Modijev OFF Gandhiju

Aktualno-politična novica
modi
23. 3. 2023 - 15.00
 / OFF

... z Narendro Modijem, njegovo nacionalistično-neoliberalno ideologijo ter avtoritarnimi težnjami.
 / 18. 6. 2014

Indijskega opozicijskega politika Rahula Gandhija je sodišče v zahodni Indiji zaradi obrekovanja obsodilo na dve leti zapora. Gandhi je aprila 2019 v govoru na predvolilnem shodu izjavil, da imajo vsi kradljivci priimek Modi, in pri tem kot primer navedel premierja Narendro Modija. Tožbo proti njemu je nato vložil poslanec v Gudžaratu, Purneš Modi, ki pripada vladajoči stranki Bharatiya Janata Party. Gandhi je napovedal, da se bo na sodbo pritožil na višje sodišče. Gandhi, ki prihaja iz najvplivnejše politične dinastije v Indiji, katere oblast je spodnesel prav Modi, namerava na splošnih volitvah prihodnje leto kandidirati proti Modiju. Neuspeh pritožbe in uveljavitev kazni pa bi mu preprečila kandidaturo.

Izraelska reforma sodstva, protesti in nadaljevanje apartheida
 / 20. 2. 2023

Izraelski parlament je izglasoval zakon, ki omejuje pogoje za odstavitev premierja Benjamina Netanjahuja. Dosedanja ureditev je omogočala generalnemu državnemu tožilcu, da razglasi premierja za neprimernega za opravljanje funkcije. Na podlagi tega je lahko do sedaj vrhovno sodišče ministrom in premierju prepovedalo opravljanje funkcij. Proti Netanjahuju namreč že tečejo trije sodni postopki zaradi korupcije in izrabe političnega vpliva. Po novem zakonu je pristojnost odstavitve premierja ali ministra prenesena na parlament in vlado. Pa še to se lahko zgodi le iz psiholoških ali drugih zdravstvenih razlogov. Medtem se protesti proti sodnim reformam nadaljujejo, blokiranih je več cest po državi.

Ministrstvo za izobraževanje v ameriški Floridi je predlagalo razširitev prepovedi poučevanja o spolni identiteti in usmerjenosti v šolah. Prepoved, ki jo je marca lani sprejel republikanski guverner Ron DeSantis, je de facto prepovedala omenjanje LGBT+ tem v šolah do konca tretjega razreda osnovne šole, po novi uredbi pa bi prepoved veljala vse do konca srednje šole oziroma do 12. razreda. O uredbi bodo aprila odločili v floridskem svetu za izobraževanje, katerega člane imenuje guverner sam, torej republikanec Ron DeSantis. 

...in kavaško-škaljarska krimi vojna.
 / 10. 8. 2021

V Črni gori so pridržali pomočnika direktorja policijske uprave za boj proti organiziranemu kriminalu Dejana Kneževića. Sumijo ga ustanovitve kriminalne organizacije in drugih kaznivih dejanj, med drugim sodelovanja z nedavno prijeto skupino, obtoženo tihotapljenja mamil. Po besedah državnega tožilca je aretacija rezultat večmesečne preiskave, v kateri so sodelovali tako črnogorski organi pregona kot Europol. Medtem je srbsko državno tožilstvo vložilo tožbo proti devetim članom organizacije, ki je osumljena tihotapljenja kokaina v Evropo. Tudi to organizacijo naj bi vodil črnogorski policist Ljubo Milović. Med pridržanimi je še uslužbenka srbske varnostno-obveščevalne službe Bia, Dušica Jovanović.

Ustavno sodišče je razveljavilo možnost reaktivacije ustavnih sodnikov po upokojitvi. Po 74. členu zakona o sodniški službi se je sodnikom ob upokojitvi oziroma ob dopolnjenem 70. letu zaključila sodniška služba, ni pa prenehala tudi sodniška funkcija. To je omogočalo reaktivacijo sodnikov in izvajanje sodne oblasti tudi po upokojitvi. Po odločitvi ustavnega sodišča bi morala sodniška funkcija prenehati hkrati z upokojitvijo. Protiustavno pravno praznino so državnemu zboru naložili odpraviti v šestih mesecih. 

Vlada je sprejela predlog novele zakona o gospodarskih družbah, ki lajša ustanavljanje podjetij in podružnic tujih podjetij po spletu, omogočil pa bo tudi elektronski vnos sprememb podatkov v sodni register. Prinaša še ukrepe za zaščito družbenikov, delničarjev, upnikov in delavcev v družbah, ki sodelujejo v čezmejnih operacijah, ter uvaja pravila za elektronske in virtualne skupščine podjetij. 

Odpovedana stavka po sporazumu med Sindikatom Tuš in upravo
 / 19. 12. 2022

Inšpektorat za delo je podal kazenske ovadbe zoper več oseb zaradi zaznanih kršitev v podjetju Engrotuš. Izvedena je bila obsežna preiskava dveh slovaških agencij za posredovanje dela Stominus in Perta, ki delavce posredujeta več slovenskim podjetjem. 138 od skupno 379 delavcev sta agenciji posredovali Engrotušu. Delavec v Tušu v Preserjah pri Radomljah je opravil celo 413 ur v enem mesecu. Sicer postopki še niso zaključeni. Luka Lukič, vršilec dolžnosti generalnega inšpektorja, strne ugotovitve inšpektorata za delo.

Izjava

Akademskih 15

Na Univerzi v Ljubljani so bili šele včeraj seznanjeni, da je vlada prejšnji teden zaradi zmanjšanja razpoložljivih nepovratnih sredstev Evropske unije sprejela spremembe Načrta za okrevanje in odpornost ter izločila projekt novogradnje medicinske fakultete. Na fakulteti so novembra lani v okviru načrta podpisali Pogodbo za sofinanciranje Kampusa Vrazov trg Medicinska fakulteta UL in pričeli z gradnjo novega medicinskega kampusa, zdaj pa so ostali brez pomembnega vira financiranja. V odzivu na spremembe na univerzi poudarjajo, da je gradnja medicinske fakultete vitalnega pomena za našo državo, saj bodo novi prostori omogočili povečanje vpisnih mest. Vztrajajo, da bi investicija morala ostati prioriteta in od vlade pričakujejo ustrezno financiranje. 

Z Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije odgovarjajo, da bo projekt financiran iz drugih virov, s tem pa bodo zagotovili večjo fleksibilnost. Dodajajo, da bodo vsebine iz načrta dokončno umaknjene šele po dialogu z Evropsko komisijo in drugimi deležniki. 

OFF je pripravil vajenec Matej, spremljala je Zala. Univerzitetno novičko je prispevala Eva.

 

Vir fotografije: Rory Boon, Flickr, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.