža. Če bo ugotovljeno, da ladja ne ustreza sedaj poenotenim zakonskim predpisom, ji bo razen za namene inšpekcije preprečen vstop v pristanišče, podatki o ladji pa bojo sedaj morali biti posredovani tudi ostalim državam podpisnicam skozi poenoteno bazo podatkov.

Švicarski volivci so na včerajšnjem referendumu s 67 odstotki glasov sprejeli reformo azilne zakonodaje, ki bo sedaj pospešila azilne postopke, med drugim tudi postopke vračanja domnevno nelegitimnih ekonomskih migrantov. Večina postopkov naj bi sedaj potekala v novih zveznih centrih, s čimer bi bilo delo pristojnih centralizirano. Prav tako pa so s 77 odstotki glasov zavrnili pobudo za uvedbo univerzalnega temeljnega dohodka ali krajše UTD. Zakaj so bile švicarske politične stranke UTD-ju večinoma nenaklonjene,  soorganizator iniciative za univerzalni temeljni dohodek v Švici Enno Schmidt:

Izjava

Evropska komisija pripravlja strategijo upravljanja migracij. Po poročanju časnika Financial Times trenutni predlog predvideva uveljavitev podobnih dogovorov, kakršnega je EU sprejela s Turčijo, tudi z drugimi državami. Med njimi naj bi bile Tunizija, Jordanija, Libanon, Etiopija in Niger. Omenjene države bi v zameno za omejevanje migracij dobile ugodnejše trgovinske in vizumske režime ter finančno pomoč. Za slednjo bi bilo v naslednjih 4 letih namenjenih 8 milijard evrov, del tega denarja pa bi prišel tudi iz skladov za razvojno pomoč. Ta bi bila po novem torej pogojena z omejevanjem migracije. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je medtem izrazil mnenje, da bi se Evropska unija morala zgledovati po avstralskem modelu omejevanja migracij. Avstralija migrante prestreže, preden dosežejo celino, in jih pošilja v taborišča na pacifiških otokih, kjer čakajo na končanje postopkov za pridobitev azila.

V Japonsko. Na volitvah prefekturnega parlamenta na otoku Okinava so s 27 pridobljenimi sedeži izmed 48-ih zmago želi podporniki tamkajšnjega guvernerja Takeshija Onage, ki želi premakniti ameriško bazo Futenma na manj obljudeni del otoka. Spomnimo, da sta se Japonska in ZDA leta 1996 dogovorili za premik dotične baze iz urbanega območja Okinawe, vendar baze zaradi dejavnosti ameriških mornarjev nihče noče imeti v bližini. Nasprotovanje je namreč odjeknilo zaradi posilstva japonskega dekleta s strani ameriškega vojaka, nedavno pa je že napeto atmosfero znova načela prometna nesreča, ki jo je povzročil vinjen ameriški vojak. Vlada premierja Shinza Abeja sicer vztraja na premestitvi baze bližje geografskemu centru Okinawe, ukrepe k ublažitvi nelagodja prebivalstva japonskega mesta pa so prejeli v ameriški mornarici, ki se je na prej omenjeni dogodek odzvala s tem, da je mornarjem prepovedala zauživanje alkoholnih pijač.

Off sta pripravila vajenka Sara in Tit.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness