LOBISTIČEN OFF

Aktualno-politična novica
14. 7. 2015 - 15.00
 / OFF

Zunanji ministri Irana ter petih stalnih članic Varnostnega sveta ZN in Nemčije so danes na Dunaju sklenili jedrski sporazum. Ta priznava pravico Irana do mirnega jedrskega razvoja in odstranjuje sankcije nad Iranom s strani ZDA in Evropske unije, potem ko jih bo odstranil tudi Varnostni svet ZN, vendar pod določenimi pogoji. Ti vključujejo nadzor nad udejanjanjem dogovorjenega načrta s strani komisije Mednarodne agencije za atomsko energijo in držav, vključenimi v pogajanja, ki bodo sestankovale vsaki dve leti. Iranu je bila prav tako postavljena maksimalna omejitev kopičenja urana pri 300 kilogramih, presežki pa bodo morali biti bodisi zamenjani ali prodani. Prav tako Iran ne bo smel razvijati jedrskega orožja, ZDA in Evropska unija pa ob pogoju spoštovanja dogovora ne bodo smele uvajati dodatnih sankcij. V primeru, da se ugotovi kršitev, bodo sankcije v roku 65-ih dni ponovne uvedene.

Nova raziskava organizacije Corporate Europe Observatory in gibanja SumOfUs je odkrila povečanje lobistične aktivnosti pri sprejemanju čezatlantskega trgovinskega in naložbenega partnerstva, pri čemer prednjačijo predvsem finančne in farmacevtske korporacije. O zaključkih in merjenju lobiranja v raziskavi nam pove Pia Eberhardt iz Corporate Europe Observatory:

Izjava

Lobiranja s strani korporacij prav tako drastično presegajo lobije civilno družbenih gibanj ali sindikatov.

Izjava

V poročilu je prav tako moč videti drastično razliko med korporacijami zahodnih držav centra in ostalih, večinoma perifernih držav.

Izjava

Ministri Evropske unije za kmetijstvo so skorajda enoglasno izrazili nasprotovanje predlogu Evropske komisije o preložitvi odločanja uvoza gensko spremenjenih organizmov na posamezne države članice. Predlog bi spremenil zdajšnjo prakso izdajanja dovoljenja za njihov uvoz, ki ga ob privolitvi držav članic poda Evropska komisija na podlagi znanstvene preučitve Evropske agencije za varnost hrane oziroma krajše EFSA. Nekatere pomisleke nam pove slovenski minister za kmetijstvo, Dejan Židan.

Izjava

Romunski premier Viktor Ponta je bil s strani protikorupcijske tožilske agencije DNA obsojen koruptivnih dejanj, poneverbe, utaje davkov in pranja denarja. Konkretno je obtožen spisanja 17-ih lažnih računov za poslanca Dana Sove, kjer je v zameno dobil 55.000 evrov. Obtožbe se sicer nanašajo na obdobje med letom 2007 in 2011, ko je bil sedanji premier še odvetnik, zaradi obtožb pa je že odstopil s čela Socialdemokratske stranke. Kljub temu da obstajajo sumi o konfliktu interesov po letu 2012, ko je Ponta prevzel premierski stolček, pa mu je parlament, v katerem ima njegova Socialdemokratska stranka tudi večino, omogočil obdržanje imunitete pred preiskavo. Te je deležen tudi že omenjeni poslanec Dan Sova.

240 rudarjev iz rudnika Kreka v mestu Tuzla Bosne in Hercegovine protestno odvrača odhod iz jame rudnika zaradi zamude izplačila plač, plačila toplega obroka in zakasnitve plačevanja kreditnega obroka. Pred približno mesecem dni so rudarji sicer zaradi istih razlogov že protestno ostali v jamah, nakar jim je bila obljubljena izpolnitev njihovih zahtev do drugega julija, vendar do tega ni nikoli prišlo. Zaradi tega so rudarji prve, druge in tretje izmene akcijo ponovili, v jami pa sedaj ostajajo že dobrih 24 ur.

Združenje skavtov Boy Scouts of America Združenih držav Amerike je sprejelo resolucijo o ukinitvi prepovedi imenovanja skavtičnih vodij, ki bi pripadali LGBT skupnosti. Odrasli homoseksualci in transseksualci bodo sedaj imeli možnost postati vodje, četudi je odločitev še vedno le prepuščena vsakokratnim družinam in organizacijam, da v lokalni enoti izvolijo vodjo, ki najbolje ustreza njihovim prepričanjem. Resolucija, sledeča izjavi organizacije skavtov, prihaja po seriji družbenih in pravnih sprememb, dokument pa mora biti z njihove strani še ratificiran, kar se naj bi imelo zgoditi 27. julija. Spomnimo, da je dotična organizacija leta 2013 dopustila včlanitev drugače spolno orientiranih najstnikov, vendar vztrajala pri izključevanju odraslih voditeljev. Pravico organizacije do dopuščanja participiranja le heteroseksualno usmerjenih je leta 2000 prav tako potrdilo ameriško vrhovno sodišče.

O razširitvi članov na drugače spolno misleče in želeče pa te dni razmišlja tudi Pentagon. Ameriški obrambni minister Ash Carter je napovedal šest mesecev trajajočo študijo, ki bi ugotovila, ali članstvo transseksualcev lahko vpliva na bojno pripravljenost vojske. Za časa preiskave transseksualno usmerjenih sicer ne bodo včlanjevali, vendar naj bi bila vojski tudi onemogočena njihova izključitev.

Generalni sekretar zveze Nato, Jens Stoltenberg, se je včeraj sestal s premierjem Mirom Cerarjem, ki je obljubil prenehanje zmanjšanja slovenskega proračunskega izdatka za obrambo ter njegovo postopno dvigovanje za 0,04 odstotka bruto domačega proizvoda, ki se bo začelo z letom 2017. Premier je poudaril predvsem vlaganje v razvoj in modernizacijo opreme, medtem ko povišanje mase plač vojakov ni bilo v ospredju. Zaradi ukrajinske krize so se članice zavezništva lani v Walesu zavezale k prenehanju krčenja obrambnih sredstev ter k povečevanju njihovega deleža na 2 odstotka BDP-ja v primeru gospodarske rasti. Slovenija je sicer v zadnjih nekaj letih znatno oklestila proračunski delež, namenjen za obrambo, trenutni delež pa se nahaja pod enim odstotkom.

Založba Sanje je predstavila svoje knjižne novosti, med katerimi je najti tudi zbirko esejev Dragana Petrovca z naslovom Nasilje pod Masko. O glavni premisi knjige nam pove avtor knjige, Petrovec.

Izjava

Preprečevanja pa po mnenju sogovornika ne gre iskati v rohoitrskih restriktivnih politikah uporabe represivnih aparatov, ki je bolj ali manj prva rešitev na seznamu večine sedanjih ukrepov.

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness