mOFFsanto

Aktualno-politična novica
28. 3. 2019 - 15.00
 / OFF

O ozadjih politične delitve na Tajskem, ki je pripeljala tudi do zadnjega državnega udara maja letos.
 / 29. 10. 2014
Tajska državna volilna komisija je objavila neuradne rezultate parlamentarnih volitev, ki so potekale pretekli konec tedna. Po navedbah komisije je stranka vojaške hunte Palang Pracharat, ki državo vodi od državnega udara leta 2014, dobila večino glasov. Z 8,4 milijona glasov so za manjši delež od pričakovanega premagali največjo opozicijsko stranko Pheu Thai, za katero je glasovalo 7,9 milijona Tajcev. Vojska je oblast pred petimi leti prevzela zaradi po njihovem mnenju nevzdržnih razmer, ki jih je povzročila politična kriza takratne vlade stranke Pheu Thai, ki jo je vodila Jingluk Šinavatra. Tajsko vlado sestavljata dva doma parlamenta, zato kljub razglasitvi zmagovalca volitev še ni jasno, kdo bo lahko oblikoval vlado. Obe največji stranki sta razglasili, da imata mandat za oblikovanje vlade.

Novinarji tiskovne agencije Reuters so razkrili skrivne dokumente, v katerih je ministrstvo za energetiko Združenih držav Amerike šestim podjetjem odobrilo izvajanje pripravljalnih del za izgradnjo jedrskih reaktorjev v Saudovi Arabiji. Ta načrtuje izgradnjo dveh reaktorjev v bližnji prihodnosti, za kar naj bi tekmovali ruski, kitajski in ameriški izvajalci. Pripravljalna dela sicer še ne vključujejo nikakršnega jedrskega materiala ali opreme za jedrski reaktor, a ji vseeno nasprotujejo številni demokratski in republikanski kongresniki. Predstavnik demokratov v kongresu Brad Sherman pravi, da mora ameriška vlada za kakršno koli deljenje jedrske tehnologije dobiti odobritev kongresa. Skrbi jih namreč možnost izrabe civilne jedrske tehnologije za jedrsko oboroževanje. Saudova Arabija je sicer že napovedala, da se bo jedrsko oborožila, če bo to storil tudi Iran.

Facebook je naznanil, da bodo na svojem družbenem omrežju in na hčerinskem Instagramu odstranili vse prispevke, ki poveličujejo večvrednost bele rase in nacionalizem, osnovan na rasističnih predpostavkah. V podjetju so povedali, da so po večmesečnih pogovorih s strokovnjaki in civilno družbo ugotovili, da takšne objave spodbujajo sovraštvo in ne doprinašajo h kvaliteti družbenega diskurza. Poleg tega so po nasvetu omenjenih strokovnjakov ugotovili, da so te objave pogosto povezane z nasilnimi političnimi skupinami, kar je presenetilo tudi vse člane naše redakcije. Mirovniški aktivisti, ki že leta pozivajo k prepovedi omenjenih skupin na družbenih omrežjih so potezo sicer pozdravili, a hkrati dvomijo o učinkovitosti takšnih sistemov, ki se jih pogosto da zlahka izigrati. Facebook bo sicer še naprej dovoljeval druge oblike nacionalizma, saj so po njihovih besedah pomemben del identitete njihovih uporabnikov.

V Bruneju nadaljujejo z implementacijo najradikalnejših delov šeriatskega prava, ki vključujejo smrtno kazen s kamenjanjem za homoseksualnost. Od 3. aprila dalje bo tako v sultanatu poleg tega tudi kraja kaznovana z sekanjem rok, z zaporno kaznijo pa bodo kaznovani vsi, ki ne bodo molili vsak petek. Brunej sodi med najbogatejše države na svetu in je bil do leta 1984 britanska kolonija. Zaostritve kazni so del konzervativnega prebujenja sultana Hadžia Hasanala Bolkiaha. Amnesty International je odločitev že strogo obsodil in pozval k takojšnji zaustavitvi izvajanja sultanove direktive.

Sodišče v San Franciscu je Monsantu, ki si ga od lani lasti nemški Bayer, naložilo plačilo odškodnine v vrednosti 71 milijonov evrov zaradi herbicida RoundUp. Dolgoletna izpostavljenost temu herbicidu je po mnenju porote ameriškemu kmetu Edwinu Hardemanu povzročila limfni rak. Razsodba, na katero se bo podjetje pritožilo na višje sodišče, je še en hud udarec za proizvajalca fitopatoloških preparatov, ki jih okoljevarstveniki že leta obtožujejo uničevanja ekosistemov. Glavno učnikovino herbicida RoundUp, to je glifosat, je Svetovna zdravstvena organizacija leta 2015 označila kot verjetno rakotvorno. Evropska agencija za varnost hrane in Ameriška agencija za varstvo okolja tej oceni nista sledili in še naprej dovoljujeta uporabo glifosatov. Sodba postavlja pomemben precedens za približno 11 tisoč podobnih sodb na sodiščih v ZDA.

Vlada Republike Slovenije je potrdila predlog nove strategije za nacionalno varnost, ki vključuje nova pooblastila in nadzorni mehanizem za Slovensko varnostno obveščevalno službo, krajše SOVA. Po novem zakonu o Sovi bo ta imela več pooblastil predvsem v sklopu nadzora digitalnih oblik komunikacije. Poleg parlamentarnega in sodnega nadzora pa bo nad delom agencije uveden tudi strokovni nadzor. Komisija strokovnjakov bo retroaktivno pregledovala delo agencije in ugotavljala morebitne nepravilnosti in nanje opozarjala parlamentarni odbor. Poleg novele zakona o Sovi, nov načrt za nacionalno varnost vključuje dodatne ukrepe za, citiramo: “zagotavljanje varnosti slovenske demokracije in državnega ustroja.” Konec citata. Seznamu nevarnosti so dodali hibridne grožnje, informacijsko-kibernetske grožnje, terorizem in nasilni ekstremizem. Poleg tega načrt predvideva dodatne ukrepe za odzivanje na nelegalne migracije z vzpostavitvijo skladnega upravljanja meja. Da je širjenje pooblastil Sove napačen pristop k reševanju problematike ekstremizma in internetnega nasilja, meni novinar Igor Mekina.

izjava

Republika Slovenija bo pod okriljem Unesca ustanovila mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco. Center bodo za začetek predvidoma gostili na Inštitutu Jožefa Stefana v Ljubljani. Odločitev mora sicer odobriti še glavni sekretariat Unesca, v katerem pa do konca leta sodeluje tudi Slovenija, zato si vlada obeta pozitiven rezultat. Center bo po besedah Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport deloval kot svetovalno ter raziskovalno telo, ki bo svetovalo državnim agencijam, zasebnim podjetjem in širši javnosti na področju umetne inteligence. Za oživitev centra bo poskrbelo ministrstvo, nato pa bo nadaljeval delovanje kot javni zavod.

Neznanci so v noči na četrtek z eksplozivnim sredstvom napadli gostinski lokal v lasti mariborskega župana Saše Arsenovića in razbili eno okensko steklo. Ta pravi, da je to že tretji politično motiviran napad na njegovo premoženje v zadnjih mesecih. Ob tem dodaja, da se ne bo pustil ustrahovati in da bo nadaljeval z začrtano politično potjo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness