Milo za dragOFF

Aktualno-politična novica
ceuta
18. 5. 2021 - 15.00
 / OFF

Španska vlada je na območje Ceute, španske eksklave na severu Maroka, poslala več sto vojakov. Ti naj bi policiji pomagali pri nadzorovanju meje eksklave z Marokom. V noči z nedelje na ponedeljek je namreč na območje Ceute začelo prihajati večje število migrantov. Situacijo na terenu opiše Irina Samy, prostovoljka organizacije No Name Kitchen.

Izjava

Maroko ima s Španijo in Evropsko unijo sklenjen sporazum, po katerem Španijo “varuje” pred migranti, maroški policisti pa sprejemajo migrante, ki jih brez individualne obravnave Španija vrača Maroku. Ker pa maroški obmejni policisti migrantom trenutno ne preprečujejo odhoda v Ceuto, je Samy prepričana, da gre za načrtno enostransko akcijo maroške oblasti. Nedavno je namreč diplomatske odnose obeh držav zamajala novica, da je Španija na svoje ozemlje sprejela vodjo Fronte Polisario Brahima Ghalija

Fronta Polisario se bori za končanje maroške okupacije Zahodne Sahare in izvedbo referenduma o neodvisnosti, ki so ga Sahravijcem Združeni narodi obljubili že pred tremi desetletji. Ghalija naj bi Španija v državo sprejela pod lažno identiteto, da bi se lahko v bolnišnici na severu države zdravil zaradi okužbe s covidom-19. Španija o tem Maroka ni obvestila, zato se je maroški zunanji minister Naser Burita pred tednom dni javno spraševal, ali je severna soseda pripravljena žrtvovati odnose z Marokom.

Izjava

Na severozahodu Bosne in Hercegovine so oblasti začele s praznjenjem skvotov v Bihaću. V mestu zaradi zapiranja uradnih centrov v bližini meje s Hrvaško po skvotih živi več sto migrantov. Več kot 200 jih je ministrstvo za varnost sedaj izselilo iz zapuščenega doma za upokojence in jih odpeljalo v center Lipa. Odročni center, ki je v začetku leta pogorel do tal, je nastal konec leta 2019 kot “začasna” rešitev, saj naj bi migranti po mestih predstavljali nevarnost za širjenje covida-19. Virus je izgovor za zapiranje migrantov stran od oči lokalnega prebivalstva tudi tokrat.

Vojno letalstvo Združenih držav Amerike bo romunsko letalsko bazo Câmpia Turzii nadgradilo v novo središče Natovega letalstva v črnomorski regiji. Še ta mesec bo ameriško letalstvo začelo z izvajalci del podpisovati pogodbe v skupni vrednosti 124 milijonov evrov. Nekdanje sovjetsko letalsko oporišče bo po novem lahko gostilo težka transportna letala in vojaške lovce. Romunija bo tako z dvema vojaškima letalskima oporiščema lahko vzdrževala vojaške in nadzorne operacije ameriškega letalstva v regiji.

Nemško ustavno sodišče je zavrnilo še eno odločanje o ustavnosti programov Evropske centralne banke. Gre za še en poskus, ki ga vodijo konservativni profesorji ekonomije in prava, da bi ustavili ekspanzivno monetarno politiko centralne banke. Sodišče je tokratni ugovor ustavnosti glede več let trajajočega programa tako imenovanega kvantitativnega sproščanja zavrnilo, ker je o tem v podobni sodbi lani že odločalo. Takrat je dalo dodatne obveze nemški vladi in nemški centralni banki, ki sta jih po mnenju sodišča tudi izpolnili. Argument tožiteljev je, da je banka z znižanjem obrestnih mer nesorazmerno prizadela nemške varčevalce. To je sicer le etapna zmaga dolgoletnih bojev Evropske centralne banke z nemškimi kritiki pred ustavnim sodiščem v Karlsruheju. Pred sodniki so bodo namreč v kratkem znašli tudi pandemični programi ECB-ja.

Pravna mreža za varstvo demokracije je zoper Uroša Urbanijo na državno tožilstvo vložila kazensko ovadbo. Direktorju vladnega urada za komuniciranje očitajo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. To naj bi storil, ko je od Slovenske tiskovne agencije brez pravne podlage večkrat zahteval poslovno dokumentacijo. S tem je po prepričanju pravne mreže posegel v avtonomijo in uredniško neodvisnost STA. Poleg tega v nasprotju z zakonom ni odobril izplačila sredstev za izvajanje javne službe STA v letu 2021. 

Sindikat poklicnega gasilstva je napovedal zaostritev sindikalnih aktivnosti, ker minister za obrambo Matej Tonin, kot pravijo v sindikatu, popolnoma ignorira stavkovne zaveze. Sindikat ne izključuje niti možnosti stavke – Tonin naj se namreč ne bi odzival na njihove pozive k izpolnitvi zahtev iz stavkovnega sporazuma, ki ga je pred več kot tremi leti s sindikatom podpisala takratna ministrica za obrambo Andreja Katič. Gasilcem po sporazumu pripadajo višje plače in plačni dodatki.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness