LafargOFF

Aktualno-politična novica
29. 6. 2018 - 15.00
 / OFF

Francoski cementarski velikan Lafarge, zdaj del koncerna Lafarge-Holcim, se bo moral na sodišču zagovarjati zaradi obtožb o sodelovanju pri zločinih proti človeštvu. Zoper njihovo hčerinsko sirsko podjetje namreč poteka uradna preiskava zaradi plačevanja oboroženim skupinam v Siriji, med drugim tudi Islamski državi, za to, da je njihova tovarna v Siriji lahko obratovala relativno nemoteno. V ta namen ter za nekatere surovine so oboroženim skupinam v treh letih izplačali nekaj več kot 13 milijonov evrov. Zanimivo pri primeru, ki so ga sprožile prijave, podane proti podjetju s strani številnih bivših zaposlenih v sirski podružnici, je, da je obtožbe in preiskave deležno tudi matično podjetje, ki se v takšnih primerih dostikrat uspešno distancira od odločitev svojih tujih podružnic.

Voditelji Litve, Latvije, Estonije in Poljske so v Bruslju skupaj z Jeanom-Claudom Junckerjem podpisali dogovor, po katerem bodo države do leta 2025 svoje električno omrežje povsem osamosvojile od ruskega ter se priključile v omrežje Evropske unije. Države so od ruske energije odvisne še od časov Sovjetske zveze, ki je postavila infrastrukturo, danes pa naj bi po besedah podpisnikov sporazuma predstavljala velik faktor tudi v smislu političnega vpliva Rusije na njihove odločevalce. S podpisom dogovora se je odklenila tudi milijarda evrov sredstev, ki jih bo Unija namenila temu projektu, med drugim tudi za izgradnjo podvodnega kabla, ki bo zaobšel ruski Kaliningrad. Glede slednjega bodo morala tudi potekati pogajanja med Rusijo in EU, saj je trenutno z ruskim omrežjem sinhroniziran ravno preko baltskih držav.
O azerbajdžanskih darilih Evropski uniji
 / 17. 1. 2018

Med štirinajstimi bivšimi člani parlamentarne skupščine Sveta Evrope, ki so bili zaradi korupcijskega škandala v korist Azerbajdžana doživljenjsko izključeni iz Sveta, je tudi prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič. Kot je navedeno v odločitvi, je bilo v neodvisni preiskavi ugotovljeno, da je Jelinčič julija 2012 prejel 25 tisoč evrov od enega od britanskih podjetij, vpletenih v primer "pralnica". S tem je bil vzpostavljen sum, da je deloval v prid Azerbajdžana pri opazovanju volitev. Jelinčič o zadevi ni podal pisnega odgovora, kot so to od njega zahtevali preiskovalci, niti ni odgovoril na pismo, ki mu ga je poslal vodja odbora, na obtožbe pa se je prek medijev odzval s trditvijo, da je bilo nakazilo v resnici plačilo za prevod knjige Ukana Toneta Svetine iz slovenščine v ruščino.

o deželnih volitvah v Furlaniji - Julijski krajini in dveh izvoljenih slovenskih poslancev
 / 2. 5. 2018

Deželna vlada v Furlaniji - Julijski krajini bo zaprosila Rim, da poostri nadzor na meji z Avstrijo in Slovenijo ter da naj na obmejno območje pošlje več policistov, je v deželnem svetu povedal Pierpaolo Roberti, ki je v deželni vladi Massimiliana Fedrige pristojen za varnost. Nadzor bi bil tako domnevno učinkovitejši, Italija pa bi lahko izkoristila dvostranski dogovor s sosedama, po katerem bi lahko v 24 urah vrnila ljudi, ki ilegalno prečkajo mejo.

Na isti seji je Fedriga iz stranke Liga izrazil upanje, da se bo Slovenija priključila Evropskemu združenju za teritorialno sodelovanje Brez meja, namenjenemu lažjemu čezmejnemu sodelovanju, v katerem sta za zdaj zgolj regiji Benečija in avstrijska Koroška.

Na avstrijskem Koroškem še naprej podporo 6562 volivcev, ki so dali svoj glas na volitvah za predsednika Narodnega sveta koroških Slovencev in Zbora narodnih predstavnikov, uživa Valentin Inzko. V Celovcu rojeni Inzko, ki sicer deluje tudi kot visoki predstavnik Sveta za implementacijo miru za Bosno in Hercegovino, je bil na volitvah edini kandidat.

Danes med 13. in 15. uro je v jeklarni Štore Steel potekala opozorilna stavka, sklicana s strani članov Konfederacije slovenskih sindikatov. Predstavniki sindikata namreč niso bili uspešni na pogajanjih z vodstvom podjetja, ki navkljub odličnim poslovnim rezultatom ne želi dvigniti plač zaposlenim, prišlo je tudi do groženj z odpovedmi. Situacijo opiše Gvido Novak, predsednik Konfederacije:

Izjava

Sokolski dom
O poskusu izselievanja uporabnikov Sokolskega doma v Novem mestu
 / 28. 9. 2016

V četrtek napovedana deložacija uporabnikov Narodnega doma Sokolc v Novem mestu ni stekla po pričakovanjih občine. Slednja je namreč od Okrajnega sodišča v Novem mestu prejela sklep, da se izvršilni postopek zoper Društvo za kulturno osveščanje, ki je bilo do sedaj formalni uporabnik, ustavi, ker je bilo imenovano društvo izbrisano iz sodnega registra. Že nekdanje društvo je sicer izgubilo v procesu proti mestni občini, saj je slednji kot lastnici objekta bila odobrena prošnja za izpraznitev prostorov. Umetniška in ostala društva tako do nadaljnjega ostajajo v Sokolcu, predvidena obnova strehe s strani občine očitno še ne bo stekla.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.