Na zahodni fronti nič novega OFF

Aktualno-politična novica
28. 11. 2012 - 14.00
 / OFF

Varnostni svet Združenih Narodov je v ponedeljek za zaprtimi vrati začel pogajanja glede priznanja Palestine kot nestalne članice opazovalke v OZN. Te imajo pravico nastopati na zasedanjih generalne skupščine združenih narodov in sodelovati v proceduralnem glasovanju, nimajo pa pravice glasovati o resolucijah. Palestina za izvolitev potrebuje podporo vsaj devetih držav članic, kar bo po ocenah številnih diplomatov težko doseči. Izmed stalnih članic, ki imajo v organizaciji pravico veta, je Palestino podprla Francija, medtem ko so Združene države Amerike že zagrozile, da bodo to pravico tudi uporabile. Zjutraj je o tem, prav tako na zaprti seji, razpravljal tudi odbor za zunanjo politiko državnega zbora, ki pa glede tega še ne želi podajati izjav za javnost.

Madžarska vlada je strogo obsodila izjavo poslanca nacionalistične stranke Jobbik, Martona Gyongyosija, ki je v imenu državne varnosti nagovarjal k popisu državljanov judovskega porekla. Do incidenta je prišlo med vladno sejo, na kateri je bilo govora o konfliktu v Gazi. Uradni govorec madžarske vlade pa je v odziv na Gyongyosijevo izjavo povedal, da jo vlada najstrožje obsoja in se bo zavzemala za preganjanje vsakršne oblike rasizma in antisemitizma, saj je to striktno proti vsem evropskim normam. Gyongyosi, ki je podpredsednik tretje največje stranke v parlamentu, se za izjavo še ni opravičil.



V Afganistanu se objavljajo prve analize propada največje finančne institucije - Kabulske Banke, preko katere se plačuje tudi lokalne varnostne sile. Poročilo Mednarodnega denarnega sklada je razvoj, ki je vodil do bankrota, opisalo kot masovno piramidno shemo, v kateri so se odobravala posojila, ki so bila redko poplačana. Departma za odobravanje kreditov je pri svojem poslovanju uporabljal več kot 100 ponarejenih štampiljk za fiktivna podjetja. Banka pa je prav tako brez državne koncesije upravljala z več kot 100 svojimi izpostavami. Propad in posledična dokapitalizacija bosta afganistanske davkoplačevalce stala 5 odstotkov bruto domačega produkta. Bankrot Kabulske banke je tako največji med bančnimi bankroti, po mnenju Draga Kosa, ki predseduje komisiji, ki je izdala poročilo, pa bi davkoplačevalski denar, sedaj namenjen dokapitalizaciji, lahko bolj smotrno porabili z naložbami v javno zdravstvo, izobraževanje in varnost.

Iz Združenih Držav Amerika pa se nam javlja naša redna poročevalka Lidija Poljaček:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Slovenija doživlja spontane proteste proti vladni politiki varčevanja in samoumevnosti koruptivnega ravnanja določenih javnih funkcionarjev. Protesti, ki bi jih lahko opredelili že kot manjšo vstajo, so v začetku tedna zajeli Maribor, brutalno policijsko zatrtje pa je včeraj sprožilo še proteste v prestolnici. Ti so bili organizirani s pomočjo vabila na socialnem omrežju Facebook in v pičlih nekaj urah na ulico privabili več kot tisoč ljudi širokega družbenega spektra. V prestolnici so tako protestirali študentje, navijači, anarhisti, upokojenci, pa tudi pripadniki neonacističnih formacij in ostali brez institucionalnega zastopnika, kar je botrovalo tudi k medsebojnim konfliktom med temi grupacijami. Več o tem in o navodilih policije bomo izvedeli v Offsajdu ob petih.

Premier Janez Janša je predsedniku republike Danilu Türku zaradi izjave na Večerovem soočenju predsedniških kandidatov zagrozil s tožbo. Na soočenju je Türk izjavil, da Janša z neudeležbo pri postopkih sojenja škodi tako avtoriteti sodišč kot tudi načelu pravne države, za kar slednji zahteva opravičilo in preklic izjave. Iz kabineta predsednika republike so sporočili, da Türk o opravičilu ne razmišlja, ker v svojem stališču o nujnosti pravne države ne vidi nič spornega, svobodno izražanje mnenj in stališč pa je po njegovem mnenju ena temeljnih človekovih pravic.

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije je Zoisovim štipendistom, ki si do prvega oktobra niso uredili dokazila o začasnem prebivališču, zavrnila upravičenost do dodatka za bivanje. Do nejasnosti je prišlo, ker v javnem “Pozivu za dodelitev oziroma nadaljnje prejemanje štipendij” rok za prijavo začasnega prebivališča ni bil omenjen, splošni rok za oddajo vlog pa je bil predviden šele za 10. oktober. Govorili smo z eno od aktivistk facebook skupine “Dovolj nam je čakanja na štipendije”, Jano Osojnik:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

V Trstu so nasprotniki gradnje plinskega terminala družbe Gas Natural napovedali protestni shod pred županstvom na tržaškem Velikem trgu z začetkom ob pol peti uri. Nasprotniki, med katerimi je več okoljevarstvenih združenj in političnih strank, trdijo, da je poteza italijanskega ministrstva za gospodarski razvoj, ki je začelo postopek za razlastitev zemljišč na območju, kjer naj bi zgradili daljnovod, nesprejemljiva in po njihovem mnenju kaže na to, da želijo načrtovano gradnjo izpeljati za vsako ceno.

V Menzi pri Koritu na Metelkovi bo ob deseti uri zvečer potekal benefit koncert za pravno pomoč Božidarju Radišiču in drugim, zgolj zaradi posesti kriminaliziranim uporabnikom konoplje! Božidar, ki v priporu že dva meseca gladovno stavka, želi opozoriti na krivico, ki se mu dogaja, saj so ga priprli zaradi petih rastlin konoplje, ki jih je na svojem vrtu gojil izključno za lastno uporabo. Božidar je aktivist, ki že leta javno opozarja na potrebo po spremembi dotične zakonodaje in na anomalije murskosoboškega prostora. Tam je namreč, nasprotno kot v preostalih delih Slovenije, razmerje med kaznivimi dejanji in prekrški na področju prepovedanih drog v korist prvih. Na primer: v letu 2005 na murskosoboškem območju ni bilo izdanega prav nobenega prekrška za posest prepovedane snovi, bilo pa je več tistih, ki so kazensko odgovarjali. Nobeden uživalec - sami hudodelci. Na koncertu bodo nastopili Valterap & Unther, the international Rock’n’Roll Circus in Pissing in the Wind. Mnenje o tem, zakaj se udeležiti današnjega benefita, poda tudi Vito Flaker, profesor na Fakulteti za socialno delo in prvopodpisnik izjave za osvoboditev Božidarja.

Izjava se  nahaja v posnetku oddaje.

OFF sta pripravila Luka Tetičkovič in vajenec Natan Vitežnik.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.