Mladi MlađOFF

Aktualno-politična novica
6. 6. 2019 - 15.00
 / OFF

Kitajska je podelila licence za komercialno rabo frekvenc 5G ter s tem naredila velik korak naprej na področju novih tehnologij in prehitela Združene države Amerike. Kitajsko ministrstvo za industrijo in informacijsko tehnologijo je licenco podelilo štirim družbam v državni lasti, in sicer družbam China Telecom, China Mobile, China Unicom in China Broadcasting Network Corporation. Kakor je pojasnil minister Mjao Uej, bodo po podelitvi licenc povabili tudi tuje družbe, da naj sodelujejo na trgu pri razvoju tehnologij 5G.

5G je peta generacija mobilne telefonije, ki prinaša hitrejši prenos podatkov in širšo uporabo novih tehnologij, kot so avtonomna vožnja, oddaljena medicinska diagnostika in mobilna plačila. Pri razvoju teh tehnologij je pomembno vlogo odigral kitajski Huawei, vendar pa je pri tem naletel na velik odpor v ZDA, ki so druge države pozvale, naj ne uporabljajo kitajske tehnologije, saj bi lahko pomenila veliko varnostno tveganje. Ob podelitvi licenc za komercialno rabo so v Huaweiu zapisali, da bodo podpirali razvoj omrežja s strani kitajskih mobilnih operaterjev.

Urad Evropske unije za intelektualno lastnino v najnovejšem poročilu ugotavlja, da izgube zaradi ponarejanja in piratstva v enajstih ključnih gospodarskih panogah v EU vsako leto znašajo skoraj šestdeset milijard evrov. V analizo je bila zajeta celotna prodaja v naslednjih panogah: kozmetični izdelki in izdelki za osebno nego, oblačila, obutev in modni dodatki, športna oprema, igrače in igre, nakit in ure, torbice in prtljaga, posneta glasba, žgane pijače in vino, farmacevtski izdelki ter pesticidi in pametni telefoni. Medtem ko je na celotni ravni delež izgub v EU 7,4-odstoten, izgube v prodaji v Sloveniji po ocenah predstavljajo 12-odstotni delež. Izgube od prve tovrstne analize v letu 2018 na ravni EU so se zmanjšale v vseh analiziranih gospodarskih panogah, razen v dveh: na področju oblačil, obutve in modnih dodatkov ter kozmetičnih izdelkov in izdelkov za osebno nego. Dotična panoga predstavlja po obsegu prodaje in številu zaposlenih največjo med vsemi analiziranimi. Po ocenah v poročilu naj bi izgube v tej panogi na ravni EU znašale približno 28,4 milijarde evrov letno, kar predstavlja malce manj kot deset odstotkov celotnega obsega prodaje. V Sloveniji znaša ocenjena izguba v tej panogi zaradi ponarejanja približno 109 milijonov evrov letno, kar predstavlja približno 16,7 odstotka obsega prodaje. Kratek povzetek? Naj živi Abibas!

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je v sredo sporočila, da mladoletnim migrantom brez spremstva, ki so nastanjeni v zavetiščih, ukinja vso pravno pomoč, možnost učenja angleškega jezika in rekreacijo. Otroci bodo poslej deležni le še storitev, ki so nujne za njihovo življenje in varnost. Odločitev je sicer v nasprotju z ameriško zakonodajo, odločitvami zveznih sodišč in državnimi zakoni, ki za mladoletnike v varstvu zvezne vlade zahtevajo obvezno izobraževanje in rekreacijo. Ameriška vlada je zavetišča obvestila, da omenjenih stroškov ne bo plačala retroaktivno od 22. maja dalje. Letos je v ZDA prispelo že 40.800 otrok, ki so prestopili mejo brez staršev. Zvezna zakonodaja določa, da jih morajo iz obmejnih zaporov hitro preseliti v zavetišča, velika večina jih je najstnikov iz Gvatemale, Hondurasa in Salvadorja.

Floridsko zvezno tožilstvo je proti nekdanjemu policistu Scottu Petersonu vložilo obtožnico v enajstih točkah, ker ni posredoval v lanskem strelskem napadu na srednjo šolo v Parklandu, v katerem je umrlo sedemnajst ljudi. Obtožencu, nekdanjemu šerifovemu pomočniku iz Parklanda, grozi do sto let zapora. Pokol je izvršil 20-letni Nicolas Cruz. Grozi mu smrtna kazen, saj je tožilstvo zavrnilo dogovor z obrambo o dosmrtnem zaporu za priznanje krivde. Policijska preiskava je ugotovila, da si Peterson, ki je bil na dolžnosti, ni upal stopiti v poslopje, od koder je bilo slišati strele, kasneje pa je svojo domnevno strahopetnost prikrival z lažmi. Med drugim se je izgovarjal, da je mislil, da je v poslopju ostrostrelec, ki strelja ven.

Republikanski guverner Floride Ron DeSantis, ki javno podpira orožarski lobij, je prepričan, da si Peterson zasluži ostro kazen. Predsednik Trump je Petersona označil za strahopetca, vendar pa naj bi imeli tožilci težko delo pri dokazovanju, da je oklevanje ali strahopetnost kaznivo dejanje. Pravniki menijo, da kazenska ovadba Petersona ne bo držala vode, med drugim zaradi tega, ker so sodišča doslej redno potrjevala, da policisti nimajo ustavne dolžnosti zaščititi državljane pred nevarnostjo, temveč le službeno. Peterson je že ostal brez službe, proti njemu je vloženih tudi več civilnih tožb. Zgolj še en dan, ko smo lahko nadvse hvaležni, da nismo Američani.

Italijanski poslanec Roberto Novelli iz stranke Naprej Italija je v poslanski zbornici vložil predlog za spremembo zaščitnega zakona Slovencev v Italiji. Sprememba med drugim predvideva popis prebivalstva, v katerem bi morali prebivalci Furlanije-Julijske krajine anonimno povedati, kateri jezikovni skupnosti pripadajo. V skladu s predlogom poslanca desnosredinske stranke Naprej Italija bi spremenili tudi ime zaščitnega zakona, sprejetega leta 2001, v zakon za zaščito jezikovnih manjšin v najvzhodnejši italijanski deželi. Ključna novost bi bila izvedba izrednega popisa prebivalstva, v katerem bi morali prebivalci te dežele anonimno povedati, kateri jezikovni skupnosti pripadajo. Na osnovi zbranih podatkov bi določili območje, na katerem se izvaja zakon.

Senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc je v odzivu ocenila, da bi bil popis neustaven. Zaščita Slovencev na Videmskem, Goriškem in Tržaškem po njenem mnenju ne sme biti odvisna od števila govorcev, kar naj bi potrjevali ustavni zakoni, mednarodni dogovori in tudi državni zakon o avtohtonih jezikovnih manjšinah. Za sam zakon je dotična senatorka iz vrst Demokratske stranke dejala, da njegov namen očitno ni okrepitev zaščite nemške in furlanske skupnosti, ampak omejitev slovenske manjšine. Podobna sta bila tudi odziva deželnega sekretarja Slovenske skupnosti Igorja Gabrovca in Slovenske kulturno-gospodarske zveze. Sporočili so, da predlog o popisu nima osnove v pravnem okviru, saj številčni obseg ne vpliva na raven zaščite. Izpostavili so, da v večkulturnem in večjezičnem okolju, v katerem sobivajo osebe, ki so ali se čutijo pripadnike različnih narodnih skupnosti, popis po narodnosti predstavlja tehnični in etični problem.

Negotova prihodnost pa očitno čaka radio MARŠ, našo sestrsko radijsko postajo v Mariboru. Skupaj z drugimi uporabniki in najemniki prostorov na Tkalskem prehodu 4 so od Mestne občine Maribor prejeli rok za izselitev in izpraznjenje objekta do 28. junija. Prav tako je občina odprla javni razpis za nove uporabnike prostorov, ki bo odprt do 19. junija, vanj pa so vključeni prostori v vseh nadstropjih razen v tretjem, kjer so prostori radia MARŠ. Neimenovani vir nam je povedal, da je do naših mariborskih kolegov pristopil kar sam župan Saša Arsenovič, ki jim je na vprašanje, ali se bodo morali izseliti, odgovoril, da se bo o tem osebno odločil na podlagi petletnega poslovnega načrta, ki naj bi ga mu predočili. Več o razvoju te zgodbe boste lahko slišali jutri v Kultivatorju ob 17-ih.

Današnji OFF program pa zaključujemo z radostno novico, da naš dolgoletni sodelavec Mladen Zobec danes slavi zaključek drugostopenjskega izobraževanja in je tako postal prvi magister v Republiki Sloveniji, ki ga poleg železne volje odlikuje tudi železen nasmeh. Zaupal nam je nekatere skrivnosti svojega uspeha, kot tudi izzive, s katerimi se je soočal:

Izjava

Tudi problemsko polje, s katerim se je ukvarjal, je presečišče številnih aktualnih kontradikcij, zato je njegovo delo vsekakor izjemen prispevek k slovenski akademski skupnosti:

Izjava

Mladen, čestitamo.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.